imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megdöbbentő számok a kalózszoftverek arányáról


A tavalyi év egyik legszebb, legötletesebb, legstílusosabb és legsikeresebb iOS-játéka az Ustwo által fejlesztett Monument Valley volt, amiben egy M. C. Escher ihlette világban kell logikai feladatokat megoldanunk. A fejlesztők pár napja egy Twitter-üzenetben számoltak be arról, hányan töltötték le illegálisan a játékot.

A Monument Valley egyébként pár hete az év iPad-játéka címet is elnyerte az App Store-ban, de a WWDC során a nagy becsben tartott Apple Design Awards-díjat is bezsebelhette a fejlesztőcsapat. A játék sosem volt túl olcsó, mondhatni a felső kategóriát képviseli a mobiljátékok mezőnyében a maga – jelenleg – 3,59 eurós árával, ami mellé az alkalmazásban még elkölthetünk 1,79 eurót további pályákra.

Monument Valley

Néhány napja egy egészen megdöbbentő adatot közölt az Ustwo Twitteren: Androidon a játékosok 95%-a fizetés nélkül, tehát illegálisan töltötte le a játékot, de iOS-en is kiemelkedő ez az arány a maga 60% körüli értékével.

Azt eddig is tudtuk, hogy létezik a kalózkodás a platformokon, azt is, hogy Androidon lényegesen nagyobb mértékben van jelen, mint iOS-en, de ezek a számok akkor is nagyon magasnak tűnnek. A Monument Valleny fejlesztői azonban annyira nem elkeseredettek a jelenséget látva – ezt egy, a Re/code-nak adott interjúban mondta el a Monument Valley producere, Dan Gray.

A helyzet egyébként nem egyedi, korábban a Towelfight 2 fejlesztői is beszámoltak arról, hogy Androidon a játékosok 95%-a illegálisan töltötte le az alkalmazásukat, és a SEGA is nagyjából 9:1 arányról beszélt – a kalózkodók javára. Gray elmondta, hogy már nem is tesznek másolásvédelmet az androidos játékaikba, mert semmi értelme: 1-2 nap alatt úgyis feltörik azt, és ugyanúgy elkezd terjedni a feltört változat. Ettől függetlenül próbálják a dolog napos oldalát nézni:

Szeretek úgy gondolni erre a dologra, hogy ezeknek a felhasználóknak a többsége úgysem vásárolta volna meg a játékot. Szóval nem esünk el bevételtől. És persze elképzelhető, hogy néhányan közülük ajánlják az ismerőseiknek, akik annyira nem értenek ezekhez a dolgokhoz, és megvásárolják azt. Gyakorlatilag ez ingyen marketing. Amikor azt mondom, hogy nem panaszkodunk ezeket az arányokat látva, arra gondolok, hogy számítottunk erre már a Monument Valley fejlesztése közben, így nem lepődtünk meg a kiadás után.

Monument Valley

Arra a kérdésre, hogy vajon miért sokkal magasabb a kalózkodás aránya Androidon mint iOS-en, Gray nem tudott egyértelmű magyarázatot adni. Szerinte a jelenség kulcsa az lehet, hogy az Android sokkal elterjedtebb a fejlődő országokban az alacsonyabb ára miatt, ahol a kalózkodás is nagyobb méreteket ölt. Ezt támasztják alá azok az adatok is, miszerint a kalózváltozatok száma az Egyesült Államokban a két platformon sokkal közelebb van egymáshoz.

Gray szerint az ingyenes – és sok esetben alkalmazásokon belüli vásárlásokra épülő – játékok egy ördögi körbe hajszolják a fejlesztőket: minél több az ingyenes játék, annál inkább ezt várják el a felhasználók, akik még kevésbé hajlandóak pénzt kiadni a prémium játékokért. Így persze egyre több és több lesz az ingyenes és „freemium” alkalmazás.

Kitért arra is, hogy a Monument Valley sikerében nem kis szerepe volt a két nagy platformot fejlesztő Apple-nek és Google-nek: mindkét cég szeretné, ha a prémium játékok is sikeresek lennének az ingyenes alkalmazások mellett. Gray elmondta, hogy mindkét céggel nagyon jó kapcsolatot ápolnak, és sokat köszönhetnek nekik azzal, hogy kiemelték, illetve különböző válogatásokban szerepeltették a Monument Valley-t. Az Apple egyébként még az iPad hivatalos weboldalán is szerepelteti a játékot.

• Monument Valley letöltése az App Store-ból (univerzális, 3,59 €, IAP)

Forrás: Re/code. Borítókép: Ustwo.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!