imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megfosztották a Dragster királya címtől Mr. Activisiont


Egy 35 éve felállított játékrekord vált semmissé, ami tavaly még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, miután kiderült, hogy az 1982-ben regisztrált leggyorsabb Dragster játékos matematikailag lehetetlen eredményt ért el a játékban. Todd Rogers aka. Mr. Activision eredményét a gaming-társadalom buktatta meg.

A gaming-világ bizony nem kíméli a csalókat, főleg akkor nem, ha teljesen irreális eredménnyel válik valaki önjelölt legendává egy játékban. Todd Rogers története 1982-ben kezdődött nem sokkal azután, hogy az Apple-t tőzsdére vitték, de még azelőtt, hogy Steve Jobs távozott volna a cégtől és elindult volna a személyiszámítógépek piacának robbanásszerű növekedése.

Emberünk, a chicagói Todd Rogers ekkoriban kedvenc videojátékaival múlatja az időt, és felállítja a hihetetlen 5,51 másodperces rekordot a Dragster nevű játékban egy Atari 2600-as gépen. Nem sokkal később az Activision csúcstartóként regisztrálja a speedrunnerben elért eredményét, annak ellenére, hogy a cég számítógépes szimulációkkal csak 5,54-es időeredményt tudott elérni.

A dolog jó néhány évvel később olyan komollyá válik, hogy 2001 a játékeredményeket számontartó Twin Galaxies listájára is felkerül a Dragster csúcstartója. Tavaly pedig a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, hiszen ez lett a világ legrégebb óta meg nem döntött játékeredménye. Az öreg Todd, végérvényesen is verhetetlen lett a játékban.

Balszerencséjére a Twin Galaxies tavaly egy új rendszert állított fel arra az esetre, hogy a vitathatónak tűnő rekord eredményeket megalapozottan meg lehessen dönteni. Egy olyan revízióban, amiben a közösségi tagjai dönthetnek arról, hogy mik a kérdéses és kevésbé kérdéses rekordok. Ezen visszajelzések alapján, ellenőrzött rendszerben próbálnak rájönni arra, hogy lehetségesek lehetnek-e, az amúgy matematikailag is kizártnak tartott eredmények, beleértve Rogers idejét is.

Miután többezer oldalnyi poszt született a témában, és alaposan átkutatták a játék kódját, a Twin Galaxies arra a konklúzióra jutott, hogy az Activision elméletben elérhető 5,54-es ideje is megdönthetetlennek tűnik, az 5,51 pedig kizárt. Rogers egyébként személyes blogján részletesen leírta a taktikáját, ennek ellenére a játékszervezet semmissé tette a Dragsterben elért csúcsidejét.

Ezzel egyébként a játékos az összes többi hihetetlennek tűnő játékeredményét is érvénytelenítették, ezzel pedig a Guinness-rekordot is bukta. A dolog érdekessége, hogy az Activision alapítója, David Crane a védelme alá vette a játékost, de ez sem a játékosközösséget, sem pedig a Guinness rekord szervezetet nem hatotta meg. Bocs, Mr. Activision!

Forrás: Polygon

Ha szívesen olvasnál még az Apple-höz kevésbé kapcsolódó, de izgalmas cikkeket a számítástechnika világáról, akkor az Érdekes dossziéban hasonló tartalmakat találsz!

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!