imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkeztek az első Apple Watch tesztek


Ahogyan az lenni szokott, az Apple már jóval a megjelenés előtt tesztdarabokat küld az új termékekből a fontosabb médiumoknak. Az Apple Watch-ot holnaputántól lehet előrendelni néhány országban, így időszerű volt, hogy a legnagyobb online magazinok megjelentethessék a nagyjából egyhetes tesztelés utáni tapasztalataikat.

Szokásunk szerint néhány idézettel és főbb gondolattal foglaljuk össze a külföldi híroldalak tapasztalatait. Nagy általánosságban elmondható, hogy az Apple Watch sikert aratott a tesztelők körében, és a legtöbben egyértelműen a legjobb okosórának titulálták – első generáció lévén persze azért vannak hiányosságai.

Lauren Goode, Re/code

Meglepő módon nem Walt Mossbergnél járt az Apple Watch a Re/code szerkesztőségből. Goode kiemeli, hogy az okosóra nem tömegtermék, és nem mindenkinek való – egy olyan termékkategória, ami egy mesterségesen keresett problémára próbál megoldást találni. Ebben a kategóriában viszont kiemelkedőt alkotott az Apple.

Az elmúlt években nagyjából féltucat okosórát teszteltem, és ezek közül az Apple Watch nyújtotta a legjobb élményt. Ha sokat használod az iPhone-odat, és érdekel a hordható technológia, neked is tetszeni fog.

Apple Watch

A kijelző és a dizájn nagyon jó lett, maga mögé utasította az eddigi első helyezettet szerző személyes listáján, a Moto 360-at. A mi tapasztalataink ellenére sokan kiszúrták az órát Goode csuklóján, és sokan meg is állították, hogy megkérdezzék, ez tényleg AZ-e. A szoftverhez hozzá kell szokni, kicsit olyan, mint amikor először találkozunk az iPhone-nal:

Amikor először kapcsolod be és párosítod az Apple Watch-ot az iPhone-nal, azt fogod gondolni, hogy »mi a fene történik, hol kell nyomogatnom ahhoz, hogy eltűnjön ez az értesítés«, ilyesmik. Más okosóráknál ez az érzés sosem szűnik meg. Az Apple Watch esetében viszont igen.

Apple Watch

Az Apple Watch animált emojijai kettős érzést váltottak ki azokból, akiknek küldött belőlük, Kara Swisher, a Re/code társ-főszerkesztője szerint „ijesztőek”. A Siri nem teljesen úgy működik az órán mint az iPhone-on, és sokszor veteti elő az ember zsebéből a telefont. Goode úgy tudná összefoglalni az élményeit, hogy az Apple Watch az iPhone kiterjesztése: nem szükségszerű, de megváltoztatja az ember mindennapjait.

Nilay Patel, The Verge

A Verge szokás szerint kitett magáért, a főszerkesztő 6900 szavas megatesztje minden igényt kielégít – ráadásul a tálalás is csodaszép lett, mindenképp érdemes megnézni (21 fő dolgozott a cikken és a videón). Viszont mostantól már tényleg senki nem foghatja rájuk, hogy „lefizeti” őket az Apple, mivel az Apple Watch tesztjében meglehetősen sok kritikát fogalmaztak meg.

Kezdjük mindjárt ezzel: az Apple Watch, ahogy én tapasztaltam az elmúlt másfél hétben, meglehetősen lassú. Emellett nem lehet elmenni, nem beszélhetünk úgy a felhasználói felületen tapasztalható ötletekről és a termékben rejlő egyértelmű lehetőségekről és zsenialitásról anélkül, hogy megemlítenénk, hogy néha akadozik az értesítések betöltése.

Apple Watch

Patel egy napját írja le nagy körvonalakban az Apple Watch használatával, a bekezdésekben mindig pontosan látszik, hogy éppen hol jár az akkumulátor töltöttsége. Ez egyébként reggel 7:30-tól este 11-re éri el a 7%-ot, viszonylag aktív használat és rengeteg értesítés mellett – de ez még mindig nem a legjobb. Ezt egyébként a legtöbb tesztelő megjegyzi, vagyis hogy nagyjából valóban egy napot bír ki az óra, még akkor is, ha tényleg aktívan használják. Az értesítések azonban zavarták Patelt, szerinte túl sok érkezett belőle, és ahelyett hogy segített volna az óra, még jobban elterelte a figyelmét a vele szemben ülőről, miközben arra is folyamatosan emlékeztette, hogy másokra sem figyel oda. Maga az Apple Watch egy nagyszerű okosóra, de még mindig nem sikerült meggyőznie, hogy szükségszerű ez a termékkategória:

Nem kérdéses, hogy az Apple Watch a leghasználhatóbb okosóra ma a piacon. Az általam valaha látott egyik legambíciózusabb termék; rengeteg mindent akar megváltoztatni azzal kapcsolatban, hogy hogyan viszonyulunk a technológiához. De ez az ambíció megfosztja a lényegtől: sok apró dolgot tudunk csinálni vele ahelyett, hogy csak néhányat tudnánk, de azokat kiemelkedően jól.

