imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent a ForkLift 3!


A régebbi Mac-felhasználóknak biztosan ismerősen cseng a ForkLift neve, hiszen hosszú évek óta ez a legnépszerűbb kétpaneles fájlkezelő a platformon – külön öröm, hogy ráadásul magyar fejlesztésű appról beszélünk. Most megjelent a legújabb verziója!

Én nagyjából 10 éve használom a ForkLiftet, igaz, elsősorban nem is fájlkezelésre, hanem FTP-kliensnek. A BinaryNights által fejlesztett alkalmazás igazi sikertörténet, nem csak itthon, hanem világszerte is rengeteg letöltésnek örvendhet. A szuper fájlkezelő most még jobb lett, hiszen itt az új verzió, a ForkLift 3!

A ForkLift alapvetően egy kétpaneles fájlkezelő, vagyis azoknak lehet praktikus, akik ezt a módszert szokták meg Windowson (sőt, DOS alatt, gondoljunk mondjuk a klasszikus Norton Commanderre). Én nagyon gyorsan átszoktam a Finderre amikor Macre váltottam, viszont ha távoli szerverekre csatlakozom, akkor bizony praktikusabbak a panelek. Az új ForkLift is elsősorban ezen a fronton fejlődött a korábbi verziókhoz képest. Nézzük, mik az újdonságok!

Vagyis először kezdjünk egy olyannal, ami nem is újdonság: a helyi fájlkezelés mellett távoli szerverekre is kapcsolódhatunk SFTP, FTP, WebDAV, Amazon S3, Rackspace CloudFiles, AFP, SMB és NFS protokollokon keresztül, egyszerre akár többre is, és a két panelnek köszönhetően fájlokat is mozgathatunk közöttük. Ehhez kapcsolódó újdonság a ForkLift mini, ami a menubarba épül be, és egyrészt gyorsan elérhetjük vele a kedvenc helyeinket, másrészt „dropletként” megnyitva őket egyből fel is tölthetünk fájlokat.

ForkLift droplet

Szintén ide kapcsolódik a szinkronizálási lehetőség, vagyis az, hogy egy vagy több helyi mappa tartalmát szinkronizálhatjuk egy szerver azonos mappájával, egy irányba, vagy oda-vissza. A fájlok tartalmát gyorsan meg is nézhetjük, legyen szó akár helyi vagy távoli fájlokról, sőt szöveges fájlok esetében (txt, html, csv, stb.) még szerkeszteni is tudjuk őket ebben a nézetben. Ugyanígy működik a tömörített állományok megtekintése, amik úgy működnek, mintha egy egyszerű mappáról lenne szó.

Az új Quick Opent tulajdonképpen egy „Spotlight-a-ForkLiftben” funkcióként tudnám leírni, és pillanatok alatt számtalan műveletet elvégezhetünk vele anélkül, hogy fel kellene emelnünk a kezünket a billentyűzetről. Persze kell hozzá egy kis idő, amíg készség szinten elsajátítjuk a használatát, de nagyon fel tudja gyorsítani a munkát – ráadásul működik a tömeges átnevezés funkcióval is.

A kinézet nem változott annyira sokat, itt-ott kicsit szebb és letisztultabb lett ugyan, de aki megszokta korábban a ForkLiftet, annak nem kell sokat keresgélnie. Ezzel kapcsolatban egy további praktikus funkció került bele: a dark mode. Sajnos ez nem igazodik a macOS beállításaihoz (gyanítom erre nincs is lehetőség), viszont a beállításokból egy kattintással át tudunk váltani egy sötétebb nézetre, így fényszegény környezetben sem égeti ki a szemünket az alkalmazás. (Itt érjük el egyébként a fentebb említett tömörítettfájl-kezelés és a ForkLift Mini kapcsolóit is.)

ForkLift Dark Mode

Majdhogynem a végtelenségig lehetne még sorolni és dicsérni a ForkLift funkcióit (workspace-ek, alkalmazástörlő, git-támogatás, fájl-összehasonlítás, fülek kezelése, stb., stb.), úgyhogy nem is szaporítom tovább a szót. Most még pár napig akciós a megjelenés alkalmából, (nettó) 30 dollár helyett 20 dollárért vásárolhatjuk meg a BinaryNights honlapján az egyfelhasználós licencet, korábbi felhasználóknak ez most ráadásul csak nettó 15 dollár 20 helyett. Sőt, ha 2016. július 5. után vetted meg a ForkLift 2-t, akkor ingyenesen frissíthetsz! Ha csak három külső fejlesztésű alkalmazást ajánlhatnék Macre, a ForkLift biztosan közöttük lenne.

• ForkLift honlap
iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!