imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelennek az iOS-alkalmazások Windows-on?


A Microsoft tegnap tartotta a BUILD névre keresztelt fejlesztői konferenciáját, ahol sok meglepő és érdekes bejelentésre és bemutatóra is sor került. Az egyik ilyen, hogy bemutatták az új Windows böngészőt, amelyet Edge névre kereszteltek. Ami még ennél is érdekesebb, hogy még a Windows 10 megjelenése előtt kiadnak egy olyan programot, amely az iOS-fejlesztőket fogja segíteni. Az alkalmazás lényege, hogy az iOS-re megírt alkalmazásokat könnyedén lehet majd portolni Windows 10 alá. 

Tavaly az App Store-ban több mint 1,2 millió alkalmazás volt jelen. Ez majdnem 1 millió alkalmazással több, mint ami Windows Phone felületre elérhető. Eddig úgy működött a dolog, hogy ha egy cégnek asztali Windows alkalmazásra volt szüksége, akkor személyre szabottan fejlesztett egy alkalmazást egy szoftverfejlesztő cég, VB.NET, C#, C++ vagy JavaScript programozási nyelvet használva. Ezáltal egy kizárólag Windows felületen (azon belül is gyakran csak az adott verziójú Windowson) működő alkalmazást hoztak létre.

Később a Windows Phone rendszerre is fejleszthettünk alkalmazásokat ugyanezekben a programozási nyelvekben. A Microsoft viszont most azt szeretné, hogy univerzális alkalmazások legyenek mindenhol, tehát ha egy alkalmazás megtalálható az App Store-ban, az legyen megtalálható a Windows Phone Store-ban is. Mivel a Windows 10 mindenfajta eszközön futni fog, ezért az alkalmazás így elérhető lenne egy asztali PC-n, tableten és telefonon egyaránt, ezáltal megalkotva egy ahhoz hasonló termékcsaládot, mint amit az Apple alakított ki.

Tech-Preview_Start-menu

Azáltal, hogy a Microsoft biztosít egy olyan eszközt a fejlesztőknek, ami a már létező Objective-C kódot egy új futtatási környezetbe helyezi, jelentősen felgyorsítja majd a saját alkalmazásboltjának feltöltését appokkal. Ugyanakkor a fejlesztői konferencián egy szó sem esett az Apple új programozási nyelvéről, a Swiftről. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik tényleg univerzálisan elérhető alkalmazást szeretnének fejleszteni, úgy, hogy a munkájukat egy új felületen ne kelljen teljesen előröl kezdeni, valószínűleg vissza kell térniük az Objective-C használatához. Persze, ha egyáltalán váltottak a Swiftre. Egyébként a Windows 10 telefonos verziójában már szinte módosítás nélkül fognak futni az androidos alkalmazások, köszönhetően annak, hogy mind a két rendszer képes a Java alkalmazások futtatására. Ettől függetlenül az androidos alkalmazások optimalizáltsága Windowsos környezetben egyelőre erősen kérdéses.

visual_basic

A Microsoft legújabb lépése a fejlesztőkön kívül főleg azoknak előnyös, akik vegyesen használják a két rendszert. Habár az évek alatt sokat fejlődött a két vezető operációs rendszer között a kompatibilitás, még mindig nem tökéletes. Most viszont, így, hogy kedvenc alkalmazásainkat más rendszeren is el tudjuk érni ez a kompatibilitás még inkább javult. Kíváncsi vagyok, hogy a fejlesztők mit hoznak majd ki az iOS alkalmazásokból egy Windowsos felületen.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!