imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Meghalt a tulaj, 190 millió dollárnyi kriptovaluta hozzáférhetetlen


Elképesztő sztori a kriptopénzek világából, avagy mennyire bízhatunk az internetes pénzváltókban, és miért nem is annyira rossz a túlszabályzott bankrendszer.

A kriptovaluták hatalmas port kavartak az elmúlt 1-2 évben. Persze leginkább a spekulánsok nyomása, az emberi kapzsiság, a könnyű pénz ígérette miatt hitte el mindenki, hogy itt heteken belül új világ jön. Aztán a nagy bedőlések közepette, a piac tisztulásával már jóval kisebb a hype.

Egyre inkább valószínű forgatókönyvnek tűnik, hogy a nem túl távoli jövőben helye lesz valamely kriptovalutának. Arról lehet vitatkozni, hogy átveszi-e majd az országok által kibocsátott pénzek helyét, hogy legalább a kicsi gazdaságok váltani fognak-e (pl. államcsődöknél mostanában ez is fel szokott jönni).

Már az is nehéz kérdés, hogy egyáltalán melyik kriptovalutába fektessünk be. Aztán ott a következő lépés: most akkor ezt hol tudom egyáltalán megvenni? Nos, ugyan egyre több ilyen felület van az interneten, ám ezek hitelességéről nehéz megbizonyosodnunk. Jó példa erre a QuadrigaCX története.

A kanadai kriptopénzváltó ugyanis rendkívül népszerű volt, ám mostanában egyre többen panaszkodtak a kifizetések csúszása és elmaradása miatt. Odáig fajult a helyzet, hogy az oldalt le is lőtték “karbantartás” miatt. Most egy hivatalos dokumentumból kiderült, hogy az ok rendkívül egyszerű volt:

A QuadrigaCX alapítója és ügyvezetője, Gerard Cotten elhunyt, a pénzek java részéhez pedig nem férnek hozzá, mert egy úgynevezett hideg zsebben tartotta, és csak ő tudta a jelszót.

Állítólag biztonsági előírásként a pénzek csak kis részét tartották “forró zsebben” (hot wallet), vagyis az internet által elérhető helyen, ahol támadható lehet. A pénz java része egy az internetről fizikailag leválasztott eszközön volt, amihez csak Cotten úr tudta a jelszót – ezt nevezik hideg zsebnek. Legalábbis özvegye erről számolt be. Nem tudom, hogy olvasta-e a mi cikkünket a biztonságos jelszavak használatáról, de gondolom nem a születési dátumával védte a vagyont.

Azért az első pár kör szájharapás, ciccegés és fejvakarás után lenne pár kérdésem, amire akár kriptoszakértő olvasóink magyarázatát is várnám:

  • Ha annyira biztonságos ez a rendszer, akkor miért kell a kriptopénzeket még a netről is leválasztani?
  • A nagy decentralizáltság és szabályozási minimum biztosan ennyire jó? Megtörténhetne ez egy rendes banknál? (A válasz: nem.)
  • Kinek jutott eszébe a Big Bang Theory és a pendrive rajtam kívül? (s11e09)

Az eddigi információ alapján egyébként összesen 190 millió dollár értékű kriptovaluta és fiat valuta ragadt benn abban a bizonyos “hideg zsebben” (cold wallet). Ezzel pedig valószínűleg ez jelenleg a legértékesebb pendrive a világon (kivéve, ha a CIA vagy Kremlin raktárában van valahol egy izgi best of HDD). Ennyiért már megérné átmenni pár kombináción, nem?

Forrás: CoinDesk

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!