imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Még Elon Musk is tart a mesterséges intelligenciától


Márpedig, ha az az ember, aki Földre visszatérő rakétákat és vákuumvasutakat tervez fél egy technológiai újítástól, akkor könnyen elképzelhető, hogy nekünk is érdemes. Musk a kormányokat noszogatja szabályozásért.

Akik folyamatosan nyomon követik Elon Musk munkásságát, valószínűleg pontosan ismerik a Tesla alapítójának gondolatait a mesterséges intelligenciáról. Ahogy ő mondta: az MI-n dolgozni olyan, mint kiengedni a szellemet a palackból. Most, hogy a hétvégén Musk előadást tartott az Egyesült Államok kormányzóinak, ez a gondolat újra előkerült, többször is.

Hozzáférésem van a legmodernebb mesterséges intelligenciához, és úgy gondolom, az embereknek valóban aggódniuk kellene miatta. Állandóan kongatom a vészharangokat, de amíg az emberek nem találkoznak utcán gyilkoló robotokkal, nem tudják, mit reagáljanak, mivel az egész téma megfoghatatlan számukra.

De nemvcsak pánikkeltésből állt a találkozó. Musk felhívta rá a figyelmet, hogy a kormányoknak el kell kezdeniük kidolgozni egy MI szabályozást. Nem jövőre, nem a következő hónapban, hanem MOST!

Az MI azon ritka esetek egyike, ahol proaktívnak kell lennünk a szabályozásokat illetően. Mire reaktívan hoznánk létre a szabályozásokat a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, már túl késő lesz. Az MI alapjaiban veszélyezteti a civilizációnk létezését.

Természetesen Musk ilyenkor nem a Siri féle, nagyon idézőjelbe értendő mesterséges intelligenciáról beszél, hanem egy általánosan értelmezhető, tudatos MI-ről, egy szuper-intelligens entitásról – vagyis nagyjából arról, amit a filmekben lehet látni.

A tudományos világ igencsak megosztott az MI jövőjével kapcsolatban. Vannak olyan szakemberek, akik Muskhoz hasonlóan óva intenek a technológiától, ugyanakkor sokan nem hiszik, hogy a gépek valaha is gondot fognak majd jelenteni. A mi életünkben legalábbis biztosan nem.

Ettől függetlenül, ha csak 0,00001% esély is van rá, hogy elszabaduljon a Skynet, a kormányzóknak (és a kormányoknak) mindenképpen érdemes lehet elgondolkodniuk Musk javaslatán, és kidolgozni egy nemzetközi szabályozást arra, hogy meddig fürkészhet az emberi kíváncsiság. Ahogy ezt már egyébként megtették olyan kérdésekben is, mint az emberkísérletek vagy az atomenergia.

Forrás: The Verge

Rendszeresen szoktunk Elon Muskról írni. Noha gondolatai nem kapcsolódnak közvetlenül az Apple-höz, azért meg lehet találni a közös kapcsolódási pontot. Ha nem tartasz a kicsit butácska, de nagyon hasznos mesterséges intelligenciától, szerezz be egy kedvezményes árú iPhone 7-et, és állítsd szolgálatodba Siri-t.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!