imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett és letölthető az iOS 9.3!


Ahogyan az várható volt, a mai nap folyamán befutott az iOS 9 eddigi legnagyobb frissítése, az iOS 9.3 is, ami jelentős újdonságokat hozott magával iPhone-on és iPaden is: Night Shift mód, továbbfejlesztett Jegyzetek és Egészség appok és 3D Touch funkciók.

Érdekes módon az Apple már január közepén beharangozta az új iOS-verzió érkezését, sőt, még egy weboldalt is készített a frissítésnek, melyen a legfontosabb újításokat mutatják be. A bevezető így szól:

A legújabb verzió számos innovatív újdonságot ad az iOS-hez, a világ legfejlettebb mobil operációs rendszeréhez. Az alkalmazások tetemes része esett át fejlesztésen, és egy olyan új funkcióval is bővült a rendszer, amely nyugodtabb pihenéshez segíthet éjszakánként.

Valószínűleg sokan vannak, akik közvetlenül lefekvés előtt még nyomogatják egy kicsit az iPhone-jukat vagy iPadjüket. Ez abblól a szempontból nem szerencsés, hogy ha élénk kék fénynek tesszük ki a szervezetünket esténként, akkor bizonyítottan nehezebben tudunk elaludni. A Night Shift nevű funkció a készülék órája és földrajzi helyzete alapján képes meghatározni a napnyugta tartózkodási hely szerinti időpontját. Ha lement a nap, automatikusan melegebb színeket kezd el használni a kijelzőn, hogy ezzel is segítsen az agyunknak készülni a lefekvéshez. Reggel aztán visszatér a megszokott beállításokhoz.

iOS 9.3 Night Shift

Olyanokkal is gyakran találkozni, akik különböző érzékeny adatokat tartanak a gyári Jegyzetek alkalmazásban, például PIN-kódokat, ami csak icipicit jobb megoldás annál, mintha közvetlenül a bankkártyánkra írnánk rá azt. Ők mostantól megvédhetik ezeket az adatokat, ugyanis jelszóval illetve Touch ID-vel zárhatunk le egyes jegyzeteket, vagyis ezekhez nem férhetnek hozzá illetéktelenek még akkor sem, ha feloldva jutnak hozzá a készülékünkhöz. A jegyzeteket ezentúl rendezhetjük a létrehozás dátuma, az utolsó módosítás dátuma illetve ábécésorrend szerint is.

iOS 9.3 Notes

Frissült az Egészség app is. Mostantól könnyebben kereshetünk új külső fejlesztésű appokat, melyekkel még teljesebb képet kaphatunk az egészségi állapottal kapcsolatban. A kategóriák (például a súllyal, edzéssel vagy alvással kapcsolatos csoportok) új, csúszkás menüben kaptak helyet, innen juthatunk el gyorsan a különböző alkalmazásokhoz. Az Egészség appban mostantól az Apple Watch által használt körök is megjelennek az appban (egészen érdekes, hogy eddig ez miért nem volt így), igaz picit más formában.

iOS 9.3 Health

További apróságok is megjelentek az iOS 9.3-ban a 3D Touch funkcióknál a gyári alkalmazások esetében. Az Egészség alkalmazásból egy erősebb érintéssel előhívhatjuk a Medical ID-t és a Dashboardot, az Időjárásban pedig megnézhetjük a pillanatnyi helyzetünkhöz, vagy a leggyakrabban böngészett helyekhez kapcsolódó előrejelzést, de új várost is hozzáadhatunk. Az App Store ikonján elérhető 3D Touch-funkciók között végre megjelenik az „Update All” lehetőség, vagyis azonnal letölthetjük az összes elérhető frissítést. A Részvények app ikonján gyorsan indíthatunk keresést, az Iránytű esetében pedig a vízszintmérést is egyből elérhetjük. A Beállítások app ikonja is kapott 3D Touch-opciókat, gyorsan beléphetünk a háttérképválasztáshoz, az akkumulátor, Wi-Fi és Bluetooth beállításaihoz.

iOS 9.3 3D Touch

Kicsit átalakult a News alkalmazás is, bár ennek kisebb a jelentősége itthon, hiszen csupán trükközéssel férhetünk hozzá. A For You szekcióban nekünk válogatott híreket láthatunk, a videókat egyből le tudjuk játszani a hírfolyamból, valamint iPhone-ra is megérkezett a várva-várt vízszintes nézet. A hírek frissítése az Apple ígérete alapján sokkal gyorsabbá vált.

