imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett a Touch Bar kompatibilis Photoshop


Végre kijött a várva-várt frissítése a legnépszerűbb képszerkesztő/manipuláló programnak, amely megmutatja, mire is jó az a Touch Bar. A sok újdonság között kezdők és haladó felhasználók is találhatnak számukra hasznos funkciókat. Nézzük, miket!

Amikor az Apple bemutatta az új Touch Baros MacBookokat, akkor a show nagy része a spéci OLED sáv demózásával telt. Az egyik legnagyobb érv amellett, hogy a mini Apple Watch nem csak parasztvakításnak került az új gépekbe, a Photoshop (és egyéb Adobe programok) támogatása volt. Mert szuper, hogy lehet betűszíneket keverni és méretet állítani Pages-ben, de ezeket eddig is elég könnyen és gyorsan lehetett szabályozni.

Touch Bar a 2016-os MacBook Prón

A Photoshop viszont olyan jószág, aminek az igazán effektív használatához kell tudni pár trükköt, billentyűkombót és más mágikus mutatványokat, hiszen számos menü, rengeteg beállítása áll rendelkezésre, amikben könnyű eltévedni. Viszont éppen emiatt csak közepes horderejű a frissítés: aki már professzionális felhasználó, az ezer százalék, hogy nem fog lemondani a gyorsan és vakon is használható, jól beidegződött shortcutjairól. Tehát ők aligha fogják kihasználni a Touch Bar támogatás nyújtotta előnyöket. Ami viszont szerintem szuper dolog, hogy az intuitívabb, könnyebben kezelhető felület miatt lehet, hogy több ember mer majd belevágni abba, hogy kitanulja az egyébként nagyon hasznos program használatát. Valami hasonlót fogalmazott meg az Adobe is a frissítéshez kapcsolódó blogbejegyzésükben:

A Touch Bar támogatás hasznos lehet mind a kezdőknek, akik nem feltétlenül tudják, hogyan navigáljanak hatékonyan a Photshopban, mind a tapasztaltabb felhasználóknak is, akik így gyorsabban hajthatják végre a kívánt folyamatokat. Másrészt a Touch Bar segítségünkre lehet abban, hogy új módon vezérelhessük a programot, az olyan funkciók gyors elérésével, amikhez idáig egérrel és billentyűzettel csak nehézkesen lehetett hozzáférni.

Ennyit hát bevezetőnek, nézzük milyen funkciókkal okosodott a Fotóbolt:

Alapvetően három fő csoportra bonthatóak az elérhető beállítások: rétegek, ecsetek és kedvencek. A layerek opciókon belül választhatunk a blend módok között, állíthatunk a réteg átlátszóságán, vagy akár el is rejthetjük őket, hozzáadhatunk médiát, de egy gombnyomásra maszkká is alakíthatjuk azt. Az Ecsetek opció a várható képességgel gazdagodott. Mostantól a Touch Baron is állíthatunk a méreten és keménységen, a flow vagy opacity mértékén, illetve kikeverhetjük a tetszőleges színt a colorpicker csúszkával. Ez utóbbi talán a leghasznosabb: intuitívabban, és tényleg gyorsabb választhatunk, ha csak találomra keresünk egy jó árnyalatot. Végül pedig a Favorites virtuális gombjai között nyomkodva kiválaszthatjuk a tetszőleges képernyőmódot, új layert adhatunk hozzá a munkalaphoz (ez miért nem a rétegek gombjainál van?), és egy érintéssel forgathatunk minden irányba.

De ezek csak a gyári beállítások, természetesen lehetőségünk van ízlés szerint személyre szabni a parancsikonokat. Azt gondolom, hogy szép munkát végzett az Adobe, ami bár kevésbé a pro felhasználóknak szó, de egyes lehetőségek még nekik is segíthetnek. Aki szeretné a teljes dokumentációt elolvasni, ezen a linken megteheti.

MacBook Pro 13" Touch Bar

A jelenleg még csak preview állapotban lévő funkciók minden Creative Cloud felhasználó számára elérhetőek, nincs más tennivaló, mint frissíteni a Photoshopot. Egyéb Adobe alkalmazásokhoz tudomásunk szerint egyelőre még nem érkezett Touch Bar támogatás.

Forrás: Adobe

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!