imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent a magyar Office Mac-re

Megérkezett Macre a magyar Office


Mától végre elérhető az Office 2016 for Mac magyar kezelőfelülettel, és szintén magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzővel, ami hiánypótló a javából. Kipróbáltuk, mit is jelent ez az újdonság a magyar Mac felhasználók számára.

Mi a gond a Mac irodai felhasználásával?

Amikor Macre váltottam, azonnal szembesültem azzal a nem kismértékű problémával, hogy az OSX (már macOS) ugyan magyar nyelvű, de nem tartalmaz magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzőt. Ez azt jelenti, hogy maga a rendszer le van ugyan fordítva magyarra, de ha begépelünk egy hibásan leírt mondatot, akkor a Pages nem fogja megtalálni a hibákat.

Képernyőfotó 2016-12-12 - 22.57.19
Pages külső helyesírás-ellenőrző nélkül

 

Jobban mondva aláhúzza az egészet úgy, ahogy van. A helyesírás nyelve alapesetben angol, a magyar pedig hiányzik. Ezt egyébként a Rendszerbeállítások –> Nyelv és régió –> Billenytűzetbeállítások –> Szöveg –> Helyesírás útvonalon keresztül tudjuk csekkolni.

leyesírás nyelvének kiválasztása Macen

Itt tehát nem fogunk a magyarral találkozni, kivéve, ha nem telepítünk külsőleg egy nyelvi eszközt. Én is így tettem annak idején, a cikkek írása során elengedhetetlen a hibakereső használata. Ezek a megoldások ideig-óráig minden Cocoa frameworköt támogató programnál alternatív eszközök lehetnek. De a nyelv változik, a szótárak támogatása pedig szépen lassan megszűnik. Ráadásul az eddigi szoftverek nem váltak be teljesen: a kedves olvasók mindig találnak 1-2 elütést, amit sem én, sem a program nem szúr ki.

Képernyőfotó 2016-12-12 - 23.03.11

 

Kicsit szkeptikus voltam, amikor tesztelés céljából kipróbáltam az új, magyar Office-t. Nem azért, mert bármi bajom lenne vele, csak általában jobban szeretem a gyári programokat használni. Több nap aktív használat után azonban belátom, alaptalan volt a bizalmatlanságom. A cikkeket Wordben írtam, a fontos dolgokat a OneNote-ba véstem fel, sőt, még a PowerPointot is kipróbáltam. Amik kimaradtak, az az Excel és az Outlook: bár rengetegen használják ezeket, nekem épp egyikre sem volt szükségem.

Hogyan teszi a Word hatékonyabbá a munkát?

Ugyan minden programot szépen lemagyarosított a Microsoft, én mégis leginkább a Wordre voltam kíváncsi, hiszen itt a leglényegesebb a helyesírás-ellenőrzés. Kikapcsoltam a külsős ellenőrzőt, és meggyőződtem róla, hogy az Office valóban megtanulta a leckét, kiválóan felismeri a hibákat és jelzi azokat. Kicsit alaposabban beleástam magam a Word rejtelmeibe, mert arra is kíváncsi voltam, hogy vajon hogyan lehet ezt még jobban kiaknázni. Hogyan tudnám hatékonyabbá tenni a munkám?

Alul az éppen aktuálisan kiválasztott nyelv mellett található egy kis könyvszimbólum, amibe jó eséllyel egy X található. Ha rávisszük a kurzort, akkor a címke azt írja, hogy a program nyelvi hibát talált.

Képernyőfotó-2016-12-12---12.58.07-01

Ha rákattintunk, akkor megmutatja azt is, hogy szerinte mit vétettünk az adott mondatban. Tehát, ha például almát helyett „almt” gépeltünk, akkor kiválaszthatjuk a listából a helyes megfelelőjét, vagy akár automatikus javítást is kérhetünk. Illetve, ami még számomra hasznosnak bizonyult, hogy hozzáadhatunk kivételeket is. Például a gyorsabb formázás érdekében a cikkek írásakor bele-bele szoktam írni a szövegbe HTML kódokat, mint <strong> vagy <blockquote>. Beállíthatjuk, hogy a továbbiakban ezeket ne húzza alá.

