imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett az Apple TV Remote app


Tavaly novemberben jelent meg nálunk is az új, negyedik generációs Apple TV, ami túlzás nélkül a legnagyobb frissítést jelentette a termék első megjelenés óta. Vadiúj, tvOS névre hallgató operációs rendszert kapott, megújult kezelőfelülettel és távirányítóval – valami azonban hiányzott.

A korábban is Apple TV-vel rendelkező korai új felhasználók ugyanis arra döbbenhettek rá, hogy a jól megszokott Remote app nem működik az új készülékükkel, így például a jelszavakat elég nehézkes begépelni – főleg, ha hozzám hasonlóan a Keychain által generált, y8X-W2o-8Rd-Wb3 formátumú jelszavakat használ valaki. (Az app hiányáról még képregény is készült.) Ezen aztán később változtatott az Apple, valamint Eddy Cue és Craig Federighi egy interjú során azt is elárulták, hogy készül az új alkalmazás.

És tényleg! Megérkezett! Hogy pontosan miért kellett nagyjából nyolc hónapot várni erre a fantasztikus alkalmazásra az valószínűleg örökké rejtély marad, de ne is keseregjünk ezen, örüljünk neki, hogy végül sikerült feltölteni az App Store-ba ezt a hihetetlen fejlesztői teljesítményt tükröző új távirányítóappot. Nézzük meg gyorsan, mire is vártunk több mint fél évet!

Apple TV Remote

Az Apple TV Remote app elindítása után párosítani kell az alkalmazást az Apple TV-vel, ehhez az utóbbin megjelenő négy számjegyből álló kódot kell bepötyögni az előbbin. Ezután megjelenik a Siri Remote-hoz hasonló kezelőfelület. A kijelző nagy részét a új távirányítóról is ismerős érintőpad foglalja el, ez teljesen a fizikai kontrollerhez hasonlóan működik, azzal a lényeges különbséggel, hogy sajnos a széleken azzal ellentétben nem érzi különbözőnek a koppintást, vagyis csak söprésekkel tudunk navigálni.

Ez alatt találunk egy szép nagy Menu gombot, mely ugyanazt csinálja, mint a hagyományos távirányítón, és nem meglepő módon ehhez hasonlóan működik a Home és a Play/Pause gomb is. Ha valaki esetleg használja a Sirit Apple TV-n, annak kicsit szokatlan lehet az, hogy a telefonunkon nem a valódi Sirit kell a megszokott módon előhívni, hanem a távirányítón a mikrofonos gombot kell nyomva tartanunk. Ha nem aktív a Siri, ez ugyanazt a keresőt hozza fel, mint a Siri Remote.

Apple TV Remote app

Van néhány eltérés is a normál távirányítóhoz képest. Ha éppen folyamatban van egy lejátszás, akkor megjelennek a 10 másodperces előre- illetve visszaugrás gombok, valamint a jobb felső sarokban található Részletek gombra koppintva – mily meglepő – az adott tartalom részleteiről kapunk kis infót. Ha elérhető, borítóképet, láthatjuk a címet, azt, hogy hol tartunk a lejátszásban, stb. Nagyon praktikus továbbá, hogy ha egy szövegmező az aktív elem a tvOS-en, akkor felugrik a telefonunkon a billentyűzet, így sokkal egyszerűbben kereshetünk vagy pötyöghetünk be jelszavakat. Képes használni az iPhone giroszkópját is, vagyis játékokhoz is használhatjuk az alkalmazást.

Az Apple TV Remote ingyenesen tölthető le az App Store-ból, és a legújabb (4. generációs) Apple TV mellett a 3. és 2. generációsokkal is működik. Megmaradt a korábbi Remote app is, ezt mostantól iTunes Remote néven kell keresni. Én tegnap etse próbálgattam otthon, de annyira imádom a normál Siri Remote-ot, hogy valószínűleg maradok annál, és csak szövegek gépelésekor veszem majd elő az új appot.

• Apple TV Remote letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!