imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent a Command & Conquer Generals Macre!


Nem mondom, hogy hatalmas rajongója lennék a valós idejű stratégiai játékoknak, de a Command & Conquer-sorozatot, azon belül is a Generalst, illetve a Zero Hour kiegészítőjét nagyon imádtam, ezek talán a mai napig az első számú kedvenceim ezen a téren. Most pedig végre egy csomagban kiadták őket Macre!

A Generals nem mai darab, eredetileg 2003 februárjában jelent meg PC-re, vagyis mostanra egy több mint 12 éves játékról beszélünk. Ettől függetlenül szerintem a mai napig megállja a helyét, ráadásul a Mac verzióért felelős Aspyr Retina felbontásra is felkészítette, így például egy 15″-es Retina kijelzős MacBook Pro esetén akár 2880×1800 pixeles felbontásban is játszhatunk vele, így pedig meglepően jól néz ki. Retina kijelzős 27″-es iMacen nem próbáltam, de nagyon kíváncsi lennék rá.

Command & Conquer Generals

Dióhéjban a sztori azoknak, akik esetleg nem ismernék: a Global Liberation Army (GLA) nevű terrorszervezet atomtámadást intéz Peking ellen. Mivel a játék világában az Egyesült Államok és Kína szövetségesei egymásnak, közösen indítanak ellentámadást a terroristák ellen. A játékban mindhárom oldal seregeit irányíthatjuk a különböző küldetésekben és kampányokban, természetesen mindegyikük egyedi egységekkel és különleges képességekkel rendelkezik. A kampányokban egyenként 7 alapküldetés van a három oldal számára, valamint a Zero Hour kiegészítő ezt megfejeli további 3×5 küldetéssel, tehát összesen 36 pályán apríthatjuk az ellenfél tankjait.

Command & Conquer Generals

Az egyjátékos módon kívül lehetőségünk van egymás ellen is játszani, ehhez GameCenter-támogatást is kapott a játék és maradt a jó öreg LAN-megoldás is, amivel én annak idején számtalan órát töltöttem el. A kampányokon kívül természetesen bármikor indíthatunk a gép ellen is egy térképen véletlenszerű csatát, bár a trükkök kitanulása után gyengébb nehézségi fokozaton percek alatt elverjük majd, nehezebb fokozaton pedig – mint minden hasonló játékban – durván csal az AI.

Amit még imádtam a Generalsban korábban is, az egyrészt az egészen kiváló zene, melyet Bill Brown and Mikael Sandgren készített, és tökéletesen illeszkedik a hangulatba, valamint nagyon sokat hozzá is ad. Nem véletlenül tűnt fel később sok más helyen is, a Command & Conquer Generals világától teljesen függetlenül. Erre jön rá mintegy bónuszként a finom humor, például ahogyan az egységeink válaszolnak amikor kiválasztjuk őket. A kedvencem az amerikaiak „We fight for peace” vagy „Preserving freedom” beszólásai.

Command & Conquer Generals

Nem is szaporítom tovább a szót, aki régen annyira imádta a játékot mint én, azt nem kell győzködni arról, hogy érdemes beszereznie Macre is. Most jobban megnézve a képeket talán egy kicsit elhomályosítják a szememet a szép emlékek, és annyira nem tűnik időszerűnek a játék, de a hangulat és a játékmenet kárpótol az esetleges hiányosságokért. Egyetlen nagyobb hátrányt tudok felhozni, az pedig az ár: elég vastagon fogott a ceruza amikor az Asypr beárazta a Command & Conquer Generals Deluxe Edition-t. Oké, hogy egyből egy kiegészítőt is kapunk a csomagban, de 20 euró nekem kicsit soknak tűnik egy 12 éves játékért.

• Command & Conquer™: Generals Deluxe Edition letöltése a Mac App Store-ból (19,99 €)
MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!