imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Meg sem jelent, már kitiltották az Apple Watch-ot


Na jó, a cím nem egészen fedi a valóságot, mert nem csupán az Apple Watch-ot, hanem az összes karórát tiltotta ki pár brit egyetem a vizsgák idejére az előadótermekből. Hogy miért? Természetesen a potenciális tökéletes puskázóeszközt látják benne.

Sokan várják az Apple első órájának a megjelenését, de vannak, akik annyira nem örülnek az Apple Watch érkezésének, illetve az okosórák terjedésének. Néhány egyetem az Egyesült Királyságban ugyanis általános tiltóintézkedéseket hozott mindenféle karóra hordására a vizsgák ideje alatt.

Ez azt jelenti, hogy nem csak az Apple Watch-ot, illetve más gyártók okosóráit nem szabad hordani a vizsgák ideje alatt, hanem semmilyen másféle, akár hagyományos karórát sem. Az általános intézkedés érthető abból a szempontból, hogy egy több száz fős előadóteremben viszonylag nehézkes és hosszadalmas lenne egyesével ellenőrizni mindenki csuklóját, hogy a rajta lévő óra használható-e puskázásra. A City University London egyik képviselője így nyilatkozott a kérdésben:

2014 őszi szemeszterében megvizsgáltuk az oktatási szektort, és azt találtuk, hogy számos egyetem vezetett be hasonló intézkedést. […] A hallgatóknak eddig is egy műanyag tasakba kellett tenniük a telefonjaikat, így ugyanezt a módszert alkalmazzuk a karórák esetében is. A hallgatók vagy karóra nélkül jelennek meg a vizsgákon, vagy a helyszínen leveszik az órájukat és a műanyag tasakba helyezik azt.

City University London | Kép: Alan Ford / Wikipedia
City University London | Kép: Alan Ford / Wikipedia

Mi a helyzet azokkal, akiknek nem rendelkeznek olyan időérzékkel, hogy pontosan tudják, mennyi idejük van még a vizsgából, és erre hivatkozva ragaszkodnak az óráikhoz? Az intézkedés nyomán az egyetem megnövelte a termekben található nagyméretű faliórák számát, illetve kis asztali órákat szereztek be – köztük olyanokat, amiket vakok is használhatnak –, melyeket kérés esetén biztosítanak a hallgatók számára.

Noha okosórák már évek óta kaphatók, valószínűleg az Apple Watch körüli felhajtás segített abban, hogy szélesebb körben is ismertté váljon a létezésük. A technológia fejlődésével pedig együtt jár a puskázási módszerek színesebbé válás is: az okostelefonok elterjedése után teljesen természetes lett, ha le kell adni a telefonunkat vizsga előtt, hiszen gyakorlatilag tökéletes puskának lehet használni őket.

Be kell vallanom, volt, hogy néha én is puskázáshoz folyamodtam az egyetemi tanulmányaim alatt, olyan tárgyak esetén amiket – bohó fiatalságomban – értelmetlennek vagy kevésbé érdekesnek tartottam. (Ezúton is szeretnék bocsánatot kérni a tanáraimtól.) Nálam szépen végigkövethető volt a technológiai fejlődés útvonala: először az oldschool papírfecni megoldást részesítettem előnyben, aztán egy második generációs kék iPod nano volt a segédeszköz (ki lehetett kapcsolni a kijelző háttérvilágítását!), végül pedig természetesen az iPhone 3G-től fölfelé az aktuális iPhone-ok. Hozzá kell tennem, ez utóbbi abból a szempontból tényleg nem praktikus megoldás, hogy akár egész anyagokat egy-az-egyben rápakolhatunk anélkül, hogy elolvastuk volna őket – vagyis teljesen esélytelen, hogy akár picit is megtanuljunk valamit.

Forrás: Cult of Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!