imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megérkeztek az első iPhone 6 sebesség- és akkumulátortesztek


Nem kellett különösebben sokat várni, máris befutottak az első tesztek, amik az iPhone 6 és iPhone 6 Plus modellek processzor-, grafikai és akkumulátorteljesítményét mérik. Ha egy mondatban kéne összefoglalnom, azt mondanám: az Apple-nek ismét nincs miért szégyenkeznie.

Elsőként nézzük az egyik legelterjedtebb multiplatform tesztszoftver, a Geekbench eredményeit. Az iMore egyik újságírója, Rene Ritchie megkereste a szoftvert fejlesztő Primate Labs-től John Poolt, hogy ossza meg a tapasztalatait az Apple új telefonjaival kapcsolatban. Mik az eredmények?

A Geekbench szintetikus tesztjei alapján az iPhone 6 és iPhone 6 Plus nagyjából 15%-kal teljesít jobban az iPhone 5s-nél a tesztekben. Pool szerint a változás nem annyira drámai mint tavaly volt, amikor a 64-bites A7 processzor debütált az iPhone 5s-ben, akkor nagyrészt az új architektúra volt felelős a jelentős gyorsulásért. John Pool az eredmények kapcsán hozzátette:

Ha más gyártók csúcsmodelljeihez, például a Samsung Galaxy S5-höz vagy a 2014-es Motorola Moto X-hez hasonlítjuk, az iPhone 6-nak jelentős előnye van az egymagos teljesítmény terén, és versenyképes eredményeket mutat a többmagos tesztekben. Az egymagos teljesítmény a legfontosabb mérőeszköz az okostelefonok világában, ugyanis ebből minden alkalmazás profitál, míg a többmagos teljesítményből csak néhány erre felkészített app.

Nézzük meg, hogy teljesít az iPhone 6 és iPhone 6 Plus a többi iPhone modellhez, illetve más gyártók telefonjaihoz képest a Geekbench tesztekben – melyekből egyébként kiderül, hogy az A8 processzor órajelét alig emelte az Apple az A7-hez képest:

iPhone 6 Single Core Más gyártók Single Core

Jól látszik, hogy az iPhone 5s-hez képest a már említett 15% körüli gyorsulás tapasztalható, míg a többi gyártó csúcsmodelljeit egyszerűen lemossa a színről az iPhone 6 és iPhone 6 Plus a Geekbench egymagos tesztjeiben. A 2,5 GHz-es Samsung Galaxy S5-nél több mint 77%-kal gyorsabb az 1100 MHz-cel alacsonyabb órajelen futó A8 processzor az iPhone 6-ban, az iPhone 6 Plus esetében pedig icipicit még nagyobb az előny.

A többmagos tesztekben az iPhone 5s-hez képest szintén az előzőekhez hasonló eredmény született, míg itt az androidos gyártók is versenyképessé válnak, sőt, a 2014-es Moto X meg is előzi az iPhone 6 Plust, bár a 0,44%-os különbség a statisztikai hibahatáron belül mozog. Az itt látható eredmények magyarázatot adhatnak arra is, miért maradt az Apple a kétmagos felépítésnél az A8 processzor esetében: a Samsung, HTC és LG négymagos modelljeit még így is megveri az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus a többmagos Geekbench tesztben.

iPhone vs iPhone 6 multicore

Falgships vs iPhone 6 multicoreAz iMore csapata lefuttatott még pár tesztet, igaz ezeket csak iPhone-on. A SunSpider teszt alatt – mely a böngésző JavaScript teljesítményét méri – az iPhone 6 nagyjából 32%-kal volt gyorsabb az iPhone 5s-nél és 57%-kal gyorsabb az iPhone 5-nél. Az iPhone 6 Plus pedig csekély, kicsit kevesebb mint 7%-os előnyt mutatott az iPhone 6-tal szemben. Ezen kívül lefuttatták a GFXBench 3 Manhattan tesztjét, amiből így összehasonlítási alap nélkül sok minden nem derült ki, de az látszik, hogy például az iPhone 6 Plus hozza, sőt le is körözi a 3 és fél éves NVIDIA GeForce GT 525M videokártyát, ami azért egy telefontól nem rossz teljesítmény.

Az AnandTech is gyorsan elvégzett pár tesztet, bár ők későbbre ígérik a végleges átfogó cikküket a témában. Ők is böngészőtesztekkel kezdték, hozzátéve, hogy általában ezek mérik a legjobban a telefonok valós számítási teljesítményét. Az A7 és A8 közötti különbség szerintük nem csupán az órajel megemeléséből adódik, mivel az százalékosan csak 7,7%-ot emelkedett, míg a tesztek 13%-os előnyt mutatnak az iPhone 6 javára az iPhone 5s-sel szemben.

