imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett és letölthető az iOS 8!


Ahogyan azt a szeptember 9-i iPhone 6 és Apple Watch eseményen bejelentette az Apple, ma megérkezett és ingyenesen letölthető a legújabb mobil operációs rendszerük, az iOS 8! Nézzük meg pár szóban az újításokat.

Az iOS 8 egyszerűbb, gyorsabb és intuitívabb felhasználói élményt ad az üzenetek és fotók új funkcióival, megérkezett a prediktív szövegbevitel – egyelőre angol nyelven – a QuickType billentyűzettel, valamint bemutatkozik a Family Sharing is. Az iOS 8-ban megtalálható továbbá az új Health alkalmazás, amivel könnyedén áttekinthetjük a napi egészségügyi és fintesz adatainkat. Az adatainkat mostantól az iCloud Drive-ban is tárolhatjuk, így bárhonnan könnyedén elérhetők lesznek. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az iCloud Drive egyelőre nem érhető el OS X Mavericks alatt, csak akkor kezdjük meg a használatát, ha esetleg Yosemite béta fut a Macünkön, illetve iOS 8 a többi iOS-eszközünkön! Az iOS 8 természetesen az iCloud Drive használata nélkül is telepíthető.

iOS 8

A fejlesztők számára több mint 4000 új API-val készült az Apple, így ők még több funkciót építhetnek az alkalmazásaikba, valamint a bővítmények segítségével könnyebbé vált az appok közötti kommunikáció is. A HomeKit segítségével az otthoni okoskiegészítőinket hangolhatják össze a különböző alkalmazásokba a fejlesztők. Ehhez hasonlóan a HealthKit segíti a különböző fitnesszel és egészséggel kapcsolatos okoskiegészítőink együttműködését. Craig Federighi, az Apple szoftverekért felelős alelnöke ezt mondta a frissítésről:

Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy több száz millió felhasználónk tapasztalhatja meg az iOS 8 által nyújtott élményeket iPhone, iPad vagy iPod touch készülékén. Ezen kívül az iOS 8 rendkívüli környezetet nyújt a fejlesztők számára, olyan lehetőségekkel, melyeknek köszönhetően korábban sosem látott lenyűgöző alkalmazásokat készíthetnek.

Az iOS 8-ban található Üzenetek alkalmazás még jobban megkönnyíti a kommunikációt. Egy egyszerű érintéssel küldhetünk például hangüzeneteket, de ugyanilyen könnyen készíthetünk és oszthatunk meg másokkal fotókat és videókat is. Okosabbak lettek a csoportos beszélgetések, mostantól könnyedén hozzáadhatunk új embereket egy beszélgetéshez, de egyes beszélgetéseket akár külön is lenémíthatunk, vagy teljesen kiléphetünk belőlük. Pár érintéssel még a földrajzi helyzetünket is megoszthatjuk ismerőseinkkel.

iOS 8

Az iOS 8 új Fotók alkalmazása még több szerkesztési lehetőséget nyújt mint elődje. A horizont figyelembevételével automatikusan kiegyenesíthetjük a képeinket, valamint pár érintéssel könnyedén állíthatjuk a színeket vagy a fényeket. Ha komolyabb szerkesztésre vágyunk, külön is állíthatjuk az expozíciót, fényerőt, kontrasztot, sötét és világos részeket, egyebeket. A PhotoKit és más API-k segítségével pedig a fejlesztők is használhatják ezeket a funkciókat saját alkalmazásaikban.

iOS 8

A QuickType nyújtotta új prediktív szövegviteli funkciók sajnos egyelőre nem érhetők el magyar nyelven, viszont a diktálás mostantól az anyanyelvünkön is működik, meglepően jó hatékonysággal. Ezen kívül megnyílt az út az olyan egyedi rendszerszintű billentyűzetek számára, mint a SwiftKey és a Swype, melyek várhatóan szintén órákon belül letölthetővé válnak az App Store-ban.

