imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Még zöldebb az Apple


A Föld napján az Apple ígéretet tett arra, hogy folyamatosan frissítik a környezetvédelemmel és energiafogyasztással kapcsolatos jelentéseiket, és a jövőben rendszeresen beszámolnak arról, mik az aktuális céljaik és milyen eredményeket értek el. Ma új információkat publikáltak a kifejezetten erre a célra létrehozott weboldalukon.

Először is, újraszámolták a 2012-es év adatait azokkal az új módszerekkel, amiket 2013-től kezdtek el használni. Ez alapján arra jutottak, hogy összességében 3%-kal csökkent az ökológiai lábnyomuk. Most először volt erre példa amióta 2009-ben elkezdték gyűjteni az ezzel kapcsolatos adatokat.

Ezen kívül kiadták a 2014-es környezettudatossági jelentésüket, mely a 2013-as pénzügyi év adatait tartalmazza. A 20 oldalas dokumentum (mely itt tölthető le) részletesen taglalja, hogy az Apple milyen arányban használ megújuló energiaforrásokat a különböző típusú létesítményei esetében, valamint kitér a termékek újrahasznosítására és a gyártás során felhasznált mérgező anyagok számának és mennyiségének csökkentésére is.

A 254 amerikai Apple Store-ból már 145 áramellátását 100%-ban megújuló forrásokból biztosítják – ilyen a borítóképen látható Stanford Apple Store is. Az Apple a tiszta energiát vagy saját maga termeli meg (napkollektorokkal, szélerőművekkel, geotermikus erőművekkel és biogázos üzemanyagcellákkal), vagy megújuló forrásokból származó elektromos áramot vásárol az áramszolgáltatóktól. Ausztráliában az összes Apple Store (jelenleg 21 van belőlük) 100%-ban zöld energiával üzemel.

Apple létesítmények

2011-hez képest 31%-kal csökkent a cég által generált károsanyag-kibocsátás, noha a létesítmények energiaszükséglete 44%-kal nőtt. A dolgozók munkába jutását többféle módon is segítik, többek között biodízellel működő buszokkal és céges kerékpárokkal, valamint 300 ingyenesen használható elektromos autó töltőállomással, melyek száma folyamatosan bővül az igények alapján. Az Apple szerint ezzel olyan mértékben csökkentették az üvegházhatású gázok kibocsátását, mintha 15 ezerrel kevesebb autó futna az utakon.

Nem minden téren teljesen rózsás azonban a helyzet: a vízfogyasztás jelentős mértékben nőtt, köszönhetően a különböző építkezéseknek és egyéb terjeszkedéseknek. A gyártás során keletkező károsanyag-kibocsátás továbbra is igen jelentős, és ebben nem mutatkozott különösebb csökkenés az elmúlt években. Az Apple távlati célnak tehát azt jelöli meg, hogy a gyártás folyamatát is egyre zöldebbé tegyék.

Forrás és borítókép: Apple.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!