imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone 7 Plus vetekszik a fényképezőgépekkel

Még a profi fotósokat is lenyűgözte az iPhone 7 Plus portré módja


Rövid időn belül, az iPhone 7 Plusban debütált portré mód a felhasználók kedvenc funkciójává vált. Most profi fotósok mondják meg a tuti, hogyan készíts király fotókat a telefonoddal.

A portré mód mélységet ad a fotóinknak és igazán profi hatást lehet vele elérni. Ugyanez történik, amikor a fényképezőgépek objektívének rekeszértékét alacsonyanra állítják a fotósok, ami egy elmosott hátteret eredményez a képeken. Ezzel tudják azt elérni, hogy kiemeljék a fotón lévő objektumok (például a modellt), azaz kihangsúlyozzák a lényeget. Extrém alacsony rekeszértéket (f 1.4-2.0), főleg portréfotózásnál alkalmaznak vagy szűkebb képkivágásoknál.

Portré mód az iphone 7 Plusban

Az már persze teljesen megszokott, hogy az okostelefonok többségében szép képeket készítenek, így egyre többet is fotózunk. Anélkül, hogy drága és nehéz fényképezőgépet, illetve ahhoz  millió féle objektíveket vásárolnánk. Az elmúlt években voltak ugyan olyan próbálkozások, amik félig egy fotógépet és félig egy telefon eredményeztek, de ezek mind feledésbe merültek.

Láttunk ilyet annak idején a Nokiától is. A Lumia 1020 szuper képeket készített, azonban egy hatalmas krumpli díszelgett a hátulján, amitől nehézzé vált a telefon és kényelmetlenné annak használata. A rémes Windows Phone os-ről már nem is beszélve.

lumia1020

Illetve a Samsung is próbálkozott, ami inkább egy okosfényképezőgép volt. De nem terjedt el, hiszen így megint csak plusz egy eszköz kellett volna magunkkal cipelni. A végeredmény pedig messze elmaradt a profi fényképezőgépek világától.

Talán az első, tényleg használható megoldást az iPhone 7 Plus duplakamerája és a hibátlanul működő portré mód jelentetette. Igen, tudom jól, hogy nem csak az iPhone 7 Plus rendelkezik duplakamerával. Ugyanakkor ilyen jó szoftveres hátteret egyik gyártótól sem láttunk, illetve nem is mind ugyanazt tudják ezek a dupla lencsés telefonok.

Fliickr 2016-os statisztikák

 

Olyannyira kedvet kaptunk a fotózáshoz mi iPhone-osok, hogy a Flickr kimutatása szerint az oldalra feltöltött fotók 47%-a valamilyen Apple telefonnal készült. Ezzel szemben a Canonosok aránya 24%, a Nikonosoké pedig 18%. Az összes 2016-os feltöltést tekintve a fotók 48%-a készült okostelefonnal.

Akiknek nem cseng ismerősen a Flickr, azoknak érdemes ránézniük, hátha kedvet kapnak a fotózáshoz. Ez egy yahoos fotómegosztó, még az Instagram előtti időkből. Többségében profi fotósok használják és az a sajátossága, hogy a fotó leírásában az oldal autómatikusan kiírja a képfájlban tárolt információkat.

Flickr chart

A fényképezőgép típusától kezdve, az objektíven át a gyújtótávolságig, rekeszértékig és zársebességig tényleg mindent. Mindent, ami hasznos lehet azoknak, akik másoktól eltanulnák a fényképezés csínját-bínját. Illetve a Flickr remek hely arra is, hogy megosszuk szakmabeliekkel a munkánkat és a fotónk ne az Instagram mainstream tengerében merüljön feledésbe.

Az sem szokatlan manapság, hogy a fotósok is előkapják néhha az almás telót a farzsebből és elkapnak egy-két pillanatot. Hiszen, ahogy mondani szokás: nem a fényképezőgéptől lesz jó egy fotó, hanem attól, aki elsüti azt.

portrait-mode-4
Fotó: JerSean Golatt, iPhone 7 Plus

 

Pár, fotós berkeken belül is elismert arc megosztotta tapasztalatai a portré móddal kapcsolatban az Apple-lel és tanácsokat is adtak a felhasználóknak, amiket érdemes fontolóra venni.

