imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megfélemlítéssel vádolja a Monster az Apple-t


Az év elején érkezett a hír, miszerint a Monster beperelte a Beatset. Ha valaki esetleg nem emlékezne rá: korábban közeli partneri viszony állt fenn a két cég között, hiszen a Monster gyártotta a Beats termékeit is. A per pedig azért indult, mert Noel Lee, a Monster vezérigazgatója azt állította, hogy Jimmy Iovine és Dr. Dre tisztességtelen módon fúrták ki a korábbi megállapodásból.

Az eredetileg Észak-Kaliforniában benyújtott keresetben ugyanis az áll, hogy a Beats két vezetője üzleti adatokat titkolt el Lee előtt, kigolyózták, összeálltak a HTC-vel, majd tőlük is hasonló módon szabadultak meg. Végül pedig eladták az egész céget az Apple-nek 3 milliárd dollárért, amiből persze így a Monster vezérigazgatója egy fillért sem látott.

Noel Lee, a Monster vezérigazgatója. | Kép forrása: Forbes
Noel Lee, a Monster vezérigazgatója. | Kép forrása: Forbes

Lee szerint most pedig az Apple él vissza az erőfölényével és a piaci helyzetével, és meg akarják félemlíteni a cégét. Hogy pontosan hogyan? A Monster természetesen a Beatsszel való szakítás után is gyárt fejhallgatókat, fülhallgatókat és egyéb kiegészítőket, például kábeleket és autóstöltőket. Ezekre meg is vásárolták az Apple-féle MFi (Made for iPhone / iPad / iPod) „pecsétet”, ami azt tanúsítja, hogy a kiegészítők megfelelnek az Apple szigorú előírásainak – ehhez különböző lincenceket is megvásároltak, 2008 óta összesen 12 millió dollár értékben.

Nos, a Monster állítása szerint most ezt a megállapodást bontotta fel az Apple, és megtiltották nekik, hogy használják az MFi-jelölést. A meglévő készleteket szeptemberig még kiárusíthatják, de ezt követően át kell tervezni a termékek csomagolását és bizonyos levédett technológiákat sem használhatnak. A Monster szerint ez jelentős mértékben befolyásolja a cég működését, hiszen a jelenleg összesen 4000 általuk árusított termék majdnem negyede, 900 tétel ilyen kiegészítő.

Amikor még felhőtlen volt a viszony – Jimmy Iovine, Noel Lee és Dr. Dre | Kép forrása: DrJays.com
Amikor még felhőtlen volt a viszony – Jimmy Iovine, Noel Lee és Dr. Dre | Kép forrása: DrJays.com

Lee szerint ezzel természetesen túl messzire megy az Apple, egy olyan harcban ráadásul, amihez eredetileg nem is volt közük, csak „megörökölték” azt a Beatstől. David Tognotti, a Monster jogi képviselője szerint az Apple azzal indokolta a döntését, hogy a megállapodás „már nem kölcsönösen előnyös” a két cég számára. Az alábbiakat nyilatkozta továbbá:

Ez [az ügy] az Apple egy olyan oldalát mutatja meg, mellyel nem találkoznak túl gyakran a vásárlóik. Az Apple zsarnokoskodni is tud.

A Wall Street Journal megkereste az Apple-t is az ügyben, akik nem kívántak nyilatkozni. Így egyelőre csak a Monster állítását ismerjük, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a Beats-per áll a dolgok hátterében, lehet, hogy valamilyen egészen más okból vonták meg az MFi-kiegészítők gyártásának jogát a cégtől.

Forrás: The Wall Street Journal via The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!