imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Megérkezett az új MacBook! – teszt


Eredetileg április 10-én kellett volna elkezdődnie az új 12″-es Retina kijelzős MacBook értékesítésének, így dörzsöltük is a tenyerünket, hogy az Apple Watch-tapogatás mellett egy kis MacBookozásra is jut majd idő Németországban. Valamiért azonban nem csak itthon, hanem külföldön is késett az Apple új laptopjának szállítása.

Az okokat valószínűleg sosem fogjuk pontosan megismerni, de ez már mindegy is, mivel az elmúlt hetekben külföldön elkezdtek megérkezni az első darabok, most pedig hozzánk is jutott az elég vegyes fogadtatásban részesülő hordozható Macből. Gyorsan le is csaptunk rá, hogy minél előbb megoszthassuk veletek a tapasztalatainkat. Nézzük is szépen sorjában!

Külsőségek

Noha a teljesítménnyel és a praktikummal lehet vitatkozni – erről kicsit később –, abban szerintem megegyezhetünk, hogy az új MacBook nagyon szép lett. Összesen három színben érhető el, a jól megszokott ezüstben, és az iPhone 5s-sel megjelenő aranyban illetve asztroszürkében, mi ez utóbbit választottuk tesztalanynak. Bár Handrasnak nem tetszik, szerintem a szín is és a gép is elképesztően el lett találva. Picit fura – és a jó öreg 12″-es G4-es PowerBookokra emlékeztet –, hogy a billentyűzet mellett gyakorlatilag nincs is keret. A hangszórók a billentyűzet felett kaptak helyet, egy ugyanolyan lézervágott lyukacsos felület alatt, mint a 15″-es MacBook Pro esetében.

MacBook

A MacBook elképesztően vékony, a legvékonyabb pontján még a MacBook Air hasonló részénél is karcsúbb, pedig azért valljuk be, nem gondoltuk volna, hogy lehet sokkal tovább vékonyítani a hordozható gépeket. Számszerűen ez azt jelenti, hogy 3,5 mm és 1,31 cm között mozog a vastagsága, bár az Apple által megadott minimumérték csalóka, mert ez összecsukott állapotban éppen a csuklónk felé eső hegye, de egyébként a gép kevésbé „ék alakú” mint az Air, tehát összeségében kisebb a különbség vastagságban az eleje és a hátulja között. Mindenesetre összehasonlításképpen: a legvastagabb pontján becsukott állapotban is vékonyabb, mint a 15″-es Retina kijelzős MacBook Pro alsó fele kinyitva, és nagyjából egy átlag toll vastagságát hozza (erre a sztenderd átlátszó kék golyóstollra gondoljatok).

Ennek megfelelően nagyon könnyű is: csupán 0,92 kg. Én 15″-es géppel járok, amikor belepróbáltam a táskámba az apró MacBookot, akkor fel sem tűnt, hogy van benne valami: annyival könnyebb, mint a saját gépem (és annyira nehéz alapból a táska), hogy a MacBook tömege szinte elvész. A színek mellet külsőre a másik nagy újítás, hogy az Apple-logó immáron nem világít fehéren, hanem ugyanazt a kialakítást kapta meg, mint amit az iPhone-ok esetében szokhattunk meg: vagyis ugyanolyan színű, mint az eszköz háza, csak az érdes felület helyett ez tükörsimára van polírozva. Sokan siratták az Apple védjegyének számító logót, de nekem kifejezetten tetszik az új megoldás.

MacBook

Az építési minőségre szokás szerint nem lehet panasz, ráadásul ez az Apple első teljesen alumíniumházas gépe: a MacBook esetében még a kijelző zsanérjának külső része is a unibody ház része, vagyis megszűnt az utolsó észrevehető műanyag felület is. Apropó zsanér: érdekes, hogy kicsit lazábban jár, mint a korábbi Macek, viszont így sikerült visszahozni azt a régi – általam imádott – apróságot, hogy ki tudjuk úgy nyitni egy kézzel a gépet, hogy az alja nem billen hátra a tömege miatt.

