imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Meg vannak számlálva a 16 GB-os iPhone napjai


Az biztos, hogy ősszel új iPhone-t mutat be az Apple. Arra viszont nem mernénk nagyobb összegben fogadni, hogy mik lesznek az újdonságok – sőt, talán még a készülék nevére sem. A Wall Street Journal újságírója, Joanna Stern viszont készített egy rövid összefoglalót a várakozásairól.

Sok újdonságot Stern sem mond el ahhoz képest, amit az elmúlt hónapokban hallhattunk: valószínűleg megszűnik a jack-csatlakozó, jobb kamerát épít az új modellekbe az Apple (az 5,5″-es verzióba ráadásul mindjárt kettőt), a dizájn nem változik radikálisan, talán javul a vízállóság, és nő az alapmodell tárhelye. Most ez utóbbival fogunk foglalkozni, a riporter egy, az Apple terveit ismerő forrásra hivatkozva azt állítja, hogy megszűnik a 16 GB-os kapacitás, és a helyét a 32 GB-os veszi át.

Azt most hagyjuk, hogy mennyire valós vagy megbízható Stern forrása. Nem az a kérdés, hogy 32 GB-ra emeli-e az Apple a belépő szintű iPhone tárhelyét, hanem az, hogy mikor. Egészen biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb meglépik ezt, csak azt nem tudni, hogy vajon idén, a következő iPhone esetében, vagy esetleg csak valamikor később. A 2016-os dátumnak egyébként lenne értelme.

A 4K-s videók és a nagyobb felbontású fotók több tárhelyet igényelnek, és az alkalmazások is egyre híznak. Valószínűleg azonban nem ez motiválja az Apple-t. Hanem az, hogy az iPhone-vásárlók jelentős hányada azok közül kerül ki, akik egy korábbi modellt cserélnek az újra. Márpedig ők egyre tovább ragaszkodnak a régi készülékükhöz. Míg két éve csupán a tulajdonosok 5%-ának volt meg 3 éve, vagy régebb óta az iPhone-ja, mostanra ez az arány 12%-ra nőtt a Consumer Intelligence Research Partners adatai alapján.

Martin Hajek koncepcióképe a jack-csatlakozó nélküli iPhone 7-ről.
Martin Hajek koncepcióképe a jack-csatlakozó nélküli iPhone 7-ről.

Azt tudjuk, hogy jelenleg több mint 1 milliárd aktívan használt Apple-készülék van a világon, ezek jelentős többsége minden kétséget kizáróan egy iPhone. Ha a 12% csak egy részét sikerül rávenni valamivel arra, hogy váltson, máris több millió darabos plusz eladást sikerült generálni, amire az elmúlt negyedévek eredményei alapján igencsak szüksége lenne az Apple-nek. Az új kamera, nagyobb sebesség, vízállóság, stb. mind-mind cserére ösztönző tényező lehet, ezek azonban súlyos kutatás-fejlesztés pénzekbe kerülnek.

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás 32 GB memóriát szerelni a készülékekbe, ami ugyan a nagy számok törvénye alapján érezhetően csökkentené az Apple profitrátáját, azonban lehet, hogy az eladásokat a piaci várakozások szintje fölé emelné. Ráadásul ha ezeket mind összeadjuk, akkor hiába nem lesz radikálisan új dizájn (sőt, még a jack-csatlakozót is kidobhatják), elképzelhető, hogy az iPhone 7 minden eddiginél nagyobb arányban sarkallja majd cserére a jelenlegi iPhone-tulajdonosokat.

Forrás: The Wall Street Journal via The Verge. Borítókép: Martin Hajek koncepcióképe.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!