A legjelentősebb változások az oktatás területére érkeztek, ami jelzi, hogy az Apple komolyan gondolja, hogy az iPadnek nagy jövője lehet az iskolákban – igaz, nem Magyarországon, ugyanis itthon ezek a funkciók nem érhetők el. Máshol viszont megérkezett a felhasználókezelés az iOS-be, igaz, csak a központilag menedzselt iskolai iPadek esetében. A diákok a saját profiljukba bejelentkezve a saját beállításaikat és adataikat látják, ráadásul ez hálózaton történik, ezért bármely iskolai iPadre beléphetnek. Az iPadeket a tanárok az új Classroom app segítségével menedzselhetik, a Screen View-val láthatjuk, mi történik éppen az adott iPad kijelzőjén, alkalmazásokat indíthatnak el, jelszókat törölhetnek, vagy kitükrözhetik egy-egy iPad képét egy Apple TV-re AirPlay-en. Az Apple School Manager segítségével pedig az iskolák szuperegyszerűen menedzselhetik az összes Apple-készüléket. Ehhez kapcsolódik az újfajta, Managed Apple ID-ik megjelenése is, amit az iskolák könnyedén létrehozhatnak a tanulók számára.

A hivatalos lista a 300 MB-os frissítésben található változásokról az alábbi:

Ezzel a frissítéssel az iPhone-ja, iPadje és iPod toucha fejlesztéseket kap a Jegyzetek, a News, az Egészség és az Apple Music alkalmazáshoz, illetve egy új funkcióhoz, az ún. Night Shifthez, amely a kijelző színeit éjszaka a színspektrum melegebb árnyalataira állítja, így segíthet Önnek jobban aludni. A frissítés többek között a következő új funkciókat, fejlesztéseket és hibajavításokat tartalmazza:

Night Shift

 • Ha engedélyezve van, akkor az iOS-eszköz órája és földrajzi helyzete szerint meghatározza, hogy mikor van napnyugta az Ön tartózkodási helyén, majd automatikusan átállítja a kijelző színeit a színspektrum melegebb árnyalataira, ami segíthet Önnek jobban aludni.

Fejlesztések a Jegyzetekben

 • Touch ID-val vagy jelkóddal védheti azokat a jegyzeteit, amelyek rendkívül bizalmas jellegű személyes adatokat tartalmaznak.
 • Betűrendben rendezheti a jegyzeteket a létrehozás vagy szerkesztés dátuma szerint.
 • Firka készítésekor megjeleníthet egy üres vásznat, ha két ujjával legyint a kijelzőn, vagy az Új firka gombra koppint.
 • Minden jegyzet alján egy új ellenőrzőlista létrehozására használható gomb található, amellyel könnyedén létrehozhat listákat.
 • Nagyméretű képek és mellékletek helyett bélyegképeket jeleníthet meg, ha hosszan megnyomja a kijelző felületét egy jegyzetekben lévő képen vagy mellékleten.
 • Eldöntheti, hogy a Jegyzetek alkalmazással készített fotókat és videókat kizárólag a Jegyzetekben szeretné-e tárolni, vagy a Fotókhoz is hozzá szeretné őket adni.
 • Ha hosszan megérint egy Evernote-exportfájlt, a fájl tartalmát a Jegyzetek alkalmazásba importálhatja.

