imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megelégelte a zaklatást a Cortanát fejlesztő csapat a Microsoftnál


Érdekes beszélgetés indult a Redditen, miszerint a Cortanát fejlesztő csapat elvesztette a humorérzékét, és kicsit túl lőtt a célon a legutóbbi fejlesztéssel. Habár a magyar felhasználók hivatalosan még nem használhatják a funkciót, egy kis trükközéssel bárki számára elérhető lehet a Microsoft virtuális asszisztense egyelőre angol nyelven. Mivel az amerikai App Store-ban már iOS-re is letölthetjük, ezért mindenképp érdemes legalább egy pillantást vetni arra, hogy mi is történt pontosan.

A Microsoftnál nem mindig egyértelmű, hogy egyes fejlesztések miért, mikor és hogyan lesznek ütemezve, gondoljunk csak arra, hogy habár a Windows 10 világszerte elérhető, Cortana csak a megfelelő területi és nyelvi beállítások után lesz elérhető a felhasználók számára. Így van ez az iOS-es felülettel is, hiszen a Cortana alkalmazás letöltéséhez mindenképp szükségünk lesz egy amerikai Apple ID-ra. A mostani mesterséges intelligencia „fejlesztés” viszont elég váratlanul érte a felhasználókat, de aki átlagos dolgokat kérdez tőle, talán észre se vette a változtatást.

i-cortana-640x326

Az újdonság akkor mutatkozik meg, ha lealacsonyítóan szólunk Cortanához, esetleg a mondanivalónkban valami zaklató, vagy nemi alapú megkülönböztetésre utaló szókapcsolat van. Ez pedig már csak azért is vicces, mert habár női hangon szól hozzánk, azért továbbra is egy programról beszélünk. Egy olyan programról, ami arra hivatott, hogy a felhasználók mindennapjait könnyítse meg.

Habár Siri és Cortana is biztosan napi több ezer házasságajánlatot kap, azért nem szabad elfelejteni, hogy ez továbbra is csak egyfajta „poén”. Az is biztos megesett már minden felhasználóval, hogy már sokadik elmondásra sem értette meg az asszisztensünk, hogy mi mit is szerettünk volna. Már kicsit felhúzva, ezért egy-két trágár, de legalább indulatosabb szóval illettük, ahogyan azt bármelyik másik informatikai eszközünkkel tennénk, ha nem úgy működik, ahogy mi szeretnénk.

Cortana-1200-80 (1)

Hát, ezt sajnos nem lehet szebben kifejezni, de a helyzet az, hogy sok női aktivistának nem tetszett, és ezért kampányba kezdtek. A Microsoft kifejezetten Cortánával foglalkozó fejlesztőcsapatának a feje, Deborah Harrison szerint elfogadhatatlan, hogy bármilyen szituációban a férfi azt éreztethesse, hogy feljebbvaló, csak mert férfi. Mély levegő: hát eljutottunk ide is. A probléma, hogy teljesen komolyan vette, és a nyilatkozat után pár nappal Cortana már visszaszólt a felhasználóknak, méghozzá a felhasználó stílusában. Ha valaki finoman szólt be neki, akkor a visszaszólás is ahhoz volt mért, de ha valaki komolyan zaklató / bántalmazó dologgal állt elő, akkor is megvédte magát.

cortana-ios-gallery-100634575-gallery

Bármennyire is ki akartam próbálni, láthatóan a Microsoft nem sokáig engedélyezte, hogy a felhasználóival a saját virtuális asszisztense helyreigazítóan viselkedjen. Vagy csak egyszerűen nem tudtam elég bunkó lenni. Mindenesetre a föntiek közül néhány még mindig elérhető, de a kedvenc ilyen sértődött válaszom, amiből az egész Reddit poszt kiindult:

A mesterséges intelligenciák egyre inkább emberszerűek lesznek, a virtuális zaklatás pedig undorító módon menő lett.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!