imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett az OS X Yosemite 10.10.3 és a Photos app


A sok bétaverzió után ma itthoni idő szerint késő délután megérkezett az App Store-ba a legújabb OS X Yosemite frissítés, mely a 10.10.3 verziószámot viseli. A legfontosabb újdonság, hogy végre itt van a tavalyi WWDC-n megmutatott új Photos alkalmazás, mely az iPhoto helyét hivatott átvenni.

A Photos appról az első fejlesztői béta megjelenésekor már írtunk bővebben. Külalakra az új Photos app lényegesen eltér mindattól, amit az iPhotóban vagy akár az Aperture-ben megszokhattunk, viszont passzol a Yosemite-vel érkező új flat dizájnvonalba. Az ablak tetején egy vékony sávban találhatók a különböző kezelőeszközök, alatta pedig katonás rendben a fotóink. A fotók megjelenítése nagyban hasonlít arra, amit az iOS-ben megismerhettünk, vagyis kifelé nagyítva a gyűjteményeinket láthatjuk egyre kisebb képekkel.

Photos

A szerkesztési funkciókkal természetesen állíthatjuk az expozíciót, van Shadows and Highlights, fényerő és kontraszt is. Szabályozhatjuk a színtelítettséget és a kontrasztot, és ha fekete-fehér képeket csinálnánk, finomhangolhatjuk ezek megjelenését is. Természetesen van Levels csúszkánk és fehéregyensúlyt is állíthatunk, valamint szerencsére megmaradt a Definition, ami többek között a kontúrok kontrasztjával játszik a még látványosabb hatás érdekében, illetve a Vignette is, ami sosem árt. Videót is készítettünk már róla annak idején:

A Photos alkalmazás mellett 300 új emoji is érkezett, igazából új figurákat nem kapunk, csak megjelent a korábban már beígért új sokszínű emoji-csomag ami az emberalakokat illeti, vagyis mostantól többféle bőrszín közül választhatunk. Ezeket a megfelelő képecske hosszú nyomva tartásával hozhatjuk elő. Ezen kívül iPhone 6 lett a telefon ikon, Apple Watch az óra, valamint iMacre cserélték a számítógépet jelző emojit. Átalakult az emojiválasztó felület is, kicsit logikusabb lett, és jobban hasonlít az általam nagyon kedvelt Emoji++ iOS-billentyűzetre.

Az OS X Yosemite 10.10.3 emelett természetesen a szokásos hibajavításokat tartalmazza, az Apple ígérete szerint például most már tényleg javították a Wi-Fi-problémákat (de az előző két verzióban is erről volt szó). Ezen kívül mostantól nem menti el a Safari a Private Browsingban böngészett oldalak ikonjait, és ha eddig eldobálta a Bluetooth-kapcsolatot a rendszer, akkor erről is elfeledkezhetünk.

OS X Yosemite 10.10.3

Az OS X Yosemite természetesen ingyenesen letölthető az App Store-ból, Mactől függően nagyjából egy 2 GB-os csomagra kell számítani. Mint mindig, most is érdemes azért egy biztonsági mentést készíteni a telepítés előtt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!