imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Meghökkentő Google irodák: a II. világháborús hangártól a sörfőzdéig


A Google egy garázsban kezdődött, 1998-ban. A kalifornai cég mára a világ egyik legnagyobb vállalata, ennek ellenére továbbra is érdekes épületekben, meghökkentő irodákban folyik a munka.

Ha Google iroda, akkor egyszerű, mégis játékos formák, rengeteg szín, és egyedi megoldások jutnak az ember eszébe. Mindez egy hatalmas ablakokkal ellátott, gigantikus, modern épületben elrejtve. Mint a lenti fotón, ami a dublini Google Campus-ban készült.

Persze a hamarosan következő épületekben sem a földön vagy a söröshordókon dolgoznak a Google alkalmazottai, ezek az építmények azonban mégis rendhagyóak valamilyen módon, nem olyanok, mint amit a Google-höz társítanánk. Van olyan iroda, mely egy sütigyár belsejében kapott helyet, egy másik a Zürichi-tótól fekszik néhány méterre, és gondolákban meetingelhetsz, és van olyan is, mely korábban egy ablaktalan hűtőház volt.

A modern megoldásoknak persze egyik épület vagy iroda sincs híján, mindenhol helyet kaptak az étkeztetésért felelős blokkok, a fullosan felszerelt fitnesztermek, a masszázsszobák, a játékokkal, babzsákfotelekkel ellátott rendezvénytermek, sőt, a legtöbb helyen olyan egyedi munkahelyet hozott létre a Google, melynek nem igazán akad párja.

Egy tipp: a szövegrészletek végén lévő forrásra kattintva további képeket találtok a helyszínekről, melyek egytől egyig bármulatosak!

Egy régi Nabisco süteménygyár Pittsburghben

Ebben az irodában szinte biztosan kötelező elfogadni a sütiket. Oké, ígérem, tudok ennél jobbat is. Ami viszont a helyet illeti, igyekeztek megtartani a gyár rusztikus stílusát, keverve azt a Google színes, élénk jellemzőivel. A belső teret a Strada tervezte újra, és több részletet is meghagytak a klasszikus téglafalakból, sőt, megmaradt a képen látható, hatalmas tartály is. Mostanában azonban már nem tészták és alapanyagok készülnek itt, hanem a legújabb tervek, ötletek, a kék monstrum ugyanis egy kétszintes konferenciateremként szolgál.

És akkor jöhetnek a Google-s dolgok: az épületben van bambuszkert, egy mini könyvtár, egy lazító szoba bárpulttal, biliárdasztallal, és az igazán érdekes részek csak most jönnek. A mennyezetről lelóg egy hatalmas háló, mely függőágyként funkcionál, és persze bárki bármikor használhatja, de van itt beltéri és kültéri kávézó is, utóbbi csodás kilátást nyújt Pittsburghre.

És, hogy el tudjuk helyezni Nabisco vállalatot: övék az Oreo keksz, melyről ugye az Android egyik verzióját elnevezték. A szálak összeérnek.

Forrás: BusinessInsider

Egy sörfőzde Zürichben

Európa legnagyobb Google irodája Zürichben található, ahol több, mint 2 000 dolgozó ügyködik többek között a Google Maps, a Gmail vagy a YouTube fejlesztésén. Mindezt egy 4 emeletes épületben, a Zürichi-tó mellett, egy korábbi sörfőzde helyén.

A létesítményben a meetingek helyszínei rendkívül változatosak lehetnek: elrejtőzhettek a dzsungelben, titkos szobában randizhattok a James Bond részlegen, beszélgethettek gondolákban vagy pihengethettek fürdőkádakban a folyosó közepén. Sőt, az egyes kávézó helyiségeknek is külön témája van, úgy mint Stockholm, Brüsszel, Hamburg és persze Zürich.