Az iPhone 6 modellek magabiztosan vezetnek ebben az összehasonlításban is, bár az NVIDIA Shield egyszer megelőzi őket és egyszer beférkőzik közéjük – igaz az egy tablet. Persze az eredmények nem meglepők, még a több mint egy éves iPhone 5s is magabiztosan veri a piac nagy részét, főleg az olyan népszerűbb androidos telefonokat mint, a Samsung Galaxy S5 vagy a HTC One. A Nokia Lumiák pedig általában az utolsó helyeket csípik el.

AnandTech iPhone 6 böngészőtesztekA SunSpiderben mutatott 75-85%-kal jobb eredmények az iPhone 5s esetében most értették meg velem, hogy miért tűnt nekem mindig lassúcskának a böngésző a Samsung Galaxy S5-ben amikor próbálgattam. Az iPhone 6 pedig több mint kétszer gyorsabb a Samsung jelenlegi zászlóshajójánál – már ami a JavaScript teljesítményt illeti, de a többi böngészőteszt alapján is bőven van még mit fejlődnie az androidos gyártók nagy részének.

Joshua Ho lefuttatott jónéhány grafikus tesztet is. Kiemelte, hogy még nem sikerült kideríteniük hogy pontosan milyen grafikus csip dolgozik az új iPhone-okban, de az eredmények alapján az iPhone 6 és iPhone 6 Plus előkelő helyen végzett a többi versenyzőhöz képest – egyedül a fizikai tesztben teljesített gyengén:

A grafikus tesztekben általánosságban az tapasztalható, hogy az iPhone 6/A8 páros magabiztos előnnyel rendelkezik a versenytársakhoz képest. Az is tisztán látszik, hogy az iPhone 6 Plus 2208×1242 pixeles renderelt felbontásának szignifikáns hatása van a grafikus teljesítményre. Ez azonban szükségszerűnek tűnik, mivel az iOS nem alkalmazkodik könnyedén tetszőleges felbontásokhoz.

AnandTech iPhone 6 grafikus tesztek

Végül pedig az akkumulátoridőre tértek ki, ahol az AnandTech szokásos tesztjét végezték el. Ebben 200 cd/m2-es fényerőn Wi-Fi kapcsolaton keresztül böngésznek az eszközökön, figyelve arra, hogy a SoC-ek különböző energiatakarékossági módjai is kihasználásra kerüljenek. A végkövetkeztetés pedig ebben az esetben:

Ahogy látszik, úgy tűnik, hogy az Apple valami egészen elképesztőt alkotott az akkumulátoridővel kapcsolatban. Normális esetben egy 1810 mAh-s akkumulátornak gyengén kéne teljesítenie, de az iPhone 6 majdnem az összes androidos telefonnál tovább bírja. Az iPhone 6 Plus szintén erős versenyző, bár nem hozza azt a hihetetlen időt mint az Ascend Mate 2.

Ez utóbbihoz hozzátenném, hogy a Mate 2 egy minden irányban nagyobb és 30 grammal nehezebb telefon mint az iPhone 6 Plus, ráadásul kisebb felbontású – igaz nagyobb képátlójú – kijelzővel.

iPhone 6 akkumulátortesztekMilyen következtetéseket vonhatunk le a fentiekből? Először is azt, hogy a Samsungnak át kell gondolnia az iPhone akkumulátoridejét megcélzó Wall Huggers reklámjait. :) Viccet félretéve, szerintem nagyon messzemenő következtetéseket egyébként nem érdemes levonni a szintetikus tesztekből, mindig az számít, hogy amikor használjuk a telefont, milyen érzetet kelt.

Az mindenesetre a fentiekből is kiderül, hogy hiába próbál például a Samsung számháborút kezdeni gigahertzekkel, gigabyte-okkal és magokkal, értelmetlen ilyesmikben gondolkozni, mert a teljesítményt nem a minél nagyobb számok határozzák meg a legtöbb esetben. Hiszen ha papíron nézzük, az iPhone 6 és iPhone 6 Plus szinte minden téren elmaradnak a 4-magos, „sokgigaramos”, hatalmas akkumulátoros androidos telefonoktól, mégis hozzák, sőt lekörözik azok teljesítményét és akkumulátoridejét.

Források: iMore, AnandTech. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!