imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Még az ősöreg AirPort Express is megkaphatja az AirPlay 2 támogatást


Bár az Apple ügyesen kisumákolta az iOS 11.3-ból a két legfontosabb funkciót – az iMessage üzenetek iCloud szinkronizációját és az AirPlay 2-t – az iOS 11.4 bétáiban visszatértek. Úgy tűnik, kárpótlásul pár váratlan meglepetést is csomagoltak mellé.

Nagy lelkesedéssel írtunk még januárban az iOS 11.3 első bétáiról. A készülőben lévő rendszer úgy tűnt, szeptember óta az első igazán nagy frissítése az iOS 11-nek, benne egy rakat, a WWDC óta várt funkcióval, ide értve az iMessage üzenetek iCloud szinkronizációját és az AirPlay 2-t. Hagyott némi csalódottságot maga után, amikor egy hete nyilvánosan is napvilágot rendszer pont ezeket nélkülözte, bár meg kell hagyni, maga a rendszer érezhetően fürgébb lett.

Ezzel egyidőben elindult a következő nagyobb verzió, az iOS 11.4 bétatesztelése is, amelyben újra visszaköszöntek a hiányzó funkciók. Remélhetőleg ezúttal a nyilvános megjelenésre is megmaradnak. Már csak azért is, mert mint kiderült, van még pár meglepetés az Apple tarsolyában.

A napokban pár Reddit felhasználó egy meglehetősen érdekes jelenségre lett figyelmes. A 2012-ben kiadott „legfrissebb“ AirPort Express bázisállomás elkezdett felbukkanni bizonyos iOS 11.4 béta felhasználók Home alkalmazásában, mint hangszóró. Ez pedig erősen sejteti a jövőbeli AirPlay 2 támogatást. Ahhoz, hogy megértsük miért nagy szám azonban ismerni kell mind az AirPlay 2 szabványt, mind az AirPort Express tulajdonságait, szóval következzen egy rövid ismétlés.

Mi az az AirPlay?

Az AirPlay az Apple vezeték nélküli streaming technológiája, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy médiatartalamakat varázsolhassanak át a készülékükről Apple TV-re vagy más támogatott kiegészítőkre. iPhone-odról például egyszerűen és könnyedén, vezetékek nélkül sugározhatsz vele zenét a hangszóróidra.

 

Az AirPlay nagy előnye, hogy Wi-Fi alapú, így nagyobb hatótáv érhető el vele, mint a Bluetooth-os kapcsolatokkal. Emellett pedig szerves részét képzi az Apple rendszereinek, így fájdalommentes párosítási folyamat jellemzi, illetve intuitív, mélyen integrált megoldásról van szó.

Mit tud az AirPlay 2?

Mai formáját az AirPlay 2010 körül vette fel. Azóta eltelt hét év, és ahogy az a kettes sorszámból sejthető, eddig nem igazán frissítettek a történeten. Az AirPlay 2-vel viszont több fontos újdonsággal is bővült a technológia.

A nagyobb pufferelésnek köszönhetően a zene akkor is aránylag sokáig szólhat, ha kiléptünk a Wi-Fi hatóköréből. Ez továbbá általánosan redukálhatja a késleltetést a lejátszások során, így jelentősen csökken annak az esélye, hogy a lejátszás akadozni kezdjen.

Az AirPlay 2 legfontosabb újítása mégsem ez, hanem a multi-room rendszerek támogatása. Ennek köszönhetően párhuzamosan több hangszórón keresztül is vezérelhetjük a lejátszást. Bár erre Macet használva már korábban is megvolt a lehetőség, iOS-es eszközök esetén nem. Mostantól viszont csak a Control Centerig kell majd elkalandoznunk, ha kézbe akarjuk venni az irányítást.

Továbbá, az AirPlay 2-t támogató hangszórók ezután megjelennek majd az Apple Home alkalmazásában is, a többi HomeKites kiegészítő mellett. Ennek köszönhetően például, ha bekapcsolod a “Haza értem” forgatókönyvet az appban, akkor nem csak a lámpák és egyéb eszközök kezdenek majd el reagálni, hanem a hangszóróidból is megindulhat a kedvenc esti playlisted.

A Home app támogatja a Siri parancsokat is, így az, hogy az AirPlay 2-es kiegészítők bekerülnek az alkalmazásba egyet jelent azzal, hogy hangutasításokkal is kapcsolhatod majd a zenéket mondjuk a konyhában és a nappaliban is egyszerre.

AirPort Express

Noha az AirPort Express alapvetően egy Wi-Fi bázisállomás, nagyon fontos tulajdonsága még a mostani hír szempontjából, hogy van audio kimenete is, illetve vezeték nélkül is csatlakozhatnak hozzá AirPlay kompatibilis hangszórók.

Ennek fényében pedig máris érthetővé vált, hogy miért számít relatíve nagy számnak, hogy felbukkant a Home appban: lényegében az összes csatlakoztatott hangszóró közvetve megkaphatja az AirPlay 2 támogatást, így a technológia minden feljebb részletezett előnyét is, ide értve a Siri hangvezérlést és a multi-room támogatást is. Mindez egy 2012-ben kiadott eszköznél elég örvendetes fejlemény.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a felbukkanások bár elég gyanúsak, még nem jelentik egyértelműen, hogy érkezik az AirPlay 2 támogatás. Lehet, hogy csak egy bugról van szó, vagy egy olyan kísérleti funkcióról, ami végül kikerül a rendszerből. Egyelőre nem is működik a beüzemelés, egyszerűen csak „ott van“. Mindenesetre az AirPort Express tulajdonosoknak van okuk a bizakodásra.

Az iOS 11.4 feltehetőleg nyáron érkezik majd a nagyközönség számára. Igen, valamikor a WWDC körül…

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!