imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megfejti az óra, amit mutatunk neki: az okosórák jövője


Az okostelefon után az okosóra lehet a következő trendformáló infokom technológia. Idővel kézmozdulatainkat is érthetik, és elég lesz csak ujjainkkal jelezni nekik, hogy mit akarunk. A szeptemberben bemutatott Apple Watch Series 3 lehet a kiindulási pont.

Kézmozdulattal vezéreljük az okosórát

Az úgynevezett okos számítási eszközöket, legyenek bármilyen környezetben és ha nem rendelkeznek a beszéd megfejtésére alkalmas fejlett mesterséges intelligenciával, elvileg kézmozdulatokkal a legegyszerűbb irányítani. Utasításunkat követve változtathatnak a szoba világításán, ablakokat nyithatnak ki és csukhatnak be. „Mindössze” annyi kell hozzá, hogy a rendszer észlelje és értelmezze ezeket a mozdulatokat.

A gesztusfelismerés többféleképpen érhető el, a nélkülözhetetlen szenzorok elhelyezése viszont komoly kockázat, sőt, egyes esetekben olyannyira az, hogy ki is zár technológiákat.

A Bristol Egyetem Interakció Csoportjának (BIG) kutatói az okosórákban látják a jövőt. Eljárásuk lényege, hogy az eszközök az alkarra vonatkozó ultrahangos képalkotással ismernek fel kézmozdulatokat. A képfeldolgozó algoritmusok gépi tanulással, rengeteg adaton gyakorolva vesznek észre, különböztetnek meg és csoportosítanak izomtevékenységeket, amelyekből aztán „kiolvassák” az utasításokat.

A kutatók kísérleteken alapuló tanulmányt írtak a szenzorok gesztusfelismerés számára legjobb elhelyezéséről: hova és hogyan rögzítsük az apró kütyüket? Kiderült, hogy az órák természetes környezete, a csukó az egyik ideális testrész. Módszerüket tesztelték, és az eredmények kifejezetten bíztatók, nagyjából működött a gesztusfelismerés.

„Munkánk az első lépés afelé, hogy megállapítsuk, melyik a leginkább célravezető módszer kézmozdulatok gépi észlelésére” – nyilatkozta Jess McIntosh az egyik kutató.

Kezdet ide, kezdet oda, a BIG tanulmánya mérföldkő lehet az okosórák történetében.

Apple Watch Series 3

Gordon Bell, az informatikatörténet egyik legendája 1972-ben fogalmazta meg, hogy a számítástudomány fejlődése nagyjából évtizedenként kitermel egy új és olcsóbb komputerfajtát. Ezek a gépek új platformon, hálózaton és interfészen alapulnak.

A minta annyira működik, hogy a jelenségről egy ideje már Bell-törvényként beszélünk: érvényes volt óriásgépre, minikomputerre, munkaállomásra, pc-re, laptopra és okostelefonra is. Mindegyik köré hatékony ökoszisztéma alakult ki perifériákkal, alkalmazásokkal és tartalommal, és nem utolsósorban új felhasználókkal és felhasználási szokásokkal.

Az iPhone és az okostelefon nagyjából tíz éve hódította meg a világot, így egyre aktuálisabb a kérdés: mi lesz a következő?

A válasz (megint) az Apple körül keresendő. A cég szeptember 12-én az iPhone 8, 8 Plus, X és mások mellett bemutatta az Apple Watch Series 3-at is.

A magunkon viselhető, valamint a környezetbe „épülő”, a dolgok internete (IoT) – az „ember nélküli internet” – kategóriába sorolható infokommunikációs technológiáké a közeli jövő. Minél kisebbek és minél több számításra képesek, annál szervesebb részei lesznek a hétköznapoknak. Az asztali számítógépek közben háttérbe szorulnak, de a komputerek száma folyamatosan nő. Ezeket az eszközöket 10-15 éve azonban még nem neveztük komputereknek – óráink és termosztátjaink nem voltak „okosak”, és a villanykörték sem rendelkeztek vezeték nélküli kapcsolattal.

Természetes elvárás, hogy kommunikáljunk velük, a jelenlegi hardverrel és szoftverrel viszont korlátozott az interakció.

Jó hír, hogy különböző kutatóműhelyekben, például Bristolban gőzerővel dolgoznak felhasználó és a testen viselhető számítási eszközök hatékonyabb, gördülékenyebb kommunikációján. A ma már rájuk szabott mobil operációs rendszereket (Watch OS, Android Wear, AsteroidOS, Sailfish OS, Ubuntu Touch stb.) és mobilalkalmazásokat használó okosórák tűnnek a legalkalmasabbnak, ezért is ők az első tesztalanyok.

