imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérheti üzletileg Macesíteni a céget?


Spórolhat egy pusztán Apple hardverekre váltó vállalat? Nem túl drága ez a megoldás? Mennyivel kapunk többet a prémium kategóriás gépektől?

Amikor arról beszélünk, hogy üzleti felhasználásra vásárolunk valamit, az érzelmek helyett az eszünkkel kell gondolkoznunk. Éppen ezért első látásra nem túl nehéz kérdésnek tűnik, hogy egy 200 ezer forintos vagy egy 320 ezer forintos számítógép beszerzése mellett döntünk. Akkor pedig még inkább fontolóra vesszük a dolgot, ha 10, esetleg 100 gép beszerzéséről kell állást foglalnunk.

A beszerzési ár azonban nem minden, a számítógép üzemeltetésének csupán egy része. Ebben a cikkben (és az ezt követő folytatásokban) az iSTYLE üzleti részlegének munkatársaival folytatott pár beszélgetés után azt próbálom az eddig csak PC-ket és Windows/Andorid alapú hardvereket használó érdeklődőknek megmutatni, miben tud többet egy zömében Apple termékekre épülő ökoszisztéma a versenytársakkal szemben. A végére pedig talán mindenki egyszerűbben döntheti el magának és cégének, hogy mindez megéri azt a prémium felárat, amit az elején a kasszánál fizetni kell.

It just works

Ha vállalatvezetőként gondolkozok, akkor az egyik legjobb dolog az Apple termékekben, hogy egyszerűen nincs szükség IT-s munkatársra. Oké, ha nagyon objektív akarok lenni, akkor jól jön valaki, aki elmeséli hogy hol mit találsz, milyen extra funkciók vannak, esetleges hibák esetén mi a teendő (ilyen embert hála az égnek viszonylag gyakran találok az irodában…). De karbantartásra, installálásokra, programok limitálására tényleg nincs nagy szükség.

Az egyszerűen működik szlogen azt is mutatja, hogy bekapcsolod, egyszerűen installálod a készüléket (legyen szó Macről vagy iOS termékről) és mehet is a meló. Ha volt már az Apple ID alatt előzőleg készülék, még egyszerűbb a történet. A legjobb példánk erre itthon a Prezi, ahol 95%-ban Maceket használnak, és 400 gépre eddig elég volt mindössze 2 IT-s kolléga.

Azt mindenki maga tudja, hogy a saját cégében mennyit költ IT-s bérekre vagy külső szolgáltatásra, de ez alapvetően nem elenyésző költség. Egy-egy driver vagy program telepítése Windows alapú gépeken nagy multiknál így néz ki: felhívod az IT-s munkatársat, hogy engedélyezze, ő ezt elvégzi távolról vagy odasétál a munkaállomásodhoz. Ez mindkettőtök idejéből rabol, mert amíg nem jön a telepítés, te is malmozhatsz az asztalnál.

Nagyobb vállalatok esetében természetesen sokszor szükség van az appok korlátozására. Erre az iPhone-on ott a DEP (készülékregisztrációs program – Device Enrollment Program) lehetőség, ami önmagában megér egy külön cikket. Ami most fontos, hogy ebben az esetben sincs szükség IT infrastruktúrát fenntartani vagy munkatársat fizetni ezekre a feladatokra. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy az IBM is azzal az indokkal váltott Apple eszközökre, hogy az IT költségen spóroljon.

Design, menőség

Jöjjön egy látszólag lényegtelen faktor, ami valójában sokszor dominál. Lássuk be, az Apple termékek a legtöbb ember fejében igenis menő cuccok. A világ egyik legmeghatározóbb brandjéről beszélünk, ami eleganciát, professzionalitást sugall. Persze lehet, hogy neked épp egy másik okostelefon designja, vagy egy remek építésű PC háza tetszik jobban, de összességében egy átgondolt formatervezés uralja a termékpalettát, amit a legtöbben fel is ismernek. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az Apple termékek árazása is prémium, akkor beláthatjuk, hogy céges juttatásként a MacBook és az iPhone jól csengenek.