Fejlesztések a Newsban

 • A For You részben lévő népszerű cikkek között megtekintheti az adott nap legfontosabb híreit.
 • Mindig felfedezhet egy-egy nagyszerű olvasnivalót az Editors’ Picks részben, ahol az Apple News szerkesztői által gondosan összeválogatott csatornákat és témaköröket találja.
 • Ha az iPhone-ján a For You részben balra legyint a cikkek felett, megoszthatja vagy mentheti a cikkeket, ha pedig jobbra legyint, további lehetőségeket jeleníthet meg.
 • Videókat játszhat le közvetlenül a For You részből, és a lejátszáshoz nem szükséges megnyitnia az adott cikket.
 • Cikkeket olvashat és videókat játszhat le az iPhone-ján, vízszintesen tartva az eszközt.
 • Módosíthatja a cikkekben a szövegek méretét, hogy az olvasás egyszerűbb legyen.

Fejlesztések az Egészségben

 • Bizonyos adattípusok (pl. súly, edzés vagy alvás) esetén megjelennek harmadik felek kapcsolódó alkalmazásai az Egészségben.
 • Az Egészség alkalmazás irányítópultja támogatást nyújt az Apple Watchról érkező mozgással, edzéssel és állóképességgel kapcsolatos adatokhoz és célokhoz.
 • Egyszerűen hozzáférhet az irányítópulthoz és orvosi azonosítóhoz a 3D Touch-gyorsműveletekkel a Főképernyőn keresztül.
 • Harmadik felek alkalmazásai mostantól hozzáférhetnek a tevékenységek köreihez és összesítéseihez az Apple Watchról a HealthKit használatával.

Fejlesztések az Apple Musicban

 • Az Apple Music katalógusából dalokat adhat hozzá a játéklistákhoz anélkül, hogy a könyvtárához is hozzá kellene adnia őket.
 • Zenei videókat nézhet az iPadjén teljes képernyős módban.
 • Megtekintheti a Beats 1 aktuálisan játszott zeneszámait közvetlenül a Rádió lapon keresztül — nem szükséges belehallgatnia a műsorba.
 • Ha a Most játszódó részben az aktuálisan játszott dal címére koppint, megtekintheti az adott albumot.
 • Megtekintheti az Apple Music katalógusában, hogy az albumokon melyek a legnépszerűbb dalok.

Fejlesztések a Fotókban

 • Állóképeket kivonatolhat a Live Photo felvételekből. Ehhez koppintson a Megkettőzés elemre, majd válassza ki, hogy a Live Photót szeretné-e megkettőzni vagy csak az állóképet.
 • Ez a frissítés javítja az iCloud-fotókönyvtárban lévő teljes méretű eredeti fotók és videók letöltési teljesítményét.
 • Live Photókat oszthat meg iOS és OS X rendszerek között az AirDrop és az Üzenetek használatával.

Fejlesztések az iBooksban

 • Az iBooks ezután a PDF-fájlokat az iCloudban tárolja, így az összes eszközén hozzáférhet ezekhez a fájlokhoz.
 • Letöltheti azokat a hangoskönyveket, amelyeket korábban vásárolt az iBooks Store-ban.
 • A megvásárolt hangoskönyveket bármelyik családtagjával megoszthatja a Családi megosztás funkción keresztül.
 • Új vezérlők állnak rendelkezésére a mangák kényelmesebb olvasásához, gyorsabb lapozási lehetőséggel és egyszerű szövegnagyítási vezérlőkkel.
 • Az Apple Pencil-támogatásnak köszönhetően kiemelheti a kedvenc szövegrészeit, és elmentheti őket későbbi elolvasásra.

Oktatással kapcsolatos fejlesztések

 • Megjelenítheti a Megosztott iPad előnézetét, ami lehetővé teszi, hogy több tanuló a nap folyamán ugyanazt az iPadet használja különböző időben.
 • Bejelentkezhet az iCloudba a kezelt Apple ID-k használatával.
 • Kompatibilitás az új Osztályterem alkalmazással.
 • Az új konfigurálási lehetőségekkel elrendezheti az alkalmazásokat a Főképernyőn.
 • Az új vezérlőkkel meghatározhatja, hogy milyen alkalmazások legyenek megjelenítve vagy elrejtve a Főképernyőn.
 • Új korlátozásokat alkalmazhat az iCloud-fotókönyvtárra és az Apple Musicra.