Okosóra helyett okos óraszíj, vagy mégsem?

Közülük is az elődeihez képest jelentősen megújult Apple Watch Series 3 az ideális jelölt. Képzeljük el kiterjesztett- és virtuálisvalóság-szemüveggel, fitneszfigyelővel, beágyazott szív- és vércukorszint-mérővel, továbbá más okos perifériákkal kiegészítve, és máris testkörüli hálózatról beszélhetünk. A hálózati adatokat Siri-szerű vagy inkább a digitális személyi asszisztens Watchra írt változata, mesterségesintelligencia-program dolgozza fel. Az egészségünk felett őrködő, telefonként is funkcionáló óra nemcsak naptár-, e-mail-információkkal, szöveges üzenetekkel, hanem a közvetlen környezet tárgyai, a dolgok internete, érzékelők, kamerák stb. által gyűjtött adatokat szintén hasznosít.

Nem mindenki látja így a jövőt.

Egyesek szerint az okosórák ugyanis zsákutcát jelentenek. Méret- és elemproblémákra, a folyamatos funkcióbővülés iránti igény és a használhatóság, ergonómia közötti ellentétre, biztonsági kérdésekre hivatkoznak.

Érintőképernyő helyett hibrid megoldásokban, például hagyományos analóg órákban gondolkoznak. Ilyen lehet az okostelefonnal vezeték nélküli kapcsolatban álló szíj, beágyazott számítógéppel, kijelzővel és különféle alkalmazásokkal.

Ezek az eszközök jobban megfelelnek felhasználóbarát szempontoknak, mint a terjedelmes érintőképernyős modellek, amelyek gyakran még az órák alapvető rendeltetésének sem tesznek eleget, nevezetesen, hogy folyamatosan mutassák az időt – így az érvelés. A folyamat logikus következményeként az okosóra megszűnik okosórának lenni, helyette másként, okos óraszíjként, lényegében pántként működne.

Óra nélkül…

Az eladási mutatók és a fejlődés azonban rácáfolnak a szkeptikusokra – a technológia az mp3 lejátszóknál és a digitális kameráknál, sőt, az okostelefonoknál is jobban indult, az Apple Watch Series 3 és más darabok pedig egyértelműen jelzik, hogy szó sincs zsákutcáról. A pántok ettől még fontos infokommunikációs eszközökké válhatnak, használatuk viszont az óráknál korlátozottabb lesz.

Telefon vagy óra, vagy mindkettő?

Az okosórák hosszútávú sikere három tényezőtől függ: jobb operációs, pontosabb helymeghatározó rendszerektől (GPS), valamint attól hogy függetlenedjenek a „nagytestvér” okostelefontól, valóban önálló eszközként működjenek és – ellentétben a mai közvélekedéssel – ne mobiltelefon-kiegészítőként tekintsünk rájuk.

A jelenleg még az iPhone csuklónkra rögzített meghosszabbításának tekinthető, szöveges üzeneteket, e-maileket megmutató, zenéket lejátszó, közösségimédia-értesítéseket megjelenítő, telefonhívások fogadására és kezdeményezésére alkalmas Apple Watch Series 3 pontosan ebbe az irányba mutat. Még innovatívabb interfésszel kiegészülve „léphet szintet”: praktikusabban tesz meg mindent, amit ma elvégeznek az okostelefonok.

Chunka Mui, a Forbes szerzője tovább megy: az okosórák átveszik az így másodlagos eszközzé „leminősített” okostelefonok szerepét. Hardverük kapacitása drasztikusan nő, a kijelzőket összehajtogathatjuk, de akár holografikusak is lehetnek, sőt, különféle felületek szintén funkcionálhatnak kijelzőként, ráadásul az órák sokkal kisebbek, mint a telefonok.

Egyelőre persze csak elméleti okfejtésekről van szó, de ez a jövőkép hihetőbb, mint a technológia kimúlásával riogatóké. Még valószínűbb azonban, hogy – legalábbis a közeljövőben – okosóra és okostelefon egymást kiegészítő és bővülő ökoszisztémákban működik, miközben az előbbi fokozatosan függetlenedik az utóbbitól.

Forrás: University of Bristol, IoT For All, Deccan Chronicle, The Verge, Forbes

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!