imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Megérkezett az USB4!


A USB Implementers Forum (USB IF) bejelentette, hogy végzett az USB4 szabvány fejlesztésével. Hamarosan izzhatnak a gyártósorok! 

Már tavasszal írtunk róla, hogy a felhasználók számára mindenképp pozitív változás van készülőben az új USB protokoll bevezetésével.

Ami leginkább fontos a Type-C formájú USB4-gyel (igen, így egybe) kapcsolatban, az az adatátviteli sebesség: elérheti a 40 Gb/s sebességet és akár 100W-os áramforrásként is működhet, mindezt pedig egyibőben! A Thunderbolt 3-as szabvány ingyenesen elérhetővé tétele kábelgyártók számára pedig már csak hab a tortán.

Az USB Type-C-t nem kell senkinek bemutatni szerintem. A piac teljesen ebbe az irányba tolódik. Ha csak Apple fronton nézünk körbe, akkor elég az új MacBook Prókra gondolni. 2016-tól már USB-C-vel működnek, még ha 3 évvel ezelelőtt egészen meg is osztotta a közönséget, az akkor még alig 1-2 eszközzel kompatibilis csatlakozó. Azóta már az új iPad Prók is ezen keresztül töltenek (és lesznek csatlakoztathatók a Sidecar funkciónak köszönhetően a Macekhez) és mindig röppennek fel pletykák USB-C-s új iPhone-okról is.

A Thunderbolt 3 és 40 Gb/s-es adatátviteli sebessége ellen nehéz bármit felhozni. Az USB 3.2 20 Gb/s-es sebességének megduplázása kifejezetten szép eredmény. Az pedig, hogy akár 100W-os teljesítménnyel bármelyik Mac csatlakoztatható lesz 4K-s és 5K kijelzőkhöz, úgy, hogy az adatátvitel mellett még egy azon kábelen keresztül tölt is az eszköz, ismét csak a felhasználók érdekeit szolgálja. Tisztább, szárazabb, egyszerűbb.

Nem beszélve arról, hogy az Apple és Intel gondozásában álló, eddig vastagon fizetős Thunderbolt 3 szabvány implementálása most már ingyenessé vált a gyártók számára. Ez nem kis előnyt jelenthet a végfelhasználók számára, leginkább az árazás miatt. Végre talán még egységesebb lehet a kábel-csatlakozó piac. És mindenki számára garantáltan jobban megéri majd a jó minőségű, biztos forrásból eredeztethető kábeleket vásárolni.

Mondjuk az felvet egy óriás kérdést, hogy a folyamatosan változó USB-szabvány nevezéktan mellett – amin egyébként szerintem nincs élő ember, aki segédlet nélkül up to date kiigazodna – hogyan jelölik majd ezeket a kábeleket, amik technikailag pont úgy néznek ki, mint az elődeik, mert bár a sebesség változik, a külalak és a csatlakozó nem. Ez azért adhat némi fejtörésre okot és persze arra, hogy ha egyszer végre a boltok polcaira kerülnek majd az kiegészítők, akkor mindenképpen körültekintően járjunk el a vásárlás során.

Forrás: usb.org

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!