Fejlesztések a CarPlayben

 • Ha rendelkezik Apple Music-tagsággal, hozzáférhet az Önnek és az Új tartalom részhez a CarPlayben.
 • A Térképekben lévő új Közeli képernyőn egyszerűen és gyorsan kereshet benzinkutakat, parkolókat, éttermeket, kávézókat és más hasonló helyeket.
 • Visszaolvasáskor és üzenetíráskor a Siri tömörebben fogalmaz a CarPlayben.
 • A CarPlay kiegyenlíti a különböző hangforrások hangszintjeit.

Dolby Digital Plus

 • Dolby Digital Plus audiostreamekkel kódolt videókat játszhat le több csatornán az Apple Lightning-digitális AV-adapter használatával.

Hardveres billentyűzettel kapcsolatos fejlesztések és hibajavítások

 • A nyílbillentyűkkel navigálhat a listákon a Spotlightban, a Mailben és a Safariban.
 • A szóközbillentyűvel görgethet a Mailben.
 • Jobb teljesítményt tapasztalhat, amikor a szóközbillentyűvel görget a Safariban.
 • A parancsikonsávról is megjelenítheti a szoftveres billentyűzetet, ha egy hardveres billentyűzet van csatlakoztatva.
 • Egy hiba kijavítása, ami miatt nem lehetett hardveres billentyűzettel feloldani az iPad zárolását.
 • Egy hiba kijavítása, ami miatt a hardveres billentyűzetek nem reagáltak az előfizetés-alapú hálózatok bejelentkezési oldalain.
 • Egy hiba kijavítása, ami miatt az Üzenetek beviteli mezője a parancsikonsáv mögé került és nem volt látható, amikor hardveres billentyűzet volt csatlakoztatva.

Egyéb fejlesztések

 • Ha a Térképekben egy adott tömegközlekedési útvonalra koppint, megtekintheti kiemelt nézetben a végállomásokat és a megállókat.
 • A Térképek alkalmazás ezentúl jelzi, hogy egy adott tömegközlekedési útvonaljavaslathoz rendelkezésre áll-e több útvonal.
 • A Wallet alkalmazás lehetővé teszi, hogy megtekintse az adott kártyához vagy jegyhez kapcsolódó alkalmazást a Walletban, ha a kártyán vagy jegyen lévő ikonra koppint.
 • Az Apple Pay lehetővé teszi, hogy az üzletek értékesítési pontjain hűségprogramokra iratkozzon fel.
 • A Podcastok alkalmazás lehetővé teszi, hogy teljes képernyős nézetben játsszon le videókat.
 • A Tevékenységben egy új Edzés lap található, amelyen megtekintheti a legfontosabb mérőszámok havi összesítéseit, illetve az edzések típusai szerint szűrheti az adatokat.
 • A Váltás iOS-re alkalmazás az Android-eszközre telepített alkalmazások alapján javasol Önnek alkalmazásokat az App Store-ból. 
 • Az iCloud-tárhely proaktív állapotinformációkkal és alkalmazáson belüli üzenetekkel értesíti Önt, mielőtt elfogyna a tárhely. 
 • A kétfaktoros hitelesítés mostantól minden iCloud-fiókhoz rendelkezésre áll.
 • A spanyol (Latin-Amerika) rendszernyelv támogatott.
 • A Siri a következő nyelveken is rendelkezésre áll: finn (Finnország), héber (Izrael) és maláj (Malajzia).

