imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iMac

Még több izgalmas Apple szabadalom


Agyad eldobós lesz a következő iPhone, ha ezeket tényleg beleépítik. De még az iMacek terén is jöhet pár érdekes újdonság. Nézzük a legújabban felfedezett szabadalmakat!

Sorra bukkannak elő az Apple újabbnál újabb levédetett ötletekei. Alig telt egy hét a legutóbbi hír óta, máris két új innovatív megoldás került napvilágra. Az egyik tovább erősíti az iPhone 8 (vagy akármi is lesz a hivatalos neve) pletykáit, a másik pedig tiszta sci-fi. Vegyük őket sorjában.

szabadalom

iPhone 8

Ismét a kijelző mögé rejtett érzékelőkön a hangsúly. Most a fényérzékelő szenzort a megjelenítő alá rejtő szabadalomról hullott le a lepel. Nem tűnik olyan fontosnak, mint a Home gomb, vagy az előlapi kamera elrejtése, de hasonlóan nélkülözhetetlen a káva nélküli kijelzőhöz.

A legtöbb esetben az érzékelő jellemzően a kijelzőn kívül, a keretben kap helyet. Ez persze a gyártás szempontjából mindenképpen előnyös, viszont az áhított dizájn eléréséhez kevésbé.

Apple szabadalom

Ezt gondolná most újra a No. 9,466,653, szebb nevén „Kijelzőbe épített fényérzékelős elektromos készülékek” szabadalom. Több lehetőséget is próbálgatva. Egyes megoldások a LED (vagy OLED) sáv fölötti rétegbe ágyaznák a szenzort. Mások a megjelenítő legszélére, az érintésérzékeny területen kívülre helyeznék. De felmerült annak a lehetősége is, hogy egy erre a célra dedikált TFT rétegbe süllyesztenék az érzékelőt.

Viszont mindegyikben közös, hogy az elsődleges cél a kijelző fölötti „fölösleges” rész eltüntetése.

A szabadalmi kérvényt először 2015 júniusában adták be, és feltalálóinak Erik G. de Jongot, Anna-Katrina Shedletsky-t és Prashanth S. Holenarsipurt jelölték meg. Tehát már legalább egy éve erősen tervben van a dolog, így könnyen elképzelhető, hogy tényleg viszont láthatjuk majd a technológiát a következő iPhone-ban.

Apple szabadalom

iMac

A mai technológiai korlátok alapján ez a szabadalom inkább koncepciónak tűnik, semmint hamarosan érkező featurenek. De a lényeg, hogy ötletelnek. Az viszont biztos, ha ezt sikerül megoldaniuk, akkor én bizony sátrazni fogok az Apple Store előtt.

Az elképzelés szerint egy vezeték nélküli töltőközpontot alakítanának ki az iMacekből, aminek körülbelül egy méteres körzetében minden erre alkalmas eszközünk töltődne. A „vezeték nélküli töltés felhasználása a helyi számítógépes környezetben” szabadalom a már jelenlévő mágneses rezonancia (NFMR) technológiára alapoz.

iMac NFMR

Jelenleg az NFMR-el nem nagyon lehet energiahatékonyan tölteni, így minden bizonnyal még meg kell várnunk, amíg kitalálnak valamit hogyan lehetne ezen javítani. Viszont ha sikerül, onnantól kezdve a Magic Trackpad, a Magic Keyboard és a Magic Mouse is folyamatosan töltve lehetne. Ráadásul ha ledobjuk az asztalra az iPadet vagy az iPhone-t az is kapna a jóból.

Arról nem beszélt a szabadalom, hogy az NFMR bele lenne építve az iMac-ekbe, vagy esetleg egy külön csatlakoztatható készülék lesz. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy integrálják a gépbe, ezzel is kicsit megtolva az iMac eladásokat.

Apple szabadalom

Különösen azért szimpatikus ez a szabadalom, mert ezzel újabb szintre emelkedne a híres erős Apple ökoszisztéma. Nem véletlen, hogy amikor az Interbrand a legértékesebb márkának nyilvánította a céget külön kiemelte az egymással összekapcsolt készülékek erejét.

Forrás: Appleworld Today és Appleinsider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!