imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkeztek az első iPad Air 2-tesztek és vélemények


Ahogy az várható volt, a legnagyobb külföldi techportálok tegnap este sorra kiadták az új iPad Air 2-tesztjeiket, hiszen ők egyből a bejelentés után megkapták az Apple-től a bemutatódarabokat az új készülékből. Az iPhone 6 esetében eléggé egybehangzóak voltak a vélemények, az iPad Air 2-vel kapcsolatban viszont több különböző dolgot említenek a tesztelők. Nézzük!

Mindenekelőtt kezdjük pár szintetikus sebességteszttel, illetve pontos specifikációkkal. A Geekbench rendszerében is feltűnt az iPad Air 2, ha egy szóban kéne összefoglalni a teljesítményét, csak annyit mondhatnánk: durva. Két szóban: nagyon durva. Az iPad Air 2 többmagos tesztekben 55%-kal gyorsabb mint az iPhone 6, és 68%-kal veri az első generációs iPad Air-t, vagyis elég jelentős teljesítménynövekedést hoz az A8X SoC. Egymagos tesztekben a különbség kisebb, 13% illetve 23%.

Az is kiderült a tesztekből, hogy az A8X hárommagos lett, illetve az iPad Air 2-ben már 2 GB RAM van, szóval sokak vágya teljesül. Remélem a Godus is kevesebbszer töltődik újra majd multitasking után. Íme a Geekbench-eredmények:

Egymagos eredmények. Adatok forrása: Geekbench.
Egymagos eredmények. Adatok forrása: Geekbench.
Egymagos eredmények. Adatok forrása: Geekbench.
Egymagos eredmények. Adatok forrása: Geekbench.

Tehát ahogyan az várható volt, az iPad Air 2 lett a valaha volt leggyorsabb iOS-készülék. Mi a helyzet azonban a konkurenciával, hogyan teljesít az iPad Air 2 az androidos és egyéb táblagépekhez képest? Az AppleInsider összeszedte a Geekbench eredményeket és bepakolta őket egy táblázatba, ráadásul a GSMArenának köszönhetően már az új Nexus 9 táblagép is szerepel az összehasonlításban. Ez az NVIDIA új, egyedi tervezésű processzorát használja, nos, az iPad Air 2 még ennél is jobban teljesít a többmagos teljesítménytesztekben. Egymagos szinten hozza az iPad Air 2 A8X-ének a sebességét, igaz 700 MHz-cel magasabb órajelen:

Kép forrása: AppleInsider.
Kép forrása: AppleInsider.

Durva abba belegondolni, hogy a Geekbench-tesztek alapján az iPad Air 2 gyakorlatilag egy pár éves MacBook Pro teljesítményét hozza. A különböző szintetikus tesztek azonban szerintem annyira nem is érdekesek, nézük meg, mit írnak a nagyobb lapok az iPad Air 2-vel kapcsolatos elős benyomásaikról, illetve valójában milyen is használni az új iPadet!

Walt Mossberg, Re/code:

Szóval, az Apple a múlt héten hozta ki az új iPadeket, nekem pedig volt négy napom tesztelni őket. Azt gondolnátok, hogy mennyire izgatott vagyok ezzel kapcsolatban – de nem. A legtöbb tekintetben a valaha volt legjobb iPadek. De az átlagfelhasználó számára szerény fejlődést jelentenek a tavalyi modellhez képest, nem hoznak akkora változást mint az első iPad Air, vagy a Retina kijelzős iPad mini. […]

iPad Air-felhasználóknak nem ajánlanám a váltást. De mi a helyzet azzal a többséggel, akiknek egy régebbi iPadjük van? Ez már egészen más tészta. Ha iPad 2-vel, 3-mal vagy 4-gyel rendelkezel, az új iPad Air 2 nagy különbség lesz. A vékonysága és a tömege drámai változást hoz majd, valamint minden gyorsabb és folyékonyabb lesz rajta.

Nilay Patel, The Verge:

Az iPad Air 2 kijelzőjén a színek annyira élénkek, a képek annyira élesen jelennek meg, mintha egy festmény lenne. Az Apple szerint az új tükröződésmentes bevonat 56%-kal csökkenti a fényvisszaverődéseket, de hogy őszinte legyek, nagy változást ezen a téren nem vettem észre. […]

Az iPad Air 2-ben az Apple új A8X chipje található, mely az iPhone 6-ban lévő A8 egyik variációja, még jobb grafikus teljesítménnyel. Elképesztően gyors – észrevehetően gyorsabb az iPad Airemnél weboldalak betöltésekor vagy alkalmazások elindításakor, és rengeteg tartalék rejtőzik még benne grafikai téren, szóval nagyon izgatottan várom, mit hoznak ki belőle a játékfejlesztők.

A Verge egyébként 9,3 pontot adott az iPad Air 2-re, ez ugyanannyi mint tavaly az iPad Air és a Retina kijelzős iPad mini esetében. Táblagépre ennél több pontot még nem adott tesztben a Verge.