Vállalatokat érintő hibajavítások

 • Egy probléma kijavítása, ami miatt a VPP keretében megvásárolt alkalmazások közül néhányat nem lehetett elindítani frissítés után.
 • iCloud-biztonsági mentések állnak rendelkezésre a készülék által kijelölt VPP-alkalmazásokhoz.
 • Egy probléma kijavítása, ami miatt nem lehetett megfelelően telepíteni a tanúsítványokat a konfigurációs profilok frissítésekor.
 • Egy probléma kijavítása, ami miatt néhány IPSec VPN-konfiguráció esetében a VPN-munkamenetek befejezésekor megszakadt az internetkapcsolat.
 • Egy hiba kijavítása, amelynek köszönhetően az iBooks nem küld vállalati PDF-fájlokat a nem kezelt fiókokból.
 • Egy hiba javítása, mely miatt néhány Exchange-felhasználó esetében a Naptár több választ küldött ugyanarra a meghívóra.
 • Megbízhatóság javítása az OS X Caching Serverhez csatlakozó eszközök esetében.

Kisegítő lehetőségekkel kapcsolatos hibajavítások

 • A 3D Touch megbízhatóságának javítása a Kapcsolóvezérlés kisegítő lehetőséggel.
 • Egy hiba kijavítása, ami miatt a VoiceOver beszéddel kapcsolatos problémát okozott diktálás után.
 • Egy hiba kijavítása, ami miatt a VoiceOver-felhasználók nem tudtak véleményt írni az App Store-ban.
 • Egy probléma kijavítása, ami miatt Bluetooth-headsettel történő hívásfogadáskor a VoiceOver nem reagált.
 • Egy probléma kijavítása, ami miatt a nagy méretű szövegeket nem lehetett olvasni az Emlékeztetőkben.

Egyéb hibajavítások, illetve teljesítménnyel és stabilitással kapcsolatos fejlesztések

 • Annak a problémának a megoldása, ami miatt újraindítás után nem kapcsolt be az iOS-eszköz, amennyiben 1970 májusára vagy egy korábbi dátumra állította manuálisan az eszközt.
 • Azoknak a problémának a megoldása, amelyek miatt néhány iCloud-biztonsági mentés nem fejeződött be.
 • Néhány felhasználó esetében annak a problémának a megoldása, ami miatt az Egészség alkalmazás adatai hiányosan lettek visszaállítva egy iCloud-biztonsági másolatból.
 • Annak a problémának a megoldása, ami miatt az akkumulátor töltöttségének százalékértéke pontatlanul jelent meg.
 • Annak a problémának a megoldása, ami miatt néhány felhasználó nem tudta aktiválni az iMessage-et vagy a FaceTime-ot.
 • Annak a problémának a megoldása, ami miatt nem jelent meg a Telefon felülete a beérkező hívások fogadásakor.
 • Annak a problémának a megoldása, ami miatt felül lehetett írni a mobilhálózati adatok kapcsolójára vonatkozó korlátozásokat.
 • Annak a problémának a megoldása, ami miatt a Watchban értesítési beállítások jelentek meg olyan alkalmazásoknál, amelyek nem voltak telepítve az Apple Watchra.
 • A megbízhatóság javítása, amikor a 3D Touch funkciót használja a billentyűzeten.
 • A Telefon alkalmazás stabilitásának javítása a hangposta beállításakor.
 • A Mail alkalmazás stabilitásának javítása, amikor a készüléken kevés a szabad tárhely.
 • A Mail stabilitásának javítása, amikor a Mail Drop segítségével küld nagy méretű mellékleteket.

Bár a frissítés nem jár adatvesztéssel, azért tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy nem bízzuk magunkat a véletlenre, és készítünk egy biztonsági mentést az iPhone-unk vagy iPadünk tartalmáról. Készíthetünk teljes biztonsági mentést az iCloud-tárhelyünkbe, vagy számítógépünkre az iTunes segítségével.

Az iOS 9.3 az alábbi készülékekkel kompatibilis: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro, ötödik és hatodik generációs iPod touch.

ioscompatibility
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!