JerSean Golatt szerint az iPhone 7 Plus portré módja “hatással van a történetmesélés egészére” és ezek a képek “nagyobb értékkel rendelkeznek, mint a magas költségvetésből készült reklámcélzatú fotók.” Továbbá azt is hozzátette, hogy a történeteiket “gyorsabban oszthatják meg a felhasználók, mint valaha”.

Jerem Cowarts kisfia
Fotó: Jeremy Cowart, iPhone 7 Plus, VSCO

Amikor Jeremy Cowartot a fényképzőgép mögé engedik, akkor elképesztő fotókat készít, főleg celebekről. Elmondása szerint ez a fotó az egyik kedvence, amin a kisfia látható.

Teljesen oda vagyok, hihetetlen a portré mód.”

Jeremy azt tanácsolja, hogy próbáljuk meg minimalizálni a hátteret, tehát szűk képkivágással dolgozzunk. Továbbá “próbáljunk meg kizárni minden zavaró tényezőt a témából” és “keressük meg az árnyék vetületének irányát és úgy állítsuk be a modellt, hogy a napnak háttal legyen. Ez remek “megvilágítást ad hátulról” és “kiemeli a témát”. Az expozíció lejjebb állításával pedig “megjelennek a hajszálak” is, ami még filmesebbé teszi a fotókat.

 

Pei Ketron egy igazi világutazó és, amikor éppen nem a fényképezőgépét kattogtatja (te jó ég, már nem is kattognak), akkor a kutyájával tölti az idejét.

Az iPhone 7 Plus és a portré mód együttes használata gyönyörű és realisztikus bokét eredményeznek. Olyan jót, hogy azok már-már felveszik a versenyt a profi DSLR gépekkel.

portrait-mode-3
Fotó: Pei Ketron, iPhone 7 Plus

Na jó, a DSLR-ek még kattognak…A boke vagy bokeh kifejezést pedig az elmosódott területeken megfigyelhető fénycsóvákra használják. Ugyanis objektívtől függően változhat azoknak alakja. Ez az objektívben lévő lencsék és a blendelamellák tulajdonságaival van összefüggésben.

Pei azt tanácsolja, hogyha ilyen fotót szeretnénk készítené a saját kutyusunkról, akkor hátráljunk egy kicsit. “A portré mód a telefotó lencsét használja, szóval ajánlott körülbelül 2,5 méterről fotózni. Állj készen és akkor exponálj, amikor házi kedvenced nem mozog.”

Végezetül pedig egy esküvősfotós, Benj Haisch is megosztotta tapasztalatait az iPhone kamerájával kapcsolatban. Véleménye szerint a portré mód “abszolút megváltoztatta”, azt, amit eddig a mobilos fotózásról gondolt.

Van egy 28 milliméteres és 56 milliméteres objektívnek megegyező lencsénk. A portrómód pedig igazi game-changer, amivel profi eredményt érhetünk el bármilyen egyéb eszköz felhasználása nélkül. Lágy, szórtfények mellett pedig a fotóink igazán megnyerőek lehet. Már csak keresnünk kell egy helyet, ami nem túl zsúfolt vagy olyan környezetet, ami nem zavaró a képet illetően és a fénykép garantáltan nagy durranás lesz.

portrait-mode-5
Fotó: Benj Haisch, iPhone 7 Plus, Filmborn és Lightroom mobile

Reméljük mindenki kedvet kapott egy kis fotózáshoz, még akkor is, ha nem rendelkezik az Apple legújabb csúcskészülékével. Akármelyik iPhone-nal készíthetünk szuper képeket, és ha már megvan, akkor ne felejtsétek el megosztani sem azokat.

Forrás: Apple Newsroom

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!