John Gruber, Daring Fireball:

Figyelemre méltó, hogy az iPad Air 2 nem csak az iPhone 6-oknál gyorsabb, hanem egy három éves MacBook Air-nél is, és megközelíti egy kétéves MacBook Air teljesítményét. Több mint fele olyan gyors, mint a mostani legerősebb 13″-es MacBook Pro, főleg a többmagos teljesítményben.

Minden igaz, amit az Apple állít az iPad Air 2-ről, objektíven mérhető értelemben és a használat szempontjából is. Vékonyabb, könnyebb, gyorsabb, valamint jobb a kijelzője és a kamerája. És igen, a Touch ID nagyszerű, főleg ha már hozzászoktál az iPhone-odon.

Brad Molen, Engadget:

Vékonyabb, könnyebb, erősebb. Nagyon úgy hangzik, mint a tavalyi iPad Air, ami egy ceruza vékonyságát kapta meg, valójában ez a folytatás. 6,1 mm vastag, ami 18%-os csökkenést jelent az eredeti Air 7,5 mm-éhez képest, nehéz ennél vékonyabb táblagépet találni; a Samsung Tab S-je közelíti meg a maga 6,6 mm-ével. Nem könnyű olyan vékony eszközt építeni, mely ugyanannyira strapabírónak tűnik mint a vastagabb testvére, de az Apple-nek sikerült az Air 2-vel.

Az új Air 5,1 wattórás akkumulátora kisebb mint a régié, de az Apple szerint továbbra is 10 órát bír, mivel az A8X energiatakarékosabb. A valós használat azt mutatja, hogy ebből az szempontból az eredeti Air még mindig jobb. […] Normál felhasználás mellett nagyjából kicsit több mint két napot bír. A videós tesztünkben, melyben egy HD-videót játszunk le folyamatosan amíg bírja az akkumulátor, az iPad Air 2 11 óra 15 perces eredményt ért el.

Az Engadget korábbi tesztjében egyébként az első generációs iPad Air 13 óra 45 percig bírta, vagyis mindkét modell jelentősen túlteljesítette az Apple által megadott 10 órát.

Kép forrása: Engadget.
Kép forrása: Engadget.

Darrell Etherington, TechCrunch:

A 6,1 mm-es ház hatalmas különbség [az előző generációhoz képest] ha arról van szó, hogy valamit sokáig akarsz kényelmesen használni a kezedben tartva, akár egész nap (könnyű elképzelni például egy rendezvényszervezőt, neki pont erre van szüksége).

A tesztpéldányunk arany színben érkezett, és el kell mondjam, hogy egy iPad esetében ez rengeteg aranyat jelent. Az Apple megoldása ennél a színnél jobb mint a többieknek, de egyértelműen nem ez lesz a kedvenc színem. Az iPad Air 2 asztroszürke vagy ezüst színben továbbra is fantasztikusan néz ki, az arany pedig várhatóan elég feltűnő lesz, ha például kamerának használod majd az iPadedet.

Kép forrása: TechCrunch.
Kép forrása: TechCrunch.

Joanna Stern, The Wall Street Journal:

Ebben a körben Joanna Sternnek sikerült összetörnie az Apple által küldött tesztdarabot, hasonlóan a múltkori esethez, amikor Walt Mossberg zúzta le véletlenül az iPhone 6-ot. Ciki.

A tükröződésmentes bevonatnak köszönhetően egy nagyszerű, és kétségkívül gigászi keresőt kapunk ha fotózni akarunk a megújult 8 megapixeles kamerával. Ez sokkal élesebb képeket csinál mint korábban, sokszor annyira jókat, mint amiket az iPhone 6-ommal szoktam csinálni. Ettől függetlenül nem vinném magammal az iPademet egy hegycsúcsra, mint ahogyan azt az Apple-féle promóciós képek mutatják.

Egyszer egy pillanatra letettem az iPad Air 2-t egy padra, ahonnan lecsúszott, a betonra zuhant, és összetört a kijelzője. Persze, én vagyok a hibás, de ha az Apple azt akarja, hogy hegymászáshoz is az iPademet vigyem magammal, akkor a strapabíróság ugyanolyan fontos lenne, mint a tükröződésmentes kijelző.

Kép forrása: The Wall Street Journal.
Kép forrása: The Wall Street Journal.

Harry McCracken, Fast Company:

A legfurább tény az iPad Air 2-vel kapcsolatban, hogy az Apple nem hozta nyilvánosságra (sőt, nem is ismeri el) az egyik legjobb újítását. Nevezetesen hogy most már 2 GB memóriával érkezik az eredeti iPad Air meglehetősen szűkös 1 GB-jához képest.

A RAM duplázása azt jelenti, hogy az iPad több alkalmazást és böngészőfület képes a memóriában tárolni anélkül, hogy újra kéne töltenie azokat. Ez elég feltűnő sebességnövekedést hoz, ha alkalmazások között váltogatsz vagy új weboldalakat töltesz be.

Kép forrása: Fast Company.
Kép forrása: Fast Company.

 

Ezek lennének tehát az első benyomások a külföldi lapoktól az iPad Air 2-vel kapcsolatban. Hamarosan várhatóan mi is megkapjuk a tesztpéldányunkat, akkor pedig saját beszámolóval jelentkezünk itt az iMagazinon.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!