imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent az iOS 10!


Először a WWDC-n, június 13-án mutatta be az Apple az iOS 10-et. A fejlesztői és nyilvános béták egész sora után most megjelent a végleges verzió, amit mindenki telepíthet az iPhone-jára és iPadjére.

Az Apple szerint az iOS 10 a valaha volt legnagyobb frissítés – bár nagyjából minden verziónál elmondják. Az viszont tény, hogy talán az idei kiadás változott a legtöbbet az iOS 7 megjelenése óta ami a külcsínt illeti, és számtalan szolgáltatás és alkalmazás is komoly újításokon esett át. Ezt írja az új operációs rendszerről a cég:

Mindaz, amit az iOS-ben szeretsz, még jobb lett az iOS 10-ben, a rendszer eddigi legnagyszabásúbb kiadásában. Fejezd ki magad merészebben az Üzenetekben. Keress új útvonalakat a látványos, áttervezett Térképek segítségével, és elevenítsd fel az emlékeidet a Fotókkal egy teljesen új módon.

Nézzük meg, mik a legfontosabb változások!

Megújult Üzenetek alkalmazás

A WWDC prezentáció során kiemelt figyelmet fordítottak az iMessage-re, nem véletlenül, rengeteg újítás került az Apple üzenetküldő szolgáltatásába. Lufik, konfetti, tűzijáték animációk, matricák, láthatatlan tinta, gyors visszajelzések, emojikká alakuló szöveg, letölthető alkalmazások és játékok (az iMessage App Store-ban), feliratozható fotók és videók. Mi is kipróbáltuk annak idején az egyik első béta megjelenése után, és egy videót is csináltunk a kedvenc funkcióinkról.

iOS 10 iMessage

 

A fejlesztők is hozzáférhetnek a Sirihez

Lehet, hogy ez a magyar felhasználók számára annyira nem fontos, de a Siri a megjelenése óta talán a legfontosabb frissítésén esett át: mostantól a különböző alkalmazások fejlesztői is hozzáférhetnek az Apple virtuális asszisztenséhez, vagyis hívhatunk például autót, vagy utalhatunk pénz hangutasítással, küldhetünk üzenetet külső fejlesztésű appokkal is.

Siri

 

Újratervezett Térképek alkalmazás

Sajnos szintén egy olyan szolgáltatásról beszélünk, ami nem 100%-ban működik idehaza, de a Térképek app is a Sirihez hasonló újításokat kapott. A fejlesztők bővítményeket készíthetnek hozzá, így például asztalt foglalhatunk egy étterembe, vagy Ubert hívhatunk (külföldön). A gépi tanulásnak köszönhetően valós idejű, releváns forgalmi információkat is nyújt az alkalmazés.

 

Újdonságok a Fotók alkalmazásban

A két legfontosabb újítás a Memories és az új keresés funkció. A fényképeink között a rajtuk szereplő emberek vagy dolgok (például egy tengerpart, egy focimeccs vagy egy kiskutya) alapján is kereshetünk. A Memories az emlékeinket gyűjti egy helyre, vagyis dátum és helyszín alapján állít össze fotóalbumokat ízléses formában, sőt akár rövid videókat is készíthetünk ezekből. Még augusztusban mi is csináltunk ezekről a funkciókról egy videót.

 

 

Új Otthon alkalmazás

Amikor először bemutatták a HomeKit szabványt, mindenki azt hitte, hogy később készül hozzá egy „vezérlőalkalmazás”, amivel az összes HomeKit-eszközünket vezérelhetjük. Nos, erre végül éveket kellett várni – vagyis mostanáig a gyártók saját appjait használhattuk –, de az iOS 10-ben itt az Otthon app, sőt, a Vezérlőközpontban egy külön oldalt kapott a szolgáltatás. Úgyhogy az iPhone (vagy iPad) végre tényleg az okosotthon középpontja lehet.

 

Újratervezett Apple Music app

Amikor tavaly elindult az Apple Music szolgáltatás, sok kritika érte a Zene alkalmazást: túlzsúfoltnak, bonyolultnak, átláthatatlannak bélyegezték egyesek. Az Apple odafigyelt a véleményekre, és teljesen átszabta a Zene appot az iOS 10-ben. Hogy ez jobb vagy rosszabb lett-e, azt a felhasználók majd eldöntik. Praktikus újdonság lehet azonban, hogy mostantól a dalszövegeket is megjelenthetjük a zenék lejátszása közben.

Apple Music

 

A fentieken kívül is rengeteg további újítással találkozhatunk. A lezárt képernyő megjelenése teljesen átalakult, jobbra söpréssel a widgetekhez jutunk. Vége az elcsúsztatással feloldásnak, ami végül is logikus, hiszen már három év telt el azóta, hogy megjelent az első Touch ID-s iPhone. Az újabb modelleken az asztalról felemelve bekapcsol a kijelző, illetve a 3D Touch-csal is új funkciókat érhetünk el, például a Vezérlőközpontban vagy a mappákon, appikonokon. Nehéz is lenne mindent felsorolni, töltsétek le (ha működnek a szerverek), és próbáljátok ki ti is!

Bár a frissítés nem jár adatvesztéssel, azért tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy nem bízzuk magunkat a véletlenre, és készítünk egy biztonsági mentést az iPhone-unk vagy iPadünk tartalmáról. Készíthetünk teljes biztonsági mentést az iCloud-tárhelyünkbe, vagy számítógépünkre az iTunes segítségével.

Az iOS 10 az alábbi készülékekkel kompatibilis: iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro 9,7″, iPad Pro 12,9″, hatodik generációs iPod touch.

iOS 10 kompatibilitás

Mi a helyzet ha eddig részt vettünk a nyilvános bétaprogramban, de most a végleges verzió megjelenése után a frissítések bétáit már nem szeretnénk letölteni? Először is, a ma megjelent iOS 10 ugyanaz, mint a múlt héten kiadott GM verzió, tehát jelenleg nincs tennivalónk. Ha a későbbi iOS 10 bétákat (pl. iOS 10.1 béta, stb.) nem akarjuk letölteni, csupán töröljük a profilt a Beállítások > Álatlános > Profil részen.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!