Manapság egyre nehezebb jó munkatársat találni a piacon (itthon és a régióban is), és míg céges autót adni mindenkinek meglehetősen drága opció lenne, a céges iPhone és céges MacBook jól mutat egy álláshirdetésben. Talán az sem véletlen, hogy a Facebookon látható állásajánlatoknál tartalomtól függetlenül szeretik az Apple termékekkel “díszített” munkaállomásokról készült stock fotókat használni.

Egyben ide tartozhat a kompakt környezet is. A termékpaletta mára már annyira széles, hogy gyakorlatilag mindent meg lehet oldani egyetlen beszállítóval. Ha benézünk egy nagy meetingre, gyakorlatilag csak a tévé nem Apple. De a kivetítést már kezelni tudja egy Mac Mini, a számítógép-okostelefon-tablet vonalon pedig mindenhol van már eszköz egy relatív elérhető árú és a professzionális felhasználásra szánt vonalon is.

Nincs vírus, biztonságos csatornák

Elsőre egy PC-s felhasználónak talán hihetetlennek tűnik, de az Apple rendszerei tényleg biztonságosak, nem kapsz vírust (azért a Maceden egy root usert ne felejts el megadni, hátha…). Pénzügyileg lefordítva: nem szükséges vírusírtó szoftvereket és tűzfalakat telepíteni, fizetni értük, lassítani velük a gépeket, végeredményben konfiguráció alapján erőművekkel egy tízéves gép sebességével dolgozni.

Ez annak köszönhető, hogy az Apple ökoszisztéma egy kifejezetten zárt rendszer, alapjaiban eltér attól, amit egy PC képvisel. A zárt rendszer legnagyobb előnye pedig épp a biztonság. Gyakorlatilag minden cég esetében jó tudni, hogy az adatok biztonságban vannak, és ahol nincs olyan kötelezettség, hogy bizonyos törvényi vagy anyacégi megfelelés miatt kötelező lenne valami külső programot vagy bonyolult megoldást használni, ott sokszor elég lehet az Apple által nyújtott alap védelem.

A szoftvercsomag

Ha egy komoly vállalatot építesz, nem az nCore adta lehetőségeket szeretnéd kiaknázni, amikor szoftverekről van szó. Ez pedig azt jelenti, hogy a hardverek beszerzése után a szoftvereknél is mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Gyorsan felcsaptuk a netet és körbenéztünk: a legolcsóbb megoldásban egy gépre legalább 95 ezer forintot kell fizetni a Windows és az Office csomagért, ami a legtöbb ember számára elengedhetetlen kombináció.

Ezeket egy Macnél készen kapod: az első bekapcsolástól kezdve biztos lehetsz benne, hogy mindig naprakész (vagy ingyenesen frissíthető), jogtiszta operációs rendszered és az Office-hoz hasonló csomagod lesz, szintén teljesen legálisan. Oké, én az Apple megoldásaira inkább egy Office Lite-ként tekintek, ami az emberek igényeinek 95%-át lefedi, nálunk tökéletesen működik, de néhány munkára nem lesz majd elég. A natív szoftvereket pedig inkább egy külön cikkben részletezném, mert fontos tényezők és sokat tudnánk írni róluk.

Természetesen számos más érv van még a “Macesítés” mellett és ellene is. Mindenkinek más a fontos, ezt igyekszünk figyelembe venni. Nem akarunk mindenkit meggyőzni, célunk inkább az informálás. Éppen ezért ez a cikk folyamatosan frissül, néhány témában pedig új cikk jön majd létre, amit linkelni fogunk.

Mindezek alapján szeretnéd meggyőzni a főnököd, de szükséged van pár extra infóra? Cégvezetőként érdekelne, milyen további lehetőségeid vannak? Dobj egy e-mailt (cím a hozzászólások között), az iSTYLE üzleti részlegén készséggel állnak rendelkezésedre!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!