imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent és letölthető a macOS Mojave!


Végre itt van és letölthető a macOS 10.14, azaz ismertebb nevén a macOS Mojave végleges, kiadásra szánt változata. Az elmúlt évek legnagyobb macOS frissítése rengeteg látványos újítással várja a felhasználókat.

Az iOS 12 és a watchOS 5 után kereken egy héttel befutott a macOS 10.14, azaz a Mojave fantázianéven nevezett rendszer is. Mostantól minden támogatott készülékkel rendelkező felhasználó szabadon töltheti a frissítést a Mac App Store-ból, feltéve ha az ilyenkor általában túltelített szerverek is kegyesek lesznek.

Ha biztosra szeretnél menni, és semmilyen véletlen bugba nem akarsz belefutni, ajánlott az úgynevezett clean install, amiről épp a minap írtunk.

Ismétlés gyanánt pár szó az újdonságokról még a WWDC után közvetlenül:

A hegyekből átvándoroltunk a sivatagba, Mojave lett az elnevezés. Az ötlet onnan jött, hogy az nem csak nappal, de este is szép – ezzel bevezetve a napokban már pletykált Dark Mode-ot. A demó alapján igencsak tetszetősre sikeredett a funkció – csak azt sajnáljuk, hogy iOS-re végül nem csinálták meg. A Dynamic Destop névre keresztelt funkció pedig a nap előrehaladtával változtatja majd a háttérképet világosból sötétre.

Mind tudjuk, hogy az Íróasztal hajlamos elburjánzani a különböző fájloktól. A Mojavével fellélegezhetnek az OCD-sek: egy új, stack névre keresztelt funkció különböző szempontok alapján szépen berendezi kis “csomagokba” a Desktopon látható tartalmakat.

Finder: új nézetet kaptunk a Gallery View személyében, amivel a fotóinkat például lényegesen jobb lesz nézegetni, és a szerkesztő funkciókhoz is könnyebb lesz hozzáférni az oldasó sávnak köszönhetően. A Finder kapott automatizált funkciókat is. Egyetlen gombnyomás segítségével vízjelezhetünk több fájlt és hasonló okosságokat érhetünk el velük. Végre a Quick Lookban is végezhetünk majd alapvető szerkesztéseket. Az iOS-hez hasonlóra vették a képernyőképeket, gyorsabb és könnyebb szerkesztés, stb.

Continuity Camera: egy elég menő kis funkció. Rányomsz például egy képre a macOS-en, a jobb klikkes menüből elindíthatod az iPhone kameráját, a frissen elkészült kép pedig automatikus belevarázsolódik a szerkesztett képbe.

Megérkezett a News alkalmazás Macre is, a Home appal egyetemben, mostantól tehát a Macről is irányíthatjuk majd az okosotthonunkat. Fokoztak a biztonsági lehetőségeken is, illetve bütyköltek a Safarin is pár apróságot, például lekapcsolhatók lesznek a Facebook like gombhoz hasonló, weboldalakba beépülő követésre alkalmas gombok; illetve jelentősen megnehezedett a felhasználók szokásaira épülő adatkereskedelem.

Nagyon vártuk már és végre eljött a pillanat, hogy az Apple újragondolja a Mac App Store-t, ami kezdett már nagyon elanyátlanodni az elmúlt években. Alapjaiban tervezték újra a felületet és a demó alapján azt kell mondjam, jól is néz ki, de persze majd élőben meglátjuk. Ahogy azt sejteni lehetett, a legtöbb újítás közelebb hozta az iOS-es tervéréhez az asztali változtatot – mindenképpen üdvözlendő változtatás. Ja, és lesz Microsoft 360 és Adobe Lightroom is benne hamarosan.

Fejlesztettek az eGPU támogatáson, a gépi tanulásos (Create ML API, Core ML 2) fejlesztői lehetőségeken és a Metalon is úgy általában. Az elmondottak alapján lehetőségek tárháza kínálkozik majd az alkalmazáskészítőknek, reméljük, ki is használják majd őket.

Craig Federighi végül megválaszolt egy fontos kérdést is: határozottan kijelentette, hogy eszük ágában sincs egyesíteni a két rendszert, szeretik a macOS-t úgy ahogy van. DE! Évek óta dolgoznak rajta, hogy a Maces és az iOS alkalmazások közt könnyebb legyen az átjárás és a fejlesztők a lehető legkevesebb erőbefektetéssel át tudják portolni az appjaikat. Lényegében tehát beigazolódott a Project Marzipan, és ahogy azt Gruber már megmondta: 2019-ra várható a bemutatkozás.

Fontos: nem biztos, hogy minden felhasználónál egyszerre, ugyanabban a másodpercben lesz elérhető a frissítés. Légyetek szívesek, kíméljetek minket a cikk publikálásától számított 30 másodpercen belüli „nem is jött még ki“ kommentekkel. Higgyétek el, ha kitettük a cikket, akkor azt azért tettük, mert már elérhető a rendszer.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!