imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Mégis a Qualcomm gyártja majd az iPhone 5G-s chipjeit


Megvolt az összeborulás, kiegyezett az Apple és a Qualcomm. A hírre pedig azonnal reagált az Intel is.

Végre megegyezett egymással az Apple és a Qualcomm. A két amerikai vállalat már két éve pereskedett mindenféle jogdíjakkal kialakult vitás ügyekben, és sokáig úgy tűnt, akár teljes kenyértörés is jöhet (a sztoriról egy ideig beszámoltunk, a per dossziéban szemezgethetnek a mazochisták). Azonban pár hete már érkeztek hírek, miszerint elkezdődött az egyezkedés a peren kívüli megoldásra, illetve hogy az Apple arra kérte beszállítóit, hogy kezdje el a Qualcomm 5G-s chipjeinek tesztelését.

A mostani megegyezés értelmében az Apple kártérítést fizet a Qualcommnak, aminek összege nem ismert. A pereskedést világszerte megszüntették, és 6 éves licencszerződést kötöttek. Így biztosítottnak látszik, hogy a 2020-ban érkező 5G-s iPhone-okba a Qualcomm szállíthatja majd a chipeket.

Korábban úgy tűnt, hogy a balhé miatt az Intel lesz majd ebben a partner. Ez pedig azért volt kissé problémás, mert a Qualcomm ezen a téren messze a piac előtt jár: a Samsung, Nokia, Sony, Xiaomi, Oppo, Vivo, HTC, LG, Asus, ZTE, Sharp, Fujitsu és a OnePlus telefonokba is ők szállítják az 5G-s modemeket. Az Intel és az Apple ugyan közös erővel megpróbálhatták volna utolérni a technológiát, azonban ez egyrészt a bevezetés határidejét kockáztatta, másrészt a kezdetektől egyértelmű B tervnek tűnt.

Az Intel egyébként gyorsan reagált is, szélsebesen lépnek le a színről:

Nem látjuk a jövedelemezőséghez vezető tiszta utat és a pozitív megtérülést az okostelefon modem üzletágban. Ennek ellenére az 5G továbbra is kiemelt stratégiai fontosságú az Intelnél és folytatni fogjuk az 5G hálózattal kapcsolatos befektetéseket.

Az kifejezetten pozitív hír, hogy sikerült happy endingen zárni ezt a sztorit. Ugyan a kezdetekben még mi is rengeteget írtunk a témáról, tisztán láttuk az olvasottsági adatok alapján, hogy titeket, olvasóinkat nagyjából annyira hagyja hidegen a téma, mint minket. Ha a vállalatok a termékek és szolgáltatások fejlesztésére fókuszálnak a pereskedés helyett, abból elsősorban mi, a fogyasztók húzhatunk hasznot.

 

Ha a cikk után már jobban érdekel, hogy mégis mi az az 5G és ez miért lesz ez olyan nagy szám, javaslom Pat korábbi cikkét. És ha már a nagy számoknál tartunk: a hírre a Qualcomm részvényei laza 23,2%-os ugrást produkáltak.

Forrás: Nikkei Asian Review

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!