Kijelző

Mint az Apple összes Retina kijelzője, az új MacBook monitora is gyönyörű képet ad, főleg azoknak jelent ez hatalmas különbséget, akik eddig esetleg nem ilyen gépet használtak. A pixeleket szinte nem is látjuk, a képek színtelítettségére és kontrasztosságára nem lehet panaszunk, a szövegek pedig nagyszerűen néznek ki, tényleg mintha egy nyomtatott papírlapot olvasnánk. A Retina kijelző tehát a nagyobb gépekből végre leszivárgott a kisebb Macekbe is, bár sajnos nem a MacBook Air kapta meg, mint ahogy arra sokan számítottak.

Az új MacBook kijelzője tehát 12″-es, ami picit nagyobb, mint a 11″-es MacBook Airé, és kicsit kisebb, mint a 13″-es MacBook Air esetében. Ami különbség az eddigi legvékonyabb Macekhez képest, hogy a keret ezúttal a MacBook Pro családhoz hasonlóan fekete, illetve az egész kijelző üvegborítást kapott. Ugyanazt az üvegre laminált technológiát használja mint a mai Apple-termékek nagy része, vagyis nincs „légrés” az üveg és a tényleges LCD-panel között. A felbontás fizikailag 2304×1440 pixel, ami ekkora méretben 226 ppi-s képpontsűrűséget eredményez. Ez jobb, mint a 15″-es Retina kijelzős MacBook Pro 220 ppi-je, illetve az 5K iMac 218 ppi-je, és nagyjából megegyezik a 13″-es Retina kijelzős MacBook Pro 227 ppi-s képpontsűrűségével.

MacBook

Ami azonban érdekesség a többi Retina Machez képest, hogy logikailag nem a valós felbontás felén jelenik meg a tartalom (vagyis a kijelző natív logikai felbontása nem 1152×720 pixel), hanem 1280×800 képpontot rajzol ki rá az OS X. Ez azt jelenti, hogy ténylegesen nem négy fizikai pixel ad ki egy logikait. A képminőségen egyébként nem vehető észre a turpisság, és így legalább ismerős lehet azoknak az elrendezés, akik mondjuk egy 13″-es MacBook Próról váltanának. A legnagyobb választható logikai felbontás egyébként 1440×900 pixel, ezzel a 15″-es MacBook Prók natív felbontását kapjuk.

Billentyűzet és trackpad

Az Apple gyakorlatilag minden téren innovációkat mutatott fel az új pici MacBook esetében, és nem kivétel ez alól a billentyűzet sem. A technológia az úgynevezett „butterfly keyboard” nevet kapta, ami azt jelenti, hogy a szokásos X-kialakítás helyett Y-szerű részek tartják a billentyűket, így egyrészt helyet is lehet spórolni (40%-kal alacsonyabb a hagyományos megoldásnál), másrészt nem billegnek a billentyűk ha nem pont középen nyomjuk le őket. Ezen kívül 17%-kal megnövelték az egyes billentyűk méretét is (miközben a billentyűzet teljes szélessége változatlan maradt), valamint a háttérvilágításon is változtattak, mostantól ugyanis a LED-sorok helyett minden egyes billentyűt külön LED világít meg. De mit jelent mindez a gyakorlatban?

MacBook

Amikor először kezdtem el gépelni rajta, akkor roppant furcsa volt, merőben más érzést nyújt, mint a jól megszokott Mac-billentyűzetek. Oké, bevallom, először utáltam: nem tetszett a hangja, nem tetszett, hogy nagyon rövid úton járnak a billentyűk, és érdekes módon nem tetszett, hogy nagyobbak: noha elvileg emiatt könnyebb lenne eltalálni őket, és folyamatosan melléütöttem, mivel nem ott voltak a gombok ahol korábban megszoktam őket. Ráadásul ezzel nem csak én voltam így, az emberek nagyjából fele tapasztalta akinek megmutattam.