John Gruber, Daring Fireball

A jó öreg Gruber kicsit elaludt ma reggel, nagyjából egy órával a többiek után jelentette meg a tesztjét, ami a szokásos puritán formában került fel a Daring Fireballra. Gruber először is veterán órahasználóként közelíti meg az Apple Watch-ot. Ebből a szemszögből kiemeli, hogy a kijelző automatikus bekapcsolása meglepően jól működik – sokkal jobban, mint amire számított –, de bizonyos helyzetekben, ha például már a „végleges szögben” van a csuklónk, egy hagyományos órához képest kényelmetlenebb, mert kicsit meg kell „biccenteni”. A kialakítás és dizájn elsőosztályú (minden tesztelő az acél változatot kapta, általuk választott szíjjakkal):

Az általam eddig használt Apple-termékek közül ennek van a legnagyszerűbb kialakítása és minősége. Egy csodálatosan jól megalkotott és megtervezett tárgy. Minden részét jó érzés használni, és minden részletében nagyszerűen néz ki. Az oldalsó gombnak nagyon jó a nyomáspontja, a digitális korona pedig nagyszerűen forog. […] A sportszíj egyenesen megváltás – odáig megyek, hogy azt mondjam, ez a legkényelmesebb óraszíj, amit valaha hordtam.

Úgy látszik, vagy nagyon sokat alszik, vagy keveset használta az órát, de Gruber úgy tapasztalta, hogy az egyhetes teszt során a legtöbbször 30-40% között volt az akkumulátor töltöttsége a nap végére. Egyszer sikerült 5%-ra merítenie, de akkor gyakorlatilag egész nap intenzíven nyomogatta és tesztelte. A Taptic Engine nagyon tetszett neki – ezzel a legtöbb tesztelő így volt –, szerinte teljesen más, sokkal jobb érzést nyújt, mint például az iPhone hagyományos vibramotorja.

Joshua Topolsky, Bloomberg

Joushua Topolsky, a Verge korábbi főszerkesztője egy ideje már a Bloomberg csapatát erősíti – vicces, hogy például az értesítésekkel kapcsolatban ugyanaz a véleménye, mint a fent említett Verge cikkben. Vagyis néha túl sok érkezik belőlük – egyébként alkalmazásonként testre szabható, hogy miről szeretnénk az Apple Watch-ra értesítést kapni és miről nem –, és pont az ellenkező hatást érik el, vagyis még kevésbé figyelünk másokra. Ettől függetlenül erős felütéssel kezdődik a teszt:

Akarsz majd egyet, pedig nincs szükséged rá. Az Apple-nek sikerült megalkotnia a világ legjobb okosóráját.

Apple Watch

A hardver Topolsky szerint „sebészi pontossággal” gyönyörű, viszont nem érhet fel egy Rolex vagy Omega szépségéhez. A használat után szerinte nem lehet kérdéses, hogy az Apple Watch a ma megvásárolható legfejlettebb hordható technológiai eszköz. Vicces apróság, amit megfigyelt, hogy mivel az Apple Watch az internetes időszerverekhez szinkronizálja magát 50 ezredmásodperces pontossággal, ha egy szobában sok Miki egeres számlapú Apple Watch van, a figurák pontosan egyszerre dobolnak a lábukkal és mozgatják a kezüket. A hordható technológia ugyan a Bloomberg újságírója szerint sem való mindenkinek, de az Apple Watch-ot imádni fogják az emberek:

Az Apple Watch nem változtatja meg az életed. Ugyanakkor tökéletes. Az Apple milliókat fog eladni belőle, és rengeteg ember fogja szenvedélyesen szeretni. Egy sok év alatt gondosan felépített nagyobb ökoszisztéma csodálatos eleme. Sokkal egyszerűbben és zökkenőmentesebben használható, mint bármely másik vetélytársa a piacon. Kérdés nélkül a világ legjobb okosórája.

