imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent az OS X Yosemite Developer Preview 7


Sorban a hetedik fejlesztői bétáját adta ki az Apple a készülő új asztali operációs rendszerének, az OS X Yosemite-nek. A változások most is főleg a vizuális megjelenésre koncentrálnak, kapunk új ikonokat és csiszoltak-egy két részleten. Nézzük, mik az újdonságok!
Ismét frissült pár ikon a System Preferencesben

A legutóbbi bétában gyakorlatilag majdnem az összes ikont cserélték a rendszerbállításokban, most további finomításokat figyelhetünk meg. Más, minimalistább lett az International zászlója, levették az árnyékolást a Users & Groups ikonjáról, és a Startup Disk is megváltozott, eltűnt a kérdőjel róla.

System Preferences Yosemite DP7
Balra a Yosemite DP 6 ikonjai, jobbra a DP7.

 

Változott néhány segédprogram ikonja

A Migration Assistant megkapta az új Finder ikont, a Dashboard sokkal szebb lett, a Keychain kulcsai is egyszerűbbé váltak, és lecserélték a Disk Utility ikonját. Ez engem fájón érintett, eltűntek róla az apró részletek, nem olvasható már a merevlemez bal felső sarkában az „Internal Hard Disk – Handle the hard drive carefully to avoid damaging the circuit board. Make sure you are properly grounded” szöveg. Pedig én nagyon szerettem ezeket az apró finomságokat.

Fent a Yosemity DP6 ikonjai, alul a DP7 ikonok.
Fent a Yosemite DP6 ikonjai, alul a DP7 ikonok.

 

A Safari beállításainak az ikonjai is változtak

Itt igazából annyi történt, hogy hozzácsiszolták a Notifications ikonját a System Preferencesben látható ikonhoz.

Safari Preferences Yosemite DP7

 

Bővült a Dark Mode

Ha Dark Mode-ban használjuk a rendszert, akkor mostantól a Spotlight is sötét hátteret jelenít meg, így nem üt el annyira a sötét menubartól és Docktól. Vékonyítottak a menubar fehér betűin is, valamint a kijelölés is világosra változott kék helyett. Az alkalmazások Help menüjéből a menüpontokat megmutató lebegő nyíl is fehér lett a Dark Mode-ban.

Dark Mode OS X Yosemite DP7

 

Más lett a Finder kijelölés színe

A Dark Mode-hoz hasonlóan megváltozott a Finder oldalsáv aktív elemeinek a színe is, mostantól nem kék a kijelölés, hanem egy sötétebb áttetsző effekt, hasonló a Reminders eddigi megjelenéséhez. Szerintem sokkal szebb lett, mint a harsány kék színnel.

Finder Highlight Yosemite DP7

 

Eltűnt a Software Update az Apple menüből

Mivel úgyis az App Store-on keresztül mennek a frissítések, valóban fölösleges volt két menüpont ugyanannak a szoftvernek. Mostantól az „App Store…” felirat mellett egy kék ikon jelzi, ha van telepíthető frissítésünk, azt is megmutatja, mennyi van belőlük. Kivették a Dock beállításait is.

Update Yosemite DP7

 

Apró finomítások a Handoffon a Dockban

Handoff Yosemite DP7Nem emlékszem, hogy ez újdonság-e a DP6-hoz képest, az biztos, hogy a publikus bétában nincs benne: mostantól a Handoff alkalmazások ikonja a dokkban mutatja azt is, hogy „honnan érkezik” az adott tartalom, Macről, iPhone-ról, stb. Szerintem elég praktikus, nem is értem miért nem így volt eddig.

 

További újdonságok

Változott még pár további apróság. A menubarból elérhető billentyűzetkiosztás-váltóban cserélték pár nyelv ikonját, valamint félig-meddig új ikont kaptak a zenefájlok is, de ez elég bugos, akkor változnak meg, ha elmozgatjuk a fájlokat. A spameket nem egy kuka mutatja, hanem egy lefelé mutató hüvelykujj. Pár rendszerikonon is picit frissítettek, más lett az Eject ikonja, és más a nem támogatott alkalmazásokat jelző ikon is, illetve az Archive Utility és a tömörített fájlok ikonjai is módosultak.

Egyébként nekem az egész rendszer picit gyorsabbnak tűnik, de lehet, hogy csak képzelődök. Mintha simábbak és gördülékenyebbek lennének az animációk, persze az is lehet, hogy hozzászoktam az otthoni gépemen használt, frissített Public Betához, a Developer Preview pedig egy teljesen friss telepítés.

Ha találtok még újdonságokat, ne féljetek megosztani a kommentekben!

 

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!