Aztán ahogy egyre többet írtam rajta – ezt a cikket is az új MacBookon írom, meg még pár másikat is –, úgy zártam egyre inkább a szívembe. Összességében sokkal stabilabb érzetet kelt, mint a korábbi hordozható gépek billentyűzetei, a hangja pedig ugyan más, de nem feltétlenül rosszabb. Sőt, mivel mélyebb, talán valahogy minőségibb hatást is kelt, persze lehet, hogy ez már csak az én  furcsaságom. Handras mindenesetre utálta hallgatni ahogy pötyögök mellette, szerinte idegesítő és hangos az új klaviatúra. Amikor pedig nagyjából 20 ezer leütés után (ami nem is sok) visszaültem a MacBook Próm elé, kifejezetten hiányzott az új billentyűzet. Ja, még egy apróság, amit imádok: a betűk billentyűkre „szitázásához” a MacBook esetében nem a jól megszokott VAG Rounded betűtípust használta az Apple, hanem az Apple Watch logójából és kezelőfelületéből megismert új San Franciscót. Szerintem nagyon elegáns, és nagyon illik a géphez. További érdekesség, hogy immáron a magyar billentyűzet esetében is feltüntetésre került az Alt igazi neve, vagyis az „option.”

MacBook

A trackpad szokás szerint hatalmas, és sikerült belepasszírozni a Force Touch technológiát is, vagyis egyrészt érzékeli, hogy milyen erősen nyomjuk le, másrészt visszajelzést is ad erről, mintha ténylegesen megnyomnánk – ilyen vékonyságnál egyébként szerintem a hagyományos gombot meg sem lehetett volna oldani. Az új Force Touch trackpadről már írtunk az új 13″-es Retina kijelzős MacBook Pro megjelenésekor, ezért részletesebben nem térnék ki rá, hiszen a MacBook esetében is pontosan ugyanúgy működik. Azért azt itt is leírom amit akkor: annyira nagyszerűen működik, hogy észre sem vesszük. Mikor megérkezett az irodába az új MacBook valóságos népvándorlás kezdődött, szinte egymás kezébe adták az emberek a kilincset, hogy megnézhessék (érdekes, az Apple Watch esetében nem volt ennyire durva a helyzet!), sokan pedig még nem találkoztak az új trackpad-technológával. Ők észre sem veszik, hogy bármi máshogy működne, mint egy hagyományos trackpaden, és pont ez a szép az egészben. Észre sem veszed, hogy nem nyomsz meg egy gombot, pedig tényleg csak egy üveglapot simogatsz.

Teljesítmény és csatlakozó(k)

És akkor el is jutottunk szegény MacBook gyenge pontjához. Mivel a ház iszonyú vékony, ezért sok minden nem fért el benne, és hiába az akkumulátorok egészen egyedi teraszos elrendezése, valami olyan processzort kellett találni, aminek a lehető legkisebb a fogyasztása. Így kerül képbe az Intel Core M családja, abból is az alapmodellek esetén a 1,1 GHz-es és 1,2 GHz-es változata. Nálunk a 256 GB-os változat járt 1,1 GHz-es processzorral, de az interneten elérhető adatok alapján sok különbséget nem jelent az erősebbik modell. Mielőtt a száraz tényekre térnénk, azért érdemes megjegyezni, hogy az új MacBook alaplapja ugyanolyan mérnöki mestermű, mint maga az egész számítógép: sikerült az összes alkatrészt 67%-kal kisebb helyre sűríteni mint a MacBook Air esetén, így az alaplap alig kétszer akkora, mint az iPhone 6-é.

MacBook

A szokásos szintetikus teszteket futtattuk le, vagyis most is a Geekbench és a Cinebench segítségével mértük meg a processzor és a grafikus egység sebességét. Ha csak a processzor erejét nézzük, azt mondhatjuk, hogy a 12″-es új MacBook nagyjából egy 2011-es MacBook Air sebességét hozza. 2011 pedig nem ma volt. Nem meglepő módon a Cinebench grafikus pontszámai is elmaradnak az idei MacBook Airtől, de még a tavalyi modellek is bő 66%-kal jobb eredményt produkáltak az új MacBooknál, ami azért elég durva teljesítménykülönbség. Nézzük mindezt a diagramok nyelvén, összehasonlítva a mostani és előző generációs 13″-es hordozható Macekkel:

MacBook Cinebench CPU MacBook Cinebench GPU MacBook Geekbench Single-Core MacBook Geekbench Multi-Core

