imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkeztek a 360 fokos Facebook videók iOS eszközökre


Mark Zuckerberg – hol máshol – a Facebookon jelentette be, hogy a közösségi platform mobil változatán elindítják a 360 fokos videólejátszási lehetőséget. Üröm az örömben, hogy a funkció OS X-ben nem elérhető Safarira, és ezzel sikerült az Internet Explorerrel egy helyre kerülni, ahol szintén nem fut…iPhone-on mindenesetre tényleg működik.

A Facebook CEO-ja szerint ez egy teljesen új élményt hoz az életünkbe, mert így sokkal inkább részesei leszünk a vizuális élménynek. Bízik benne, hogy ahogy egyre inkább bővülnek a technikai lehetőségek, és többen lesznek képesek hasonló videók rögzítésére, úgy egyre több ilyesfajta videót várhatunk. Azt már nem tudom megítélni, hogy vajon szándékos iróniával élve, vagy csak épp véletlenül, de egy észak-koreai videót szúrt be Mark, hozzátéve, hogy ezzel oda nyerünk betekintést, amit a többség valószínűséggel soha nem láthatna…

We just started launching 360 video on mobile.360 video is a completely new experience because you can move the camera…

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, November 12, 2015

Már több oldal és közösség alakult ezekhez a videókhoz, itt és itt találtok még több videót, a minőség változó, ahogy a tartalom is. Van, hogy izgalmas, van, hogy kicsit unalmasabb, van, hogy jó a felbontás, van, hogy gyengébb. De működik! És azt kell mondjam, hogy amellett, hogy tényleg szórakoztató, bele lehet feledkezni, különösen ha mondjuk ahol felvették, az szintén egy mozgó tárgy, és változik közben a táj (pl. kisebb repülő, autó). A videók virtuális terében vagy úgy tudunk mozogni, hogy mozgatjuk a telefonunkat, és vele együtt fordulunk mi is, vagy a jó öreg ujjas megoldás, ide-oda húzzuk a képernyőt, amerre szeretnénk tájékozódni.

Fotó: The Verge
Fotó: The Verge

És ha zavaró is, hogy asztali OS X Safarin nem tudjuk megnyitni ezeket a videókat (bezzeg Chrome-ban), a törekvés annyiból érthető, hogy a Facebook egyre inkább egy mobil alkalmazás és platform, ennek megfelelően pedig a világszerte megfigyelhető „mobile first” tendenciákhoz alkalmazkodik. Egy külön microsite-ot is indítottak, ahol  megmutatják, hogyan tölts fel 360 fokos videó tartalmakat Facebookra, sőt, már tárgyalásokat folytatnak az ilyen speciális kamerákat gyártó cégekkel (Theta, Giroptic IC Real Tech), hogy tegyenek „Megosztás Facebookon” gombot a készülékeikre, így nem lenne szükséges azt először egy számítógépre feltölteni.

Egészen biztos, hogy a reklámszakma is kapni fog a lehetőségen, és hamarosan a Facebook és a Youtube együtt fog versenyezni, hogy közelebb hozza a kezünkbe a virtuális valóságot.

Források: TechCrunch via iMore

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!