imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett az ingyenes Office Lens szkennerapp iOS-re


A Microsoft mostanában egyre-másra jelentet meg nagyszerű alkalmazásokat iOS-re, és ami még jobb, hogy nagy részük teljesen ingyenes is. A következő ilyen a Windows Phone-ra már több mint egy éve elérhető Office Lens szkennerapp, ami nem véletlenül helyezkedik el a platformon az ingyenes appok toplistáján szinte folyamatosan a megjelenése óta.

Szkenneralkalmazások, vagyis olyan appok, amiket arra találtak ki, hogy dokumentumokat fotózzunk be velük mintha csak beszkennelnénk őket, elég régóta léteznek. Természetesen olyanok is vannak, melyek rendelkeznek beépített OCR-funkcióval (vagyis karakterfelismeréssel), illetve olyanok is, amik képesek különböző felhőszolgáltatásokba feltölteni az elkészült dokumentumokat. De olyanról nem tudok, ami majdnem hibátlanul szkennel bármilyen szögből, a szövegfelismerője magyarul is durván 95%-os pontossággal működik, és olyan nagyszerűen integrálták a OneDrive–Office kombóba, hogy a könnyem kicsordul, ráadásul – ta-damm! – ingyenes.

Office Lens

Az Office Lens például asztalra letett papírlapokat, vagy táblákat képes beszkennelni Word, PowerPoint, és PDF formátumban a megszokott egyszerű kép mellett. Igazából bármilyen szögből működik – próbáltam megviccelni, de a tényleg egészen extrém helyzeteken kívül mindig pillanatok alatt felismerte a dokumentumokat. Az alkalmazás elindítása után kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú tartalmat akarunk beszkennelni: fotót, dokumentumot, vagy táblát, az algoritmusok ennek megfelelően próbálják majd kiszűrni a zavaró hatásokat, például becsillanásokat vagy árnyékokat. Meglepően jó hatásfokkal.

Office Lens

A kamera élőképén láthatjuk, ha az Office Lens felismeri, hogy egy dokumentumot vagy táblát lát maga előtt, bekeretezi a széleit, és ha megnyomjuk az exponálógombot, pillanatok alatt kész a megvágott, perspektivikusan korrigált fotónk. Ezután manuálisan is újravághatjuk a képet, vagy továbbküldhetjük valamilyen formátumban: elmenthetjük jegyzetként a OneNote-ba, de egyből feltölthetjük a OneDrive-ba képként, illetve .docx (Word) vagy .pptx (PowerPoint) formátumban. Lehetőségünk van továbbá PDF-ben elmenteni, elküldeni e-mailben vagy lementeni a fotóink közé.

Office Lens

Ha a Word vagy PowerPoint formátumot választjuk, akkor a OneDrive-fiókunkban egy Office Lens almappába kerül a dokumentum a Documents mappában. Innen ugye a – jelenleg szintén ingyenes – Word for Mac 2016-ban vagy PowerPoint for Mac 2016-ban azonnal megnyithatjuk és szerkeszthetjük is a dokumentumot Macen. A fájlban benne van a szerkeszthető változat, melyet a karakterfelismerő algoritmus generál le, de referenciaként egy külön oldalon a fotót is tartalmazza, ha esetleg javítani kéne manuálisan a szövegen. Természetesen a fájlok az iOS-es Microsoft Office-ban is megnyithatók. Az Office Lens egyébként képes korábban készített fotókat importálni a Fotók alkalmazásból is, majd ezeken ugyanígy lefuttatni a vágást, korrekciókat és karakterfelismerést. Nem feltétlenül mondanánk, hogy az Office Lens a létező legjobb szkenneralkalmazás iOS-re, de ingyenesen valószínűleg nincs jelenleg ennél jobb megoldás.

• Office Lens letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Forrás: Office Blogs.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!