imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent és letölthető az iOS 12!


Elérkezett a nap, amelyet már a WWDC óta vártunk: végre itt az Apple mobil operációs rendszerének legfrissebb, hivatalos változata! Béták sora után a mostani végleges kiadást már mindenki telepítheti iPhone-jára, iPadjére.

Pöröghetnek azok a szerverek, az Apple ebben a pillanatban adta ki az iOS 12 végleges, minden felhasználónak szóló változatát. Ahogy az lenni szokott, a nagy hajrá miatt feltehetően elég sokat kell majd várni, mire letöltődik az új rendszer. Addig is itt van egy kis emlékeztető az iOS 12 legfontosabb újításairól, hogy tudd, miket érdemes kipróbálnod, ha majd egyszer lejött a rendszer.

A frissítés a Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés menüpontjában jelenik meg.

Teljesítmény

A teljesítmény elvileg kétszer olyan gyors lesz, mint az iOS 11-nél – ezt majd azért meglátjuk. A támogatást nem viccelték el – minden készülék támogatott, amin elment az iOS 11, amivel a valaha volt legszélesebb palettát kielégítő frissítéssel van dolgunk. A régebbi készülékek ráadásul elvileg jóval gyorsabbak lesznek, mint eddig, 40-50%-kal gyorsabb app megnyitások hangzottak el. Mindezt úgy érték el, hogy a CPU teljesítmény azonnal robbanni fog maximumra, amikor igény van rá, nem szépen lassan “melegszik be”.

AR

Új fájl formátumot csináltak a Pixarral karöltve, USDZ néven, ami rengeteg minden fog majd tudni, részletes specifikációk gondolom később jönnek, a demó alapján tényleg menő lesz. Az Adobe Creative Cloud rögvest támogatja is majd. Mi több, külön app is jönni fog a vállalattól, amivel elvileg könnyen lehet majd a kiterjesztett valóságot szerkesztgetni. Elég királyul hangzik, látszik, hogy komolyan gondolták a témát tavaly.

Lett új gyári alkalmazás is Measure néven. Nem meglepő, lényegében ugyanolyan mérőappról van szó, mint amivel tele van az App Store, csak hát ez ugye gyári, ami mindig jobb. Szeretjük az ilyet.

Ahogy az várható volt, befutott az ARKit 2 is, ami több újdonságot is tartogat majd, de a legfontosabb, hogy többen is osztozhatnak ugyanazon kiterjesztett valóságon, magyarul jöhetnek a multiplayer AR appok.

Az Apple-nek sikerült beszerveznie a Legót is, ami körülbelül a legjobb dolog, ami történhetett az ARKittel. Elég csak rávinni a kamrát egy támogatott Lego építményre, ami rögtön életre is fog kelni, egyfajta digitális játékká varázsolva a passzív építményt. Gyakorlatilag látható lesz, amit gyerekkorunkban a fantáziánkban csináltunk: tűzoltás, helikopterezés, mászkálás a bábukkal, stb.

Fotók

Okosabb algoritmusokat tettek az app mögé, a keresés még profibb lesz mint valaha. Új For You fület is készítettek: fotóemlékek, régi képek kiemelése, pillanatok, megosztási javaslatok és hasonló apróságok. Apropó megosztás, elég királyul funkciót találtak ki. Ha egy albumot átdobsz a havernak, az ő telefonja magától begyűjti majd az ő fotóit ugyanarról az eseményről és egy közös mappába rendezi őket.

Siri

Új funkció: Shortcuts! Előre beprogramozott mondatokat adhatsz meg, amelyek aktiválnak majd bizonyos funkciókat alkalmazásokban. Ehhez külön gyári alkalmazás is jár majd, ami nagyban hasonlít a nemrég felvásárolt Workflow appra – lényegében tehát automatizálásról van szó, a Siribe integrálva.

Kicsit jobban a kezünk alá fog majd dolgozni az ajánlás: szól, ha nagymamának szülinapja van, figyelmeztet, hogy halkítsd le a telód a moziban és hasonlók. Mindezt magától – elvileg.

Gyári alkalmazások

News: minket nem igazán érint, de okosabb, szebb és jobb lett. A Részvények alkalmazás új külsőt kapott, és integrálták bele a News appot. Lett még: Hangjegyzetek az iPaden is! Az iBooks is megújult. Nem ezek voltak a legizgalmasabb bejelentések.

Digital Health

Ennek érkezését is sejteni lehetett. Igazából egy alkalmazáscsoportról van szó. Kezdve a Do Not Disturbbel, amit most jobban testreszabhatunk majd és okosabb lesz. Például megadhatjuk, hogy most 1 óra pihire van szükségünk.

Az értesítéseken is tetten érhető lesz a változtatás. Végre valahára meghallgatták a felhasználók imáit, is beletették a csoportos értesítéseket a rendszerbe. Vártuk már nagyon, örülünk, hogy itt van.

Végül, de nem utolsó sorban: Screen Time – egyfajta statisztika, ami alaposan belemegy abban, hogy mikor, hol, mennyi ideig nyomogattad a telefonod, így kicsit jobban kontrollálni tudod a használatot.

Mi több: beállíthatsz időintervallumokat az egyes alkalmazásokhoz, amiket ha elérsz, akkor a rendszer figyelmeztet, hogy le kéne állnod, adott esetben blokkolhatja is az appot. Szülők is örülhetnek: mostantól elég jól be lehet szabályozni, hogy mennyi időt tölthet a gyerek a telefonon, korlátozható a használati idő, az alkalmazások, de még a megtekinthető tartalmak is.

Animoji

Nem úsztuk meg. Még Craig Federighi is poénkodott vele, hogy “világmegváltó szintre” emelték a funkciót a nyelvfelismeréssel. Igen, mostantól kidughatod a nyelved is a kaki szájából! Éljen. Természetesen lettek új figurák (koala, szellem, tigris, T-Rex) is. Végül, de nem utolsó sorban, most kapaszkodjatok: MeMoji! Létrehozhatod önmagad digitális Animoji változatát. Pont, mint a Samsungnál, csak ez nyilván jobb lesz ugye. Hiánypótló.

FaceTime [megjelenés elhalasztva]

Csoportos FaceTime beszélgetések – ez is egy funkció, amire sokan vártak. Akár 32 személy becsatlakozhat egyetlen beszélgetésbe, ami azért elég durva. Integrálták a funkciót az iMessage-be is, így egy pillanat alatt átfordíthatjuk a csoportos chatelést csoportos konferenciahívássá. A demó alapján elég ügyesen megoldották, hogy a felület befogadható legyen még akkor is, ha 30-an vannak a beszélgetésben. Kevésbé innovatív, de itt is kaptunk egy csomó csilivili animojit, matricát, effektet és hasonlót.

Jó próbálgatást a letöltőknek, kommentben írjátok meg, hogyan tetszik az új rendszer!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!