Apple Watch
Farhad Manjoo, The New York Times

Természetesen a kifejezetten technológiára szakosodott médiumok mellett a hagyományos sajtó ebben a témában író munkatársai is kaptak az Apple-től tesztdarabokat. A New York Times szerint idő kell ahhoz, hogy megtanuljuk kezelni az Apple Watch-ot, ezután viszont öröm lesz a használata – Manjoo esetében ez egyébként négy napot vett igénybe.

Az Apple Watch messze van a tökéletestől, és a 350 és 17 000 dollár közötti árával nem olcsó. Noha okosnak tűnik, és a stílusos bőr- és fémszíjaknak köszönhetően élesen elválik a legtöbb hordható eszköztől, az Apple Watch mégis csak úgy működik, mint egy első generációs készülék, annak összes korlátjával és hibájával együtt, ahogy azt az új technológiáktól várhatjuk.

Apple Watch

Ettől függetlenül Manjoonak például bevált az a koncepció, hogy az Apple Watch hatására kevesebbet fogja használni a telefont. A felesége állítólag meg is jegyezte, hogy változást vett észre a viselkedésében, és jóval kevésbé hajlamos az iPhone-ját nyomogatni egész nap. És noha az eszköz nem tökéletes, nagyon ígéretes kezdetet jelenthet:

Az első Apple Watch talán nem neked való – de a közeljövőben egy napon meg fogja változtatni a világod.

Geoffrey A. Fowler, The Wall Street Journal

A Wall Street Journal tesztelője már a címben azt írja, hogy az Apple Watch végre az az okosóra, aminek értelme is van. Az iPhone-t oda helyezi, ahová való: a zsebedbe. Noha ő is megemlíti, hogy vannak kezdeti hiányosságok, az Apple Watch olyan, mintha a jövőt hordhatnánk a csuklónkon. Az Apple órája nem egy iPhone a csuklónkon, hanem egy kis kijelző, mely sok fontos apróságot mutat meg. Fowler csak néha nézett rá, a legtöbbször alig öt másodpercre – igazából ez az a felhasználás, amit az Apple is kiemelt korábban.

Apple Watch

Az Apple Watch-csal végre értelmet nyernek az okosórák. A sikerüket nem annak kéne befolyásolnia, hogy mennyire szögeznek magukhoz, hanem hogy mennyire hatékonyan segítenek dolgokat elintézni. Az, hogy a csuklódon van, ennek a hatékonyságnak a része – egy praktikus kijelző, ugyanakkor egy módja annak, hogy mérd a pulzusodat, vagy fizess a kasszánál. Ez egy nagy ötlet azzal kapcsolatban, hogyan használjuk a technológiát, egy olyan ötlet, amit az Apple-től várhatunk.

Az akkumulátor neki is egész nap bírta, bár volt olyan, hogy pont a nap végéig húzta ki – az Apple egész napos ígérete azonban ezek alapján helytálló. Fowler leírja, hogy az Apple Watch korlátozottan akkor is használható, ha otthon hagytuk a telefonunkat: méri a pulzusunkat, követi, ha mozgunk vagy futunk, és fizethetünk vele az Apple Pay termináloknál.

Apple Watch

Az Apple Watch jelenleg úttörőknek való. Nem fogok 1000 dollárt kiadni azért a modellért, amit tesztelésre kaptam, mivel nem nyújt lényegesen többet. De amint megjelenik, tervezem a 400 dolláros Sport verzió megvásárlását. Ennyit megér az, hogy az első sorból élvezhessem a holnap technológiáját.

David Pogue, Yahoo!

Vitathatatlan: az Apple Watch fényévekkel jobb, mint bármelyik erőltetett próbálkozás, mely megelőzte. A kijelző szebb, a szoftver kifinomult és bugmentes, a tokozás igazi ékszer. Először látható technológiákba futunk bele mindenhol: mágneses szíjak, gombbal nyitható csatok, csuklók közötti rajzok és Morse-kódok, nyomásérzékeny érintés, kártyás fizetés a csuklónkról. Az iPhone-nal tapasztalható szimbiózis pedig kecses, nem tolakodó és intelligens.

Scott Stein, CNET

Az Apple Watch gyönyörű és ígéretes – a létező legambiciózusabb hordható eszköz. De az abbéli igyekezetében, hogy az első generáció mindent tudjon, az Apple eszköze sok kívánnivalót hagy maga után. Jelenleg a többi órához viszonyítva kevésnek mondható akkumulátoridő és az ár a legfájdalmasabb. De az Apple még csak most bont vitorlát, és egy hosszú út vár rájuk.

Borítókép: Bloomberg.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!