Igazából fölösleges is volt külön színnel kiemelni az új 12″-es MacBookot, hiszen minden esetben a lista legvégén tanyázik, sokszor jelentősen lemaradva a társaitól. Persze a szintetikus tesztek nem feltétlenül képezik le jól a mindennapi használatot, így azért nézzük meg a konkrét tapasztalatainkat is. Ha csak internetezésre, e-mailezésre esetleg szövegszerkesztésre vagy táblázatkezelésre használtuk, akkor nem vettünk észre különbséget a jól bejáratott 15″-es Retina kijelzős MacBook Próhoz képest. Vagyis annak, aki nem végez kifejezetten számításigényes feladatokat a gépén, bőven elegendő lehet az új MacBook teljesítménye is. Akkor sem ütközünk különösebb problémába, ha a családi fotóinkat szerkesztgetjük, bár itt egy 15″-es Retina kijelzős MacBook Pro után már érezhető a különbség. A videóvágás már kompromisszumos, főleg az exportálás esetében. Komoly képszerkesztésre, videóvágásra vagy 3D-modellezésre pedig egyáltalán nem javasolt az új MacBook.

Mégsem mondhatjuk azt azonban, hogy teljesen egy 2011-es MacBook Air szintjét hozza a 12″-es MacBook. Egyrészt 8 GB memóriát kapunk, ami azért sokat segít, másrészt ebbe a gépbe is az utóbbi időben az Apple-től megszokott villámgyors PCIe-alapú, alaplapra szerelt flash (SSD) háttértár került. A Blackmagic Disk Speed Testben 470 MB körüli írási, és 770 MB körüli olvasási sebességeket mértünk, amik azért valljuk be, elég impresszívek. Így a bekapcsolási időre, vagy az alkalmazások elindulásának idejére nem lehet különösebb panaszunk.

MacBook

A csatlakozó(k)ról ismét csak kevesebb szót ejtenénk, mivel töviről-hegyire ki lett már vesézve az USB C port minden előnye és hátránya. Röviden a lényeg: egyetlen ilyen portot kapunk az új MacBookon, ezen keresztül zajlik a töltés, és ezen keresztül köthetünk szükség esetén a gépünkre további perifériákat – a megfelelő átalakítókkal. Az USB C nem csak adatot, de videojelet is képes továbbítani, így ha egy monitort, tévét vagy projektort kötnénk az apró Macre, minden további nélkül lehetőségünk van rá. A csatlakozó egyébként megfordítható, vagyis bármilyen irányban be tudjuk dugni, cserébe sajnos le kell mondanunk az évek óta imádott MagSafe mágneses funkcióról töltés esetén. A MacBookhoz egy, az iPadéhez hasonló (csak ebben az esetben 29 wattos) USB Power Adaptert kapunk, valamint egy 2 méteres USB C kábelt. A gépen ezen kívül egy hagyományos 3,5 mm-es jack-csatlakozót találunk, ami egyébként éppen belefért a házba. Az akkumulátor az Apple állítása szerint 9 órányi böngészést bír, én nagyjából 8 órát tudtam kihozni belőle úgy, hogy lefutott az összes teljesítményteszt (maximumon pörgetve mindent), vagyis a 9 óra ezek alapján simán hozható, sőt, takarékoskodva akár tovább is bírhatja az új MacBook.

Vélemény

És akkor el is jutottunk tesztünk szubjektív részéhez. A kérdés, hogy nekünk kéne-e az új MacBook. Nekem ilyen rövidke használat után is nagyon kéne, csak sajnos nem nekem való. (És itt a sajnoson van a hangsúly.) iMagazin-írásra tökéletes lenne, de a munkám során elég sokszor futok bele 10+ GB-os Photoshop- és Illustrator-fájlok szerkesztésébe, itt pedig csúnyán elvérezne szegényke. Mégis kinek lehet megfelelő választás akkor az Apple új hordozható gépe?

Azoknak, akiknek sokkal fontosabb az élmény, mint a mindenféle GHz-ekkel meg MB-okkal való dobálózás – és gondoljunk csak bele, ők vannak többségben. Azoknak, akik a leggyakrabban internetezésre, szövegszerkesztésre, esetleg blogolásra használnak egy laptopot, és szeretnének egy minél könnyebb és minél egyszerűbben hordozható megoldást. Azoknak, akiknek fontos, hogy hogyan néz ki egy számítógép, mert nem a technikai eszközt látják benne, hanem egy használati tárgyat, olyan tárgyat, ami a legtöbbször velük van, ezért fontos, hogy szép és divatos legyen. Ők nem fognak több tízezer pixel felbontású képekkel dolgozni, nem a laptopjukon akarják megvágni és lerenderelni az Avatar következő részét, hanem csak egy számítógépet szeretnének arra, amire azt manapság az emberek 90%-a használja. Az új MacBook pedig ezekre a feladatokra tökéletes választás, ráadásul elképesztően gyönyörű is.

