imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent az OS X El Capitan!


Ahogyan azt az Apple korábban bejelentette, a mai nap folyamán elérhetővé vált az OS X legújabb változata, a 10.11-es verziószámot viselő El Capitan névre hallgató rendszer. Az új szoftver ingyenes frissítésként tölthető le az App Store-ból kompatibilis Mac-számítógépekre.

Ha esetleg nem látszódna az OS X El Capitan a Mac App Store főoldalán, keressünk rá, vagy kattintsunk erre a linkre a letöltéshez.

Az Apple egy ideje az OS X esetében is átállt arra az éves frissítési ciklusra, amit az iOS esetében a kezdetektől megszokhattunk, ami azt jelenti, hogy menetrendszerűen minden ősszel érkezik az új verzió. Idén ez az El Capitan nevet viselő rendszer. Az El Capitan számos újdonsága közé tartozik a megváltozott ablakkezelés, a Spotlight okosabb lett – bár nem nálunk –, valamint a „motorháztető alatti” változtatásoknak köszönhetően az Apple szerint lényegesen gyorsabb a mindennapi feladatok elvégzése során, például az alkalmazások indításakor, PDF-ek megnyitásakor és az e-mailek olvasásakor. Craig Federighi szavaival:

Az emberek imádják használni a Macjüket, és ennek egyik oka az OS X teljesítménye és felhasználóbarátsága. Az El Capitan még jobbá teszi ezt az élményt azzal, hogy számos apró területen növeli a teljesítményt, ami végül hatalmas különbséget jelent. Az bétaprogram résztvevőitől elképesztően pozitív visszajelzéseket kaptunk, úgyhogy biztosak vagyunk benne, hogy az emberek még jobban fogják szeretni a Macjüket az El Capitannal.

OS X El Capitan

 

Nagyot alakíthatsz a helykihasználásban

Átalakult a Mission Control, mostantól logikusabban helyezi el az ablakokat, valamint ha egy ablakot a képernyő tetejére húzunk, teljes képernyős módban nyithatjuk meg egy új asztalon, de könnyedén „vissza is alakíthatjuk” ablakká a teljes képernyős appokat a fenti sávból. Az új Split View nézet már ismerős lehet az iOS 9-et futtató iPad Air 2k és iPad mini 4-ek tulajdonosainak: ebben a módban két alkalmazást tehetünk egymás mellé teljes kijelzős felületen.

OS X El Capitan

 

 

Még sokoldalúbb és segítőkészebb

A Spotlight is sokkal okosabb lett többek között az amerikai felhasználóknak, nekünk azonban sajnos le kell mondanunk az újdonságok döntő többségéről. Kereshetünk részvényárfolyamokra, időjárás-előrejelzésre, sportesemények eredményeire is. Sőt, „emberi nyelven” is megadhatunk keresési kifejezéseket, például a „prezentáció amint tegnap dolgoztam” vagy „e-mail Timtől áprilisban”. Szerencsére átméretezni és áthelyezni mi is tudjuk a Spotlight ablakát, tehát már nem fordulhat elő, hogy éppen számológépnek használnánk, de kitakarja azt a dokumentumot amiből dolgozunk.

OS X El Capitan

 

 

Böngészés még okosabban, még több beépített funkcióval

A Safari nagy újdonsága, hogy a Rögzített webhelyek funkcióval nyitva maradhatnak kedvenc honlapjaink, így bármikor elérhetjük őket a lapsáv bal oldaláról. Vége annak az idegesítő jelenségnek is, hogy valamelyik oldalon a háttérben szól valami hang, de hirtelen nem találjuk meg, pontosan melyiken: egyetlen gombnyomással némíthatjuk az összes böngészőfület. A Mail felismeri a neveket, címeket és időpontokat, melyeket egy kattintással elmenthetünk például a Naptárba. Az iOS-ből ismerős söprő mozdulatok is bekerültek az OS X-be, így törölhetünk vagy jelölhetünk meg olvasatlanként leveleket.

OS X El Capitan

 

 

Ha eláll a szavad, akkor is

A teljesen megújult Jegyzetek alkalmazás is az iOS 9-ben megismert változatra hajaz: a jegyzeteinkbe tehetünk képeket, PDF-fájlokat, weoldalakat, térképeket, stb. Könnyedén csinálhatunk pipálható teendőlistákat is, és természetesen a jegyzetek az iPhone-unkra és iPadünkre is ugyanúgy szinkronizálnak, ahogy El Capitan alatt megjelennek.

OS X El Capitan

 

 

A sebesség Macszállottja*

Ami a teljesítményt illeti, szintén az iOS-ből került át a Metal grafikus API. Ez akár 50%-kal gyorsítja a Core Animationt és a Core Graphicsot a mindennapos használat során. Természetesen a játékok és a professzionális grafikus alkalmazások is használhatják, az Apple állítása szerint ebben az esetben akár tízszeres gyorsulást is hozhat.

OS X El Capitan

Az OS X El Capitan a Mac App Store-ból tölthető le ingyenesen. A kompatibilis gépek listája az alábbi: iMac (Mid 2007 vagy újabb), MacBook Air (Late 2008 vagy újabb), MacBook (Late 2008 alumínium, vagy Early 2009 vagy újabb), Mac mini (Early 2009 vagy újabb), MacBook Pro (Mid/Late 2007 vagy újabb), Mac Pro (Early 2008 vagy újabb), Xserve (Early 2009).

Az első béta megjelenése után nem sokkal egy rövid bemutatóvideót is csináltunk az újdonságokról, íme:

* Egyszerűen muszáj voltam ellopni ezeket a szlogeneket az Apple hivatalos oldaláról. :)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!