imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent a watchOS 3 és a tvOS 10


Az Apple még nyáron mutatta meg az Apple Watch operációs rendszerének következő verzióját, a watchOS 3-at, valamint az Apple TV-re tervezett tvOS 10-et is. Izzanak hát a szerverek, mostantól lehet tölteni mindkettőt!

Eljött a várva-várt pillanat, innentől kezdve nem csak a béta profillal rendelkezők ízlelgethetik az új rendszereket, hanem az átlag felhasználók is. Sok mindent belepakolt az Apple ebbe a frissítéscsomagba, nézzük tehát az újdonságokat.

watchOS

watchos-3-lead-image
Új számlapok

Idén talán az óra kapja a legtöbb változást hozó frissítést. Sokféle új számlap érkezik, eddig se szenvedtük belőlük hiányt, ezután még úgy se fogunk. Nagyobb lett a testre szabhatóság és leegyszerűsödött a számlapváltás is. Elég egy mozdulat és a Tevékenység számlapnak köszönhetően máris láthatjuk az Activity köreinket, mondjuk a kondi felé menet.

Megosztás

Ha már az edzésnél tartunk, indulhat a versenyzés. Megoszthatók lettek a tevékenységgyűrűk, lehet cinkelni a haverokat, családtagokat az orruk alá dörgölt félmaratonnal.

cover
Sebesség

A legfontosabb: mostantól az alkalmazások bezárás után is a memóriában maradnak, aminek köszönhetően hétszeresére gyorsult az alkalmazásváltások sebessége. Ez kifejezetten sokat dob a használat folyékonyságán…

Megújult dizájn

Ahogy az is, hogy átalakították a teljes felhasználói felületet. Az eddig Glances-t leváltotta egy vadi új Control Center, iOS-hez hasonló funkcionalitással. Az oldalsó gomb megnyomásával mostantól egy Dock névre keresztelt alkalmazásváltó jelenik meg. Itt láthatjuk a futó appok előnézetét, amik között tekergetve könnyen lehet váltani. Ha pedig a számlap aljáról felfelé legyintünk, akkor a leggyakoribb beállításokat mutató Vezérlőközpontba jutunk.

imgpsh_fullsize-1
Fejlett szövegbevitel

Számunkra kevésbé hasznos, de mindenképpen érdekes lett az új szövegbeviteli lehetőség. Mától rajzolhatjuk is a betűket, amiket egy okos algoritmus alakít majd digitális karakterekké. Elsősorban ezzel a távol-keletiek járnak jól, de nekünk is kapóra jöhet majd sok esetben. Ezzel egy időben a Quick Reply is kicsit átalakult, beépítve a funkciót.

Esélyegyenlőség

Az Apple mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a mozgás és látássérültek is tejleskörűen tudják használni termékeiket. Ennek jegyében a Tevékenységek appot kerekesszékes felhasználók számára is optimalizálták. Különböző terepeken és sebességen eltérő hajtási technikákat javasol, “Time to roll!”

apple-watch-monowear-band-deployant
Nos, khm…

Az iOS10-ben felturbózott iMessage dizájncentere órán is elérhető lett. Mehetnek a felrobbanó tűzijáték fölött arcot vágó Donald kacsás üzenetek.

Hasonlóan hiánypótló a Lélegzet alkalmazás, ami forradalmasítja a légzést. Najó, egyszerűen csak szól, hogy vegyél pár mély levegőt, ha ezt amúgy magadtól elfelejtenéd. Reméljük valójában csak azért csinálták meg az alkalmazást, mert az Apple Watch 2 annyira lélegzetelállítóra sikerült.

Sci-fi

Ami viszont tényleg szuper, hogy ha rajtad van az Apple Watch és a Mac-ed közelében jársz, az óra automatikus feloldja azt, nem kell jelszavak pötyögni.

imgpsh_fullsize-2
Vészhelyzet esetére

Szintén hasznos – bár reméljük soha nem kell majd használni-, hogy az oldalsó gomb hosszú megnyomásával a világ minden táján segélyhívást lehet leadni. Ennek köszönhetően egy gombnyomással hívható mentő, tűzoltó és rendőrség, valamint az előre beállított kontaktoknak is elküldi lokációnkat.

A frissítéshez szokás szerint az iPhone-on kell elindítani a Watch alkalmazást, majd General / Software Update részen kezdhetjük meg az 578 MB-os csomag letöltését. Figyelem! A telepítéshez Wi-Fi kapcsolat szükséges, töltőre kell tennünk az órát, és az akkumulátornak legalább 50%-on kell állnia.

tvOS 10

A 4. generációs Apple TV-vel érkező tvOS is frissült a mai napon. Kevesebb az újdonság, ettől függetlenül így is jelentősen kényelmesebb lesz a használat.

tvos-10-homekit
Siri

Felokosították a jól megszokott személyi asszisztenst. Mostantól képes lesz kezelni az összetett keresési parancsokat. Például nem fog értetlenkedni ha azt mondjuk neki, hogy keressen boxolós filmeket az 1980-as évekből. Természetesen továbbra sem magyarul.

Egyszerű beléptetés

Ennek a Single Sing-on-nak nevezett funkciónak köszönhetően, elég egyszer megadni az előfizetési adatainkat, onnantól kezdve pedig minden olyan alkalmazásba be tudunk lépni, ahova eddig pötyögni kellett – például a HBO GO-ba.

screen-shot-2016-07-05-at-1-28-48-pm
Dark Mode

Bár mindenki az iOS-ben szerette volna látni, egyelőre be kell érnünk a tvOS verzióval. Választhatunk sötét vagy világos háttér előtt szeretnénk látni az ikonokat és a filmek borítóit. Jó ötlet, így könnyebben elkerülhetjük a retinánk kiégését, amikor a sötétített szobában véget ér a kedvenc film noirunk.

Appok

Érkezik az új Apple Music, a már ismertetett átszabott kinézettel. Emellett a Fotók alkalmazás is szépen kategóriákba rendezi az iCloud Fótókönyvtárból lehúzott képeinket. Mi több, mostantól ha olyan alkalmazást töltünk le az AppStore-ból, bármelyik iOS-t futtató készülékünkkel, amelyiknek van tvOS verziója is, az automatikusan rávarázsolódik a tévére is. Lesz miből vállogatni, a WWDC-n elhangzó adatok alapján már több mint 6000 applikáció áll a rendelkezésünkre. És a szám valószínűleg csak növekedni fog, minek után a friss rendszerhez új API is elérhető lett a fejlesztők számára.

tvOS-10-Remote-app-pair-Apple-TV-screenshot-001
Remote

Végre, végre, végre. Az iPhone-ra már egy ideje letölthető alkalmazással irányítható a TV, telefonról is.

Ennyi nagy vonalakban. Jó felfedezést!

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!