imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett az első Watch OS frissítés, jöhet a TVKit


Kevesebb mint egy hónappal az Apple Watch értékesítésének megkezdése után tegnap este megérkezett az első Watch OS frissítés az Apple-től. Az 1.0.1 verziószámot viselő szoftver apróbb javításokat és néhány új nyelvet tartalmaz.

Az 56 MB-os csomagot az iPhone-unkon lévő Apple Watch alkalmazásból lehet telepíteni az órára. A leírás szerint az Apple javította a Siri teljesítményét, a napi állva töltött idő mérésének algoritmusát, valamint pontosabban mutatja majd a Workout app az elégetett kalóriákat szobakerékpározás és evezőgépes edzés esetén. Állítólag pontosabb lett továbbá a távolság és a pace mérése kültéri gyaloglás és futás esetén. Az Apple a javított funkciók között megemlíti a kisegítő lehetőségeket és a külső fejlesztők által készített alkalmazásokat is, itt azonban nem kapunk bővebb információkat arról, miből áll a változás. Ezen kívül rendesen megjelennek végre az iOS-ben és OS X-ben korábban bevezetett sokszínű emojik is, így elbúcsúzhatunk a csúnya négyzetektől.

Watch OS 1.0.1

Handras fedezte fel, hogy megvalósult az egyik vágya, miszerint jobban testre szabhatjuk a Workout alkalmazásban a kijelzőn található információkat: végre beállíthatjuk például, hogy egyszerre lássuk a sebességünket, az eltelt időt, és a pulzusunkat is. Eddig a három sorból a felső mindig az aktuális időt mutatta, ezt mostantól egy koppintással átállíthatjuk. A rendszerbe a fentieken kívül továbbá hét új nyelv is került: brazil portugál, dán, holland, orosz, svéd, thai és török. A magyarról tehát sajnos továbbra is le kell mondanunk, kérdés továbbá, hogy vajon az új nyelvek előrejelzik-e valamilyen szinten a lehetséges következő országokat, ahol elkezdik árusítani az Apple Watch-ot.

A 9to5Mac számára író Mark Gurman szerint ezen kívül a WWDC tájékán ismét várhatunk egy nagyobb szoftverfrissítést – a mostani verziószámból kiindulva ez valószínűleg az 1.1 lesz majd. A jelenleg is fejlesztés alatt álló új Watch OS-ben valószínűleg javulni fog a biztonság és egyéb hibák is javításra kerülnek benne. Emellett viszont várhatunk teljesen új funkciókat és lehetőségeket is. A frissülő óra operációs rendszeren kívül pedig érkezhet egy Apple Watch-csal kompatibilis Apple TV is.

Gurman értesülései természetesen nem hivatalos forrásból származnak, de érdemes figyelni rájuk amióta a megjelenés előtt két hónappal gyakorlatilag majdnem tökéletes pontossággal megjósolta az új MacBookot. Állítása szerint az Apple  egy olyan szoftveren dolgozik, ami hasonlít az iPhone keresése funkcióhoz, és valószínűleg a Watch keresése (Find My Watch) névre fog hallgatni. Segítségével láthatnánk a térképen az óránk helyzetét, le tudnánk zárni távolról, illetve törölhetnénk a teljes tartalmát. Ezt a funkciót egyébként már a Watch megjelenése előtt fejlesztették, de valamiért nem tudták időben befejezni.

Az Apple Watch helyzetét a Smart Leashing technológiával számolnák ki, amely egy relatív távolságot mér az iPhone és az Apple Watch között a jelerősség alapján. Az iPhone helyzetét a helymeghatározás miatt ismerjük, ezáltal viszonylag pontosan tudni fogjuk, hogy hol van az Apple Watch-unk. Mark forrása viszont azt is megjegyezte, hogy elképzelhető, hogy ez a funkció csak egy következő generációs órában lesz megtalálható, mivel a megvalósításhoz a jelenlegi chipkészletnél fejlettebbre lehet szükség.

A Smart Leashing előnye, hogy az óra tudná figyelmeztetni a tulajdonosát, ha valahol véletlenül ott felejtené valahol a telefonját.

Az egészség és fitnesz funkciókat is szeretnék javítani, hogy ezáltal az óra figyelmeztesse a tulajdonosát, ha például valami szokatlant tapasztal a szívritmusban. Az, hogy a fejlesztés tényleg sikeresen belekerül-e a szoftverfrissítésbe attól függ, hogy tudják-e a rendszert annyira megbízhatóvá fejleszteni, hogy érdemes legyen ezt a funkciót használni. Sőt, a frissítés után akár a vérnyomás és a véroxigénszint mérésére, valamint alvásfigyelésre is alkalmas lehet majd az óra. Továbbá állítólag érkezhetnek a külső fejlesztőktől származó komplikációk is – vagyis nem teljes számlapok, csupán apró információk a jelenlegi számlapokon. (Gondoljunk például egy Google Analytics napi statisztikára, vagy a következő tennivalónkra az aktuális to-do appunkban.)

Martin Hajek Apple TV
Illusztráció! – Martin Hajek koncepcióképe az új Apple TV-ről.

Mark forrása egy másik érdekes dolgot is említett, miszerint a júniusi WWDC-n egy új Apple TV-t is bemutatnak, melynek a fő távirányítója az Apple Watch lesz – a továbbfejlesztett új távirányító mellett. Az új Apple TV egyébként beépített Siri funkciót kap és egy új platform lesz a fejlesztők számára: az Apple a WatchKithez hasonló TVKitet is biztosítani fog az új készülékhez, hogy kifejezetten TV-alkalmazások is érkezhessenek. Emellett valamiféle újfajta tartalomszolgáltatásra is számítani lehet. Gurman egyébként még az új Apple TV hardverének és operációs rendszerének kódnevét is tudni véli (J34 és MonarchTide) – ez alapján tényleg belülről súghatott neki valaki.

Hogy ezekből mi valósul meg ténylegesen, kiderül június 8-án. Tartsatok velünk, hiszen élőben fogjuk közvetíteni a júniusi WWDC-t is!

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!