És, bár nincsenek korábbról maradt hordók vagy egy végtelenségig folyó titkos sörcsap, azért a sörözés hagyománya megmaradt. A dolgozókat ugyanis minden nap 17:00-kor várja a Hürlimann-Bar az épületen belül, egy kis sörre és mindeféle harapnivalóra. Hürlimann volt egyébként a korábban itt lévő sörfőzde neve, így ez egy kis tisztelgés előttük.

Forrás: BusinessInsider

II. világháborús repülőgép hangár Los Angelesben

A Google 2018-ban vette birtokba az épületet, amit a fenntarthatóságáról híres tervezőcég, a ZGF alakított át. Maga az épület 250 méter hosszú, a boltívek 23 méter magasra nyúlnak, a hasznos tér pedig nagyjából 42 ezer négyzetméter. A szerkezetet acélból építették újjá, majd ezt fedték be fa panelekkel, hogy megtarthassa a képen látható összhatást.

Az épület a II. világháború során otthon adott a világ legnagyobb fából készült repülőjének, a Spruce Goose-nak, mely mindössze egyszer repült, összesen 2 kilométert. A hangár történelmi jelentősége miatt is igyekezett megőrizni annak eredetiségét. Igaz, a kihasználhatóság, valamint a hasznos terek növelése érdekében 4 plusz szintet húztak fel az épület belsejében. Természetesen mindegyik emeleten találhatóak irodák, catering-részlegek, konferencia- és rendezvénytermek, na meg masszázsszobák is.

Forrás: BusinessInsider

19. századi vodkagyár Varsóban

Egy újabb európai város, és ismét alkohol, ez nem lehet véletlen. A varsói Google Campus egyébként már önmagában is egy érdekes helyszín: ide bárki, bármikor beléphet, ehhez csupán regisztrálnia kell a Google oldalán. A Campusokat egyébként a Google a fejlődés jegyében hozta létre, itt nyílt rendezvények, oktatások zajlanak napi/heti rendszerességgel, a legnagyobb hangsúly pedig a startupokon van.

Maga az épület a Koneseré volt, ezt pedig igyekeztek szem előtt tartani az újjáépítéskor is. Több helyen megmaradtak a régi téglafalak, az 1900-as évek hangulata több étkezőben és a recepció közelében is visszaköszönnek. A korábban itt készülő vodkára csupán a megmaradt elemek hangulata, valamint a több helyen is megjelenő történelmi fotók, képek emlékeztetik az itt dolgozókat, a közösségi italozás ebben a formában nem került bevezetésre.

Forrás: Office Snapshots

Hűtött áruk raktára Chicagóban

A hétszintes chicagói központ igazán nagy falat lehetett a tervezők számára, az épületen ugyanis alig volt ablak. A Google épületeiben pedig többek közt egy közös tulajdonság van: óriási ablakok mindenhol, teret adva a lehető legtöbb természetes fénynek. Persze mindezt sikerült elég jól megoldani, ám, hogy semmiképp se érhesse szó a ház elejét, a dolgozók a kapott asztali lámpáikat olyan színhőmérsékletre állíthatják, amilyenre akarják.

Az épület központi részét az előcsarnok, valamint a lépcső testesíti meg. Bár a különböző emeleteken, valamint azok szárnyain változó témák jelennek meg, a fémesszürke korlátok, valamint a beton nyers színei vonzzák a tekintetet a színes terekből.

És, ha már a változó témák. Az egész épület olyan, mint egy csodavilág: hullámos falak, ehető növények, változó textúrák és formák a burkolatokban és lámpatestekben és biomorf bútorok bukkannak fel, bármerre is jársz. Mindez kiegészítve egyedi, Chicagót idéző grafikai elemekkel, fotókkal, melyek ugyancsak a kreativitást, a gondolkodás segítik, serkentik.

Forrás: Living Future

Hisz ez a célja a Google-nek, olyan környezetet teremteni, ahova kreatívvá válhatsz, ahol szeretsz lenni, ahol élvezheted azt, amit csinálsz, ahova nem úgy mész vissza, hogy “Már csak 2 nap a hétvégéig…”.

Ha következő munkahelyet kellene választanod a következő 10 évre, melyik lenne az?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!