MacBook

Egyetlen bökkenő van: az ár. A 12″-es MacBook alapváltozata bruttó 469 900 Ft-ról indul, az 512 GB-os változatért pedig 579 900 Ft-ot kell leszurkolni. Ez nem olcsó. Nagyon nem. Mondhatni drága, és most ezzel nem is akarok vitába szállni, mert nagyon is az. Nekem drága, meg mindenkinek drága, aki a hagyományos módon közelíti meg a laptopokat. Mivel azonban gyakorlatilag nem létezik párja vagy hasonló konkurenciája, ezért nem tudhatjuk, hogy tényleg drága-e relatíve. És annak, akinek a laptop egy divatos kiegészítő amellett, hogy számítógép, lehet, hogy nem is drága. Az Apple a MacBookkal nem azokat célozza meg, akik technikai adatokat meg benchmark-eredményeket böngészgetnek. Hanem azokat, akik bemennek a boltba, és az alapján választanak maguknak számítógépet, hogy mennyire néz ki jól, illetve kipróbálják, hogy a mindennapos tevékenységeiket el tudják-e végezni rajta.

Az árazásról jut eszembe: az új MacBook is rendelhető egyedi kiépítésben („CTO-ként”), azonban ez az Apple többi laptopjával ellentétben csak erősebb, 1,3 GHz-es processzor opciót jelent. A 256 GB-os változat ára így 560 900 Ft, míg az 512 GB-os – kapaszkodjon meg mindenki – 634 900 Ft. Ezért a felárért nagyjából 10%-os teljesítménynövekedésre számíthatunk, így őszintén lebeszélnék mindenkit az erősebb processzorról, főleg ezért az összegért. Ha az alapmodell teljesítménye nem elég a számodra, akkor lényeges változást az 1,3 GHz-es processzortól sem várhatsz.

MacBook

Az Apple azt mondja, hogy a MacBook a laptopok jövője. Én hiszek nekik. Emlékezzünk csak vissza, milyen volt a MacBook Air amikor megjelent: iszonyú lassú (1,8″-es 4200 fordulat/perces IDE iPod-merevlemez, helló!) és iszonyú drága. Hatalmas felhördülést váltott ki az, hogy nincs benne optikai meghajtó és csak egyetlen USB-portja van. Csak azok vették meg, akik egy divatos laptopot szerettek volna, és nem érdekelték őket a specifikációk. Ismerős a helyzet, ugye? Pár év alatt a MacBook Air lett az Apple legnépszerűbb és legkeresettebb laptopja, magasan vezeti a márkán belül az Mac-eladásokat. A kérdés az, hogy hosszú távon az új MacBook is erre a sorsra jut-e. Én mindenesetre drukkolok neki.

Handras egyébként annyira idegenkedik szegény új MacBooktól, hogy egy nagyjából 10 perces nyomogatás után meg is alkotta a tömör véleményét, íme:

„A MacBook nem az én gépem. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg embernek tetszik majd a MacBook, de nekem egyáltalán nem jön be. Bár minden részlet a helyén van, és az Apple-től megszokott minőséget kapjuk, mégsem érzem, hogy az új MacBook Instant Get lenne. Értem én, hogy divatos gépet akart az Apple, meg szinte csak netezésre lett kitalálva, meg azt is értem, hogy mennyire zseniális a tervezése és a kialakítása, de akkor sem kéne. 2011-es MacBook Air teljesítmény, 13-as Retina MacBook Pro árban… köszi, de nem. Ha valaki azt kérdezi tőlem, hogy vegyen-e új MacBookot, azt mondanám, hogy csak akkor, ha a divat fontosabb, mint az ár-teljesítmény arány. Ha kicsi laptopban gondolkoznék, biztosan egy 13 hüvelykes Retina kijelzős MacBook Prót választanék inkább.”

MacBook

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!