imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkezett a Shazam Macre is!


Az iOS 8-ban már le sem kell töltenünk a különálló Shazam alkalmazást, mert Sirin keresztül a rendszer része lesz a zenefelismerő szolgáltatás. iOS-re régóta elérhető volt az app (talán ez volt az egyik első amit telepítettem a telefonomra annak idején), de hosszú évek után most megérkezett a Mac verzió is.

Kicsit más a működési elve mint az iPhone-os változatnak, a Shazam for Mac ugyanis folyamatosan fut a háttérben. A menubarban láthatjuk az ikonját, ha pedig felismer egy számot, felugrik róla egy értesítés. A korábban felismert számokat pedig az ikonjára kattintva láthatjuk egy listában, természetesen azonnal meg is vehetjük őket az iTunes Store-ban, vagy mindenféle közösségi csatornákon megoszthatjuk az ismerőseinkkel.

Shazam for Mac

És hogy hogyan működik? Megdöbbentően jól. Először a MacBook Air-es Apple reklámmal próbáltam ki, kb. 10-15 másodperc után gond nélkül felismerte az abban hallható zenét. Ez még nem is olyan érdekes. Viszont utána elkezdtem írni ezt a hírt, és egyszer csak felugrott megint egy értesítés. Kicsit furcsálltam, mert nem hallgattam semmit, de aztán ahogy füleltem, észrevettem, hogy az irodában ahol ülök, kb. 5 méterre nagyon halkan szól egy 21″-es iMacen egy szám. A gép kettes hangerőn volt, de ilyen távolságról is simán felismerte a Shazam a zenét, úgy, hogy gyakorlatilag én észre sem vettem, hogy szól valami. Hogy ez véletlen volt-e, vagy nem, nem tudom. Persze azt hozzá kell tenni, hogy éppen nem beszélgetett senki a szobában.

Szóval nekem tökéletesnek tűnik a maces Shazam arra, hogy például YouTube videók zenéjét ismertessük fel vele. Nem kell elővenni az iPhone-t, elindítani az alkalmazást, a háttérben fut a program, és simán felismer mindent gond nélkül. Nyilván a városban nem a gépünkkel fogjuk megkerestetni az éppen hallható számokat, de otthon, irodában, szóval mindenhol ahol elsősorban Mac előtt ülünk teljesen kézenfekvő.

Egyetlen apró fenntartásom van az alkalmazással kapcsolatban: ahhoz, hogy működjön, nyilván folyamatosan fülelnie kell a mikrofonnak, a hallott dolgokat pedig továbbítania kell egy szerverre. Természetesen nem muszáj folyamatosan futtatnunk a háttérben, ki is kapcsolhatjuk, ha esetleg nem bíznánk a Shazam adatkezelésében.

Shazam letöltése a Mac App Store-ból (ingyenes)

Forrás: 9to5Mac.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!