imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent a macOS Sierra!


Ezekben a pillanatokban vált elérhetővé az újrakeresztelt, asztali és hordozható számítógépekre szánt operációs rendszer. A most induló macOS sorozat első tagját köszönthetjük Sierra becenéven. Az új szoftver ingyenes frissítésként tölthető le az App Store-ból kompatibilis Mac-számítógépekre.

Ahogy azt megszokhattuk, idén is megközelítőleg egy évvel az előző, El Capitan névre hallgató rendszer után frissíthetünk. Lesz is mire, rengeteg kényelmi és produktivitást növelő funkciót sikerült az Apple-nek becsomagolnia a legújabb update-be.

Nézzük is sorjában, minek örülhetünk:

Siri in the ház

macOS Sierra Siri

Ez volt talán a legemlékezetesebb bejelentés. A felokosított személyi asszisztens mostantól ott fog figyelni a Dockon, és türelmesen várja parancsaink (sajnos magyarul továbbra sem, marad az angol). Lehet keresni dokumentumokat, mappákat, indíthatunk alkalmazásokat, és persze feltehetjük a szokásos kérdéseinkket is, amiket az iOS-ben már megszoktunk. Ráadásul otthon talán kevésbé veszi ki hülyén magát, hogy a kütyünknek beszélünk.

Univerzális vágólap

Végre, ideje volt már! Mostantól ha valamit mondjuk vágólapra másolunk a Mac-en, azt akár az iPhone-on is beilleszthetjük a tetszőleges helyre. Természetesen ugyanígy működik fordítva is, az egyetlen feltétel, hogy a két készüléknek kapcsolódniuk kell egymáshoz.

Automatikus feloldás

macOS Sierra Apple Watch feloldás

Ez is szuper kényelmi funkció az Apple Watch tulajdonosoknak – amennyiben bekapcsolják a kétlépéses hitelesítést az Apple ID-jukon (ennek mikéntjéről itt olvashattok). Ha rajtad van az óra, elég lesz leülnöd a gép elé, és már folytathatod is a munkát onnan, ahonnan abbahagytad. Nem kell jelszót gépelni. Ha esetleg nincs Apple Watch-od, viszont van iPhone-od, és szeretnéd hasonlóan kényelmesen feloldani a Mac-et, próbáld ki például a MacID alkalmazást.

Mától felhőből lesz az íróasztalod

Nagy királyság, hogy a Mac-ed Íróasztalán és a Dokumentumok mappában tárolt fájljaidat a rendszer felvarázsolja az iCloud Drive-ba, és onnantól kezdve bárhonnan elérheted azokat iOS vagy másik Mac készülékről is.

Continuity

Tárhelyoptimalizálás

Jár a csúnyán nézés az Apple-nek, amiért évek óta 128 gigabájt SSD-vel szereli fel az alapmodelleket. Reméljük októberben a várhatóan nagy Mac frissítés során ezen változtatnak majd, de addig is segít a Sierra.

A tárhelykárosultaknak lehetőségük lesz arra, hogy a ritkán használt, fölösleges fájlaikat a rendszer megkeresse és kilője a felhőkbe, pontosabban az iCloudba. Így a gyakran használt dolgaink továbbra is elérhetőek maradnak offline, viszont a barátok_közt_S1E2.avi eltűnik a drága SSD-ről, és kizárólak online férhetünk majd hozzá. Azt viszont mindenki tartsa szem előtt, hogy a bővített iCloud tárhely havidíjas szolgáltatás.

Az optimalizáló algoritmus a szemetet is okosan kezeli majd. Emlékeztet, hogy töröld az alkalmazástelepítőket, megsemmisíti a többször letöltött fájlokat, a gyorsítótárat, a naplófájlokat, és a többi felesleges dolgot. Megkeresheted és törölheted a nagy méretű alkalmazásokat és fájlokat is, illetve azokat, amelyeket szimplán csak nem használsz. Ezt mondjuk külső alkalmazások már egy ideje tudták…

Alkalmazások mindenhol

Apple Music

Hasonlóan az iOS-hez, az asztali gépen is kibővült a Fotók app. Az arcfelismerő szoftvernek hála lényegesen könnyebb lesz konkrét személyekre rákeresni. Az egyes képekhez GPS adatok is járulnak, így egy világtérképen lehet felidézni, merre is jártunk. A szoftver ráadásul képes tárgyak és tájak alapján is listázni. Emlékeink pedig gyönyörű, megható, zongora aláfestéses zenével kisfilmekké alakulnak, amiket szerkesztés nélkül küldhetünk a nagymamának. Imádni fogja!

Frissül az Üzenetek is, erről így ír az Apple: „társalogj új kifejezésekkel, poénos stílusban.” Egészen más elképzeléseim vannak a „poénos” kifejezésről, mint a cupertinói PR-osoknak, de lehet, hogy ők tényleg hatalmasat kacagnak az eltűnő tintán, és én vagyok megkeseredve. Mindegy is, a lényeg, hogy jön minden villódzó, röpködő, el és feltűnő matrica, animáció, tűzijáték, Donald kacsa az asztali Messages-be is.

iMessages alkalmazás

Végül az Apple Music is megkapja, ami jár neki. Átszabták a felületet, elvileg átláthatóbb lett, de ezt mindenki döntse el maga. Hetente érkeznek majd a zenei ajánlások kedvenc előadóink alapján. A MiniPlayerben megjelenő dalszövegeknek hála pedig Rihannával együtt énekelhetjük a B*tch Better Have My Money-t, miközben sóvárogva nézegetjük az iPhone 7 képeket.

Egyéb jóságok

Mostantól Safariszerű lapok lesznek a legtöbb alkalmazásban. Lényegesen egyszerűbb lesz, így jópár folyamat. Ha mondjuk Pages-ben több dokumentumot is szeretnénk teljesképernyős módban szerkeszteni, nem kell többé ablakok közt ugrálni, hanem elég lesz a fülek közt kattintani.

A másik nagy kedvencem a kép a képben lehetőség. Mostantól a Safari vagy az iTunes videoablakát az Íróasztal vagy egy teljes képernyős alkalmazás fölé helyezheted. A videókat az Íróasztal bármelyik sarkában lejátszhatod, kedvedre méretezheted, hogy láthasd, mi van mögöttük.

kép a képben macOS Sierra funkció

Egyelőre csak a fejlesztőknek érdekes, de nekik kifejezetten: még a WWDC-n kitették az új Apple operációs rendszerek alapjait jelentő fájlrendszer irányelveit a fejlesztői oldalra. Bár az Apple File System (APFS) néven futó rendszer várhatóan csak 2017-ben fog debütálni, a fejlesztők már a Sierrában is hozzáférhetnek.

Macbook, iPhone, macOS Sierra

Az macOS Sierra a Mac App Store-ból tölthető le ingyenesen a Frissítések fül alatt (ha esetleg még nincs ott érdemes visszanézni később, türelmetlenebbek használhatják ezt a linket is). A szerverek terheltségétől függően a letöltés elég lassú lehet az első órákban, és ne feledjük, mindig készítsünk biztonsági mentést a számítógépükről. A kompatibilis gépek listája az alábbi: MacBook Pro (2010 vagy újabb), MacBook Air (2010 vagy újabb), Mac Mini (2010 vagy újabb), Mac Pro (2010 vagy újabb), MacBook (Late 2009 vagy újabb), iMac (Late 2009 vagy újabb).

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!