Ugyanezen panel bal alsó sarkában található a „Beállítások…” fül, ahol finomhangolhatjuk a hibakeresést. Például beállíthatjuk, hogy a nagybetűvel írt szavak helyesírásától tekintsen el a Word, vagy konfigurálhatunk külső szótárakat is. Kicsit lejjebb a nyelvtani résznél, megadhatjuk, hogy milyen szempontok alapján ellenőrizzen. Ez is igen hasznos tud lenni.

Képernyőfotó-2016-12-12---13.02.43

 

Kérdés: kell ez nekünk?

Nem is kérdés, egyértelműen megtartom. Végre egy használható alternatíva érkezett Macre, amit csak tetéz, hogy gyakorlatilag ugyanolyan összehangoltan működnek az egyes Office programok, mintha az iWork appjait használnánk. Egyébként az Office-os appok ugyan úgy megtalálhatóak az iOS App Store-ban is, mint a Pages, Numbers, Keynote alkalmazások. Teljesen ingyen.

Illetve ugyanitt találunk spéci kiegészítő appokat is. Személyes kedvencem például az Office Lens, amivel könnyedén beszkennelhetünk egy dokumentumot, majd azt beszúrhatjuk egy OneNote jegyzetbe vagy Word doksiba. Egyszerűen használható és jól működő alkalmazás, ami szintén ingyen elérhető.

IMG_0389

Az alap Office 365 előfizetés tartalmazza a Word, az Excel, a OneNote, a PowerPoint és az Outlook programokat, illetve 1 TB OneDrive felhő tárhelyet is biztosít. Ez gyakorlatilag ugyanúgy a munkavégzés központjává válik, ebben a „mini ökoszisztémában”, mint az almások által már jól ismert iCloud. Ekkora tárterület pedig bármire elég, Word doksikkal és Excel táblákkal szinte lehetetlen megtölteni, így menthetünk rá képeket, videókat, zenéket is akár.

Akiknek a munkakörnyezete megkívánja, annak érdemes rástartolnia az Office 2016 for Mac programcsomagra. Elmondható, hogy teljesen ugyanazt tudja már, mint Windows alatt. Szinte mindenhol alapvető kellék az irodai munkához, egyaránt alkalmazzák az üzleti életben, csakúgy, mint az oktatásban. Apropó tanárok, diákok és hallgatók ingyen is hozzájuthatnak a csomaghoz. Ezt az o365.educatio.hu oldalon tudjátok ellenőrizni, illetve érdeklődjetek az iskolában vagy az egyetemen.

Képernyőfotó 2016-12-12 - 13.18.42

Sajnos ilyen környezetben az Apple alkalmazásai elvéreznek, bár az Office-os dokumentumokat meg tudjuk nyitni az iWork programokban is. Azonban a formázások elvesznek vagy máshogy jelennek meg, ami a nyomdában vagy egy prezentáció alatt kínos pillanatokat tud okozni. Az irodai terep közös nyelve vitathatatlanul az Office. Ezért az Office 2016 for Mac ezzel a frissítéssel igazi hiánypótló programcsomaggá vált a Macintosh felhasználók számára, jómagam is ezt fogom használni a jövőben.

UPDATE: Többen jeleztétek kommentben, hogy nem látjátok a frissítést. Keressük a hiba okát, elképzelhető, hogy kell egy kis idő mire mindenki számára elérhetővé válik. Aki minél hamarabb ki akarja próbálni a magyarosított verziót, az a Fast Insider programban (leírás) megteheti. Azonban ez tesztelői/fejlesztői környezet, mindenki csak a saját felelősségére használja!

UPDATE 2: Úgy néz ki közben befutottak a legfrissebb verziók. A Help -» Check for Updates menüt választva frissíthetitek a meglévő Office-t a legújabb, 15.29-es kiadásra.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!