imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Még mindig veszély forrása lehet a FaceApp


Múlt nyáron óriásit ment néhány nap leforgása alatt a FaceApp, az alkalmazás, ami azonnal megöregítette szelfijeidet. Közvetlenül megjelenése után azonban komoly biztonsági kérdések merültek fel a használatáról és Oroszországhoz köthető szálaival kapcsolatban. 

Akkor az Egyesült Államok Szenátusának egyik képviselője, Chuck Schumer az FBI figyelmét is felhívta az alkalmazás veszélyeire, és fel is szólította őket, hogy járjanak kicsit utána az ügynek. Most megérkezett a hivatalos válasz: az oroszok által fejlesztett alkalmazások, köztük a FaceApp is “potenciális kémelhárítási veszélyeket” jelentenek.

Fedjen is ez bármit, az biztos, hogy az USA és Oroszország közt egyre inkább élesedő viszonynak ez semmiképpen sem tesz jót. A minap éppen attól voltak hangosak a hírek, hogy az orosz kormány megmondaná előre, milyen appok kerüljenek fel az országban forgalomba kerülő iPhone-okra, most meg ez.

Biztosan emlékeztek még az alap problémára, ami elég hamar kiütközött az alkalmazás használata során. A fejlesztők persze egyből cáfolták, hogy bármilyen adatkezelési probléma lenne és a felhasználók adatai, beleértve az összes fotójukat, amelyekhez hozzáférést adtak az appnak, helyből orosz szervereken landolnának. Azt azért elismerték, hogy valamilyen ismeretlen felhős tevékenység folyik a háttérben. Ennek járt most utána a Szövetségi Nyomozó Iroda.

Hivatalos közleményükben az alábbiakat mondják az ügyről:

Az FBI úgy véli, hogy az Oroszországban fejlesztett bármely mobil alkalmazás vagy hasonló termék, mint például a FaceApp, potenciális kémelhárítási fenyegetést jelent. Ugyanis a termék által gyűjtött adatok, az adatvédelmi és felhasználási feltételek, valamint az orosz kormány rendelkezésére álló jogi mechanizmusok lehetővé teszik az adatokhoz való hozzáférést Oroszország határain belül.

Továbbá kifejezték abbeli aggályaikat, hogy az orosz hírszerző ügynökségek hihetetlenül sok lehetősége van visszaélni mások online platformokon közölt információihoz. Ráadásul az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egészen konkrétan bármikor hozzáférhet kérés nélkül az orosz internetszolgáltatók szervereihez és az azokon átfutó összes kommunikációs adathoz.

Ennek tükrében Schumer arra buzdít minden amerikai állampolgárt, hogy törölje a FaceApphoz hasonló alkalmazásokat a készülékükről (és, ha lehet fel se telepítsék inkább).

Figyelembe véve az FBI figyelmeztetését, miszerint a FaceApp és az Oroszországban kifejlesztett hasonló alkalmazások potenciális kémelhárítási fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok számára, nyomatékosan arra buzdítok minden amerikai állampolgárt, hogy fontolják meg a FaceApphoz hasonló alkalmazások azonnali törlését, és legyenek óvatosak az ellenséges külföldi országokban kifejlesztett alkalmazások letöltésekor.

Nem túl biztató. Ti leszedtétek anno az alkalmazást?

Forrás: Axios

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!