imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett a Pokémon GO Plus


A Pokémon GO hatalmas őrületként robbant be a köztudatba és gyakorlatilag mindenhova a júliusi megjelenése után. Már akkor tervbe volt véve egy hardveres kiegészítő is az apphoz, ami végre megérkezett: ez a Pokémon GO Plus.

Ugyan az utóbbi időben csökkent az aktív Pokémon GO-játékosok száma, de még mindig 30 millió emberről beszélünk világszerte – valószínűleg nem sírnak tehát sem a Nianticnél, sem a Nintendónál. Amikor nemrég Stockholmban jártam, teljesen megdöbbentem, hogy esténként folyamatosan 50-60 fős csapatok gyűltek össze játszani azokon a helyeken, ahol sok lure-ral megpakolt pokéstop van egymás mellett. Sőt, itthon pont ma szólítottak meg, miközben egy gymet foglaltam el.

Aktív játékosok tehát bőven vannak, ráadásul ők elég szépen költik is a pénzt az alkalmazáson belüli vásárlásokra. De mivel lehetne még jobban felpörgetni az üzletet? Valami kiegészítővel. Ilyen a Pokémon GO Plus is, ami ráadásul annyira jó ötlet és annyira hasznos, hogy valószínűleg minden komolyabban játszó pokémonedző beruház rá. Nézzük, mit tud a szerkezet!

Pokemon GO Plus
Maszek megoldás a gyári karpánt helyett.

Apró dobozkában érkezik a cucc, ebben egy karpánt mellett megtaláljuk magát az eszközt. Ez formájában egy Google Maps „tűre” hasonlít, ami nem is véletlen, a dobozon láthatjuk is, hogy a Google-től licencelik a formatervet. Kicsi, könnyű, egy szabvány gombelemmel működik – arról sajnos nem találtam infót mennyi ideig. Az elemcsere nem egyszerű, és a szíjra való felhelyezés sem, ehhez ugyanis kell egy kis csillagcsavarhúzó, ami nincs benne a dobozban. Hát nekem ez a méret persze pont nem volt otthon.

Bekapcsolás után a Pokémon GO appban a beállításokban a Pokémon GO Plus menüpontban párosíthatjuk a telefonunkkal, pikk-pakk meg is történik a dolog (Bluetooth LE kapcsolaton kommunikál a két eszköz). És innentől jön a csoda. A Pokémon GO Plus elvileg arra jó, hogy nem kell folyamatosan a telefonunkat bámulni: a kiegészítőt hordhatjuk a csuklónkon, vagy rácsíptethetjük az övünkre, zsebünkre, ruhánkra, stb. Rezgéssel és egy többszínű LED villogásával jelzi, ha a közelben pokéstop vagy pokémon van, a gomb megnyomásával pedig begyűjthetjük a tárgyakat, vagy labdát dobálhatunk a pokémonokra.

Pokemon GO Plus

Ami azonban ennél is jobb, hogy ha aktív a Pokémon GO Plus, akkor a Pokémon GO app a háttérben is tud futni, akár lezárt kijelzővel is. Nem kell tehát folyamatosan a aktívnak lennie ahhoz, hogy számolja a lépéseket, és az sem fordulhat elő többet, hogy azért nem válaszolunk éppen egy sürgős iMessage-re, mert már csak pár lépés hiányzik ahhoz, hogy kikeljen egy 10 km-es tojás. Mi az a technikai feltétel, ami miatt alapból nem fut a háttérben a játék? Az ég világon semmi, de hát valamivel ellenállhatatlanná kell tenni a kiegészítőt.

Ez sikerült is. Ha egy pokéstop közelébe érünk gyorsan vibrál és kéken világít. A gombot megnyomva begyűjthetjük a tárgyakat, annyit rezdül, ahányat összeszedünk, sőt, a LED színe még azt is mutatja, hogy mikhez jutottunk hozzá. Egy értesítést is kapunk a telefonunkra (vagy az Apple Watch-ra), de ebben sajnos csak a darabszám látszik. Pokémonoknál ugyanez a helyzet: lassú zöld rezgés, a gomb megnyomásával pedig rádobhatunk egy labdát a lényre. Sajnos itt is csak arról kapunk értesítést, hogy sikerült-e elkapni, arról nem, hogy mit.

Pokemon GO Plus

Vannak azért hátulütői is a dolognak. Először is, nem tudom, hogy ez bug-e vagy feature, de ha az appon belül pörgetünk pár pokéstopot vagy kapunk el pokémonokat, akkor egy idő után megszakad a kapcsolat a Pokémon GO Plusszal. Ilyenkor rá kell bökni az ikonjára az appban és megnyomni a gombot rajta – lehet, hogy ezzel az elem élettartamán spórolnak, hiszen amikor úgyis használjuk az appot, akkor fölösleges a kiegészítő. A másik probléma, hogy a Pokémon GO Plus csak piros labdákat hajlandó a lényekre dobálni, ha nincs ilyenünk (én mindig kidobom az összeset, van más bőven), akkor hibát dob azzal, hogy nincs több pokélabdánk. Ezt persze később egy frissítésben kiküszöbölhetik.

További érdekesség, hogy mintha olyan pokémonokat is elkaphatnánk a kiegészítővel, amiket amúgy nem: többször is előfordult velem, hogy rezgett a Plus, de az appba belépve nem volt ott semmi, viszont simán el lehetett kapni a lényta gomb megnyomásával. Kérdés, hogy vajon ez is egy plusz kedvesség a vásárlók részére, vagy csak egy hiba, amit később javítani fog a Niantic és a Nintendo.

Összességében viszont nagyon jó kis kiegészítőről van szó, ha valaki éjjel-nappal nyomja a Pokémon GO-t, annak kötelező darab. Valószínűleg valami hasonlót fog tudni az iPhone 7 bemutatón látott Apple Watch app is – bár nem tudni, hogy minden szérián fut-e –, viszont a 15 ezer forintos ár lényegesen kedvezőbb, ha valakinek nincs órája. Be kell vallanom, én egy fillért nem költöttem még alkalmazáson belüli vásárlásokra a Pokémon GO-ban, de ezt a próba után azonnal megvettem.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!