Az új Egészség alkalmazás képes összegyűjteni más egészségügyi és fitneszalkalmazásokból a kiválasztott adatokat, így mindent egy helyen követhetsz nyomon. A HealthKit API-k segítségével a fejlesztők képesek mások alkalmazásaival kommunikálni. A megfelelő biztonsági beállítások után az alkalmazások az összegyűjtött információk alapján még átfogóbb képet adhatnak az életvitelünkről, olyan alkalmazások segítségével, mint például a MyFitnessPal, a RunKeeper vagy a Strava. Ezen kívül igény szerint kórházak és klinikák távolról is nyomon követhetik a páciensek egészségi állapotát olyan alkalmazások segítségével, mint a Mayo Clinic vagy a MyChart.

iOS 8

A HomeKit az okosotthon nélkülözhetetlen kiegészítőit egyesíti, így biztonságosan és könnyedén kezelhetjük a világítást, termosztátokat, zárakat és garázsajtókat otthonunkban. A protokollnak köszönhetően csoportosíthatjuk és együttesen kezelhetjük a különböző gyártók termékeit. A Siri integráció segítségével pedig többlépéses folyamatokat is könnyedén elindíthatunk.

Az iOS 8-ban található Family Sharing opcióval minden eddiginél könnyebben oszthatjuk meg családtagjainkkal a megvásárolt alkalmazásokat, valamint létrehozhatunk közös fotóalbumokat és naptárakat is. Lehetőségünk van a családban található iOS eszközök földrajzi helyzetének meghatározására is. A családtagok böngészhetik és letölthetik egymás iTunes, iBooks vagy App Store-ban megvásárolt tartalmait is. Egy csoportban akár hat családtag is szerepelhet, mindenki a saját személyes Apple ID-jával. A szülők készíthetnek a gyerekeknek saját Apple ID-t, a vásárlásokat és letöltéseket pedig szülői engedélyhez köthetik.

iOS 8 Family Sharing

Az októberben, az OS X Yosemite-vel érkező Folytonosság szolgáltatással eddig soha nem látott módon működnek majd együtt a Mac és iOS készülékeink. Ha az iPadünk vagy iPhone-unk a Mac számítógépünk közelében van, a Handoff funkció segítségével bármelyik eszközönkön folytathatjuk például egy e-mail megírását, melyet az iPhone-on kezdtünk el. Az Instant Hotspot pedig még könnyebbé teszi a mobilinternet megosztását. Októbertől az SMS és MMS üzeneteink is megérkezhetnek az összes készülékünkre, valamint a Mac számítógépünkről is küldhetünk majd például SMS-eket. A bejövő telefonhívásokat pedig akár a számítógép előtt ülve is fogadhatjuk úgy, hogy a telefonunk az előszobában van a kabátzsebünkben.

iOS 8 Continuity

Ezen kívül például az értesítések is jelentősen megváltoztak, mostantól például válaszolhatunk üzenetekre közvetlenül az értesítésből, nem kell ehhez az alkalmazást elindítanunk. Gyorsan és könnyen hozzáférhetünk a legfontosabb kontaktjainkhoz a multitasking nézetből, valamint a Mailben is jelentős változásokkal találkozhatunk a navigáció terén, könnyebben jelölhetünk meg olvasottként leveleket vagy váltogathatunk a piszkozatok és a bejövő üzenetek között.

Az iOS 8-at az alábbi készülékek támogatják: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch 5. generáció, iPad 2, Retina kijelzős (4. és 3. generációs) iPad, iPad Air, iPad mini és Retina kijelzős iPad mini. Frissíteni a Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés menüpontban tudtok, előtte azonban – ha még nem tettétek meg – érdemes elolvasni a frissítés előkészületeiről szóló írásunkat.

A vezeték nélküli frissítéshez egyébként 5,7 GB szabad tárhely szükséges, legalábbis nekem ezt írja az iPhone 5s-em. iTunes-ra dugva már jóval barátibb, 610 MB-os értéket írt ki.

Akkor se ijedj meg, ha nem jelenik meg a frissítés a telefonodon, próbáld meg 1-2 óra múlva.

Ha pedig esetleg lemaradtál róla, még a nyár folyamán csináltunk egy videotesztet is az iOS 8-ról:

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!