imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett az OS X Yosemite 10.10.4 és az iTunes 12.2


Tegnap valószínűleg erősen remegtek a szoftverfrissítésekért felelős mérnökök az Apple-nél, mivel jó adag újdonságot toltak ki mind Mac, mind iOS fronton. Az iOS 8.4-ről és a vele érkező Apple Music szolgáltatásról mi is írtunk, úgyhogy most nézzünk szét egy kicsit az OS X háza táján.

Egyébként mi nem fogadtunk volna nagyobb összegben, hogy nem zuhannak meg a szerverek, de becsületesen állták a sarat. Kisebb porszem került azonban a gépezetbe, mivel az OS X 10.10.4 még időben megjelent, viszont az iTunes 12.2-re valamiért itthoni idő szerint egészen éjjelig kellett várnunk – enélkül pedig Macen nem próbálhattuk ki az Apple Musicot.

A 10.10.4 igazából egy főleg hibajavításokra koncentráló frissítés lett, a leglényegesebb motorháztető alatti változást a discoveryd folyamat kidobása, pontosabban mDNSResponderre való visszacserélése jelenti. Ha valakinek ez így nem tiszta, a lényeg röviden annyi, hogy a Yosemite megjelenése óta tapasztalható különböző hálózati anomáliákat sokan egy új háttérfolyamatnak, a discoveryd-nek tulajdonították. Ezelőtt hosszú évekig az mDNSResponder felelt az olyan szolgáltatásokért, mint például a Bonjour. A discoveryd-t végül már annyira démonizálta mindenki az elmúlt három Yosemite-verzióban, hogy az Apple úgy döntött visszaáll a jól bevált régi megoldásra.

Ezen kívül a fotókezelésen javítottak, pontosabban az iPhoto és Apetrure könyvtárak Fotók alkalmazásba importálásán, valamint az iCloud Fotókönyvtár szinkronizációja lett megbízhatóbb. Javítást kapott a Migration Assistant, a Mail, a monitorkezelés és a Safari is.

Ezeknél izgalmasabb lehet a külön letölthető iTunes 12.2, ami új, színes ikonnal és az Apple Music támogatásával hívja fel magára a figyelmet. Ha valakinek esetleg nem dobná fel az App Store-ban a szoftverfrissítés rész az új iTunest, akkor az Apple weboldaláról is neki lehet futni a dolognak. Az asztali iTunes kevesebb változáson esett át mint az iOS-es Zene alkalmazás, igazából pár új fület fedezhetünk fel az első indítás után.

iTunes 12.2 Apple Music

A saját zenében ugyanazt látjuk mint korábban, illetve ha az Apple Music könyvtárból hozzáadtunk a saját zenéinkhez dalokat, akkor ezek is megjelennek. A jól bevált módon a kis felhő ikonra kattintva menthetjük le őket offline hallgatáshoz. Az „Önnek” részen a személyes ajánlatokat láthatjuk, melyeket az általunk hallgatott és kedvelt zenék alapján állít össze az Apple, az „Új” fül alatt pedig értelemszerűen az újdonságok érhetők el. Innen juthatunk el az Apple szakértői által kézzel szerkesztett lejátszási listákhoz is, melyek között válogathatunk stílus, hangulat, aktivitás, vagy külső „kurátorok” (pl. Rolling Stone magazin, DJ Mag, Shazam, stb.) alapján.

A Rádió fülnél az alogritmusok által automatikusan összedobált rádióadókat hallgathatjuk meg, mivel Magyarország sajnos nem fért fel a Kirgizisztán, Laosz és a Mikronéziai Szövetségi Államok közé azon országok listájára, ahol elérhető a Beats 1 online rádió. Picit vigasztalódhatunk azzal, hogy Uruguay és az Egyesült Arab Emírségek sem kapták meg az éjjel-nappal sugárzó élő rádiót, bár az előbbi országban legalább jó a steak, az utóbbiban pedig ott a világ legmagasabb épülete.

iTunes 12.2 Apple Music

A Connect közösségi szolgáltatást rejtő fül nekem nem igazán akart működni, vagyis egyetlen, a OneRepublic egyik tagja által feltöltött, állóban felvett videót látok, de azon legalább jelen pillanatban van 1049 like és 134 komment. Az iTunes Store fül maradt, és pontosan ugyanúgy működik ahogy korábban, vagyis itt vásárolhatunk zenéket és albumokat, ha szeretnénk valamit tényleg a magunkénak érezni.

Összességében az iTunes 12.2 abból a szempontból praktikusabbnak tűnik, mint az iOS 8.4 iPhone-os új Zene alkalmazása, hogy ekkora felületen sokkal egyszerűbb új zenéket, lejátszási listákat, vagy ajánlókat böngészgetni, a videoklipekről pedig ne is beszéljünk – bár ez utóbbiak esetében egy fokkal jobb minőségnek örülnénk.

Az OS X 10.10.4 illetve az iTunes 12.2 frissítések (a GarageBanddel egyetemben) az App Store Frisstések menüpontjából érhetők el. Mint mindig, most is érdemes egy biztonsági mentést készíteni a Macünkről mielőtt elkezdenénk a telepítést.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!