imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett a Google Calendar iPhone-ra


Még tavaly ősszel mutatta be a Google az újratervezett naptáralkalmazását Androidra, és akkor ígérték meg azt is, hogy előbb-utóbb érkezik az iOS-verzió is. Ez a pillanat elérkezett, ugyanis mostantól letölthetjük a – természetesen ingyenes – Google Calendar alkalmazást az App Store-ból.

A gyári Naptár alkalmazás természetesen eddig is támogatta a Google-ös naptárainkat, illetve más külső fejlesztésű alkalmazásokba is behúzhattuk őket, saját megoldása viszont nem volt a cégnek. Ennek a fura helyzetnek vet véget a Google Calendar, ami ráadásul egy nagyon szép és gyors alkalmazás lett.

Google Calendar

A Google szerint az app fő vonzereje egyrészt az Ütemezés (Schedule) névre keresztelt nézet lehet, amiben egymás alatt látjuk egy végtelen listában (a kategóriáknak megfelelően színezve) a naptárbejegyzéseinket. Ahogy görgetünk lefelé a hónapokat pedig aranyos illusztrációk választják el egymástól. Itt a jobb alsó sarokban található plusz gombbal gyorsan hozzá is adhatunk egy új eseményt. Másrészt Google Calendar képes automatikusan átvenni eseményeket a Gmailből, bár ezt a funkciót mi egyelőre nem teszteltük, mivel a Google Apps for Work fiókokkal nem működik.

Harmadrészt pedig ott van az Assist funkció, aminek köszönhetően nagyon intuitívan gyakorlatilag egy mondatban beírhatjuk, hogy kivel, hol és mit akarunk csinálni, majd ezekkel az adatokkal az alkalmazás automatikusan kitölti a naptárbejegyzés megfelelő mezőit, ráadásul írás közben ajánlásokat is ad a szoftver. Ez a lehetőség viszont magyarul sajnos nem működik, ha magyarra van állítva az iOS nyelve, akkor a hagyományos módon hozhatjuk létre a bejegyzéseket.

Google Calendar

Az Ütemezés nézeten kívül természetesen van egy napi nézetünk, és egy háromnapos is. Ez utóbbinál az egyébként rendkívül szép dizájn kicsit esetlen lett, ugyanis a bejegyzések elnevezése kilóg a színes mezőkből. Teljes áttekintő havi nézet nincs, vagyis a hónap nevére koppintva lenyílik egy havi naptár, de ezen nem látszik, hogy mely napokra vannak bejegyzéseink. Ugyancsak nincs vízszintes nézete a Google Calendar appnak, vagyis hiába fordítjuk el a telefonunkat, nem történik semmi, ebből a szempontból az Apple gyári megoldása nekem kicsit szimpatikusabb.

Viszont ha megtetszett a Google Calendar, és teljes egészében átállnál rá, a lehetőség adott: az alkalmazás kezeli az iCloud-naptárainkat is, és egyetlen koppintással át lehet húzni őket a gyári Naptár alkalmazásból, illetve az Exchange-fiókokkal is beszélőviszonyban van.

• Google Calendar letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Forrás: Gmail Blog via The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!