imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Még néhány iOS 9 újdonságot fedeztek fel


Az iOS 9 végleges verziója előreláthatóan szeptemberben érkezik, de a publikus béta már egy ideje elérhető. A megjelenéskor készítettünk egy rövid összefoglalót, de sajnos rögtön utána írnunk kellett arról, hogy a telepítést inkább csak a tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk. Ez a kijelentés továbbra is igaz, ahogy az is, hogy elsődleges eszközre nem javasolt a telepítés. Ettől függetlenül rengeteg ember telepítette az iOS 9 nyilvános bétáját, és éppen emiatt egyre több új funkcióról lehet hallani, amit elsőre nem biztos, hogy megtaláltunk. Ezek közül szeretnénk most párat felsorolni.

Ezek az újítások általában amilyen kis módosításnak látszanak, annyira hasznosak. Olyan funkciókat is lehet találni, ami az iOS 8-ban már létezett, de most új helyről lehet elérni.

Hívás a Spotlightból

Jó hír lehet ez a felfedezett funkció azoknak, akik szerint az iOS 9 új alkalmazásváltóból hiányzanak a chathead szerű kontaktok. Ha most ugyanis rákeresünk valakire a Spotlightban, akkor a neve mellé helyezett ikonok segítségével hívhatjuk fel, küldhetünk üzenetet neki vagy kereshetjük Facetime-on. Ezt valószínűleg azért nem vettük még észre, mert (ahogy a képen is látszik) néhány ember esetében működik, néhány ember esetében pedig nem. Arra még sajnos nem jöttem rá, hogy ez mitől függ.

screenshot1

Az utolsó képen látszik, hogyha a Spotlight oldalra megyünk, akkor a „Siri-javaslatoknál” szintén láthatjuk ezeket a chatheadeket. Ha itt kiválasztjuk az egyik kontaktot, akkor megjelennek azok a lehetőségek, amelyeket már följebb felsoroltam. A probléma csak annyi, hogy ezt a felületet az iOS 9-ben működő proaktív szerkeszti, nem pedig mi.

Asztali gépekhez készült webhely kérelmezése

Ez is egy olyan funkció, amivel már találkozhattunk az iOS 8-ban is. Az elérése viszont sokkal egyszerűbb lett az új operációs rendszerben. Ha a Safariban megnyitjuk egy weboldalt, és a mobil / tablet nézett helyett, az asztali verziót szeretnénk látni, akkor mostantól nem kell mást tennünk, mint a frissítés gombot hosszan megnyomni. Ilyenkor előugrik az „Asztali gépekhez készült webhely kérelmezése” gomb. A weboldal újratölt, de a betöltés után már az asztali verziót fogjuk látni.

screenshot2

Rázásra visszavonás letiltása

screenshot3

A gyakran nagyon hasznos funkció sokak számára inkább zavaró volt az iOS-ben. Az iOS 9-ben viszont már lehetőségünk van a Beállításokban kikapcsolni. Ehhez az Általános menüponton belül a Kisegítő lehetőségeket választva kell megtalálni a beállítás kapcsolóját.

A Mail alkalmazás teljes körűen kezeli a mellékleteket
screenshot4

Én ezt tartom talán az iOS 9 eddigi legnagyobb újításának. Végre ugyanis tudunk csatolni tetszőleges kiterjesztésű fájlt az e-mailjeinkhez. Ehhez nem is kell más, minthogy a fájlt vagy iCloud Drive-ban, vagy bármilyen másik felhőszolgáltatásban tároljuk. Új e-mail írásakor nyomjunk hosszan a beviteli részre, majd válasszuk a „Melléklet csatolása” lehetőséget. Itt ki kell jelölni, hogy melyik felhőszolgáltatásból szeretnénk a fájlt kiválasztani, majd utána tudjuk csatolni azt. A Safariban egyébként már weboldalakra is tölthetünk fel egy felhőszolgáltatás segítségével.

screenshot5

A fogadott e-mailek esetében is ugyanez a helyzet. Az iOS 9-ben ugyanis két kattintással képesek vagyunk menteni, ha kapunk egy olyan dokumentumot, amit szeretnénk később akár iPaden, akár Macen (vagy PC-n) szerkeszteni. Szerencsére menthetünk iCloud Drive-ba és más felhőszolgáltatásokba is egyaránt.

Diagramok az Egészség alkalmazásban (és egy érdekesség is)

Ezentúl, ha szeretnénk látni grafikont arról, hogy mennyit sétálunk egy átlagos nap, nem kell mást tennünk, mint megnyitni az Egészség alkalmazást, kikapcsolni az Álló nézet rögzítését és elforgatnunk a telefont. Pár másodpercen belül kirajzolódik a grafikon, amin tisztán látszani fog minden adat. Így lehetőségünk van a régebbi adatokat is egyszerűen megtekinteni.

IMG_1636

 

Persze nem csak a lépésszámláló készít grafikont. Ugyanúgy rajzol az alkalmazás grafikont arról is, ha például a pulzusunkat tartalmazó adatokat tároljuk ott. De, ugyanez a helyzet bármilyen más adat esetében is.

IMG_1635

 

Az érdekesség pedig, hogy megjelent egy új kategória „reproduktív egészségügyi adatok”. Itt pedig egy olyan almenü is helyet kapott, ami a Szexuális aktivitásunkat követi. Ez pedig azt jelenti, hogy az Egészség alkalmazásban már tényleg bármit megadhatunk. Logikusan erről is készít grafikont az app.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!