imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megjelent a macOS High Sierra!


Letölthető a macOS 10.13, azaz ismertebb nevén a macOS High Sierra. A WWDC-n debütált új rendszer a nyár folyamán alapos hibajavításokon esett át, sokat finomodott a, hogy méltó utódja lehessen a macOS 10.12-nek. Habár első blikkre nincsenek szembetűnő változások, a motorháztető alatt rengeteg fejlesztés történt, lássuk miért érdemes High Sierrára frissíteni!

A megújult macOS High Sierra az Apple szerint új magaslatokba emeli a Mac-gépek használhatóságát. Az alapvető technológiák és funkciók mellett, számos módon változott a rendszer. Átalakult az adattárolás, még jobb lett a videóstreamelés. A grafikus processzor teljesítményének hatékonyabb kiaknázásával a jövőre várható iMac Pro és a még nem bejelentett Mac Pro is komoly teljesítményre lesznek képesek.

Safari

A gyári böngésző alapos ráncfelvarrást kapott. Állítólag a macOS High Sierra és a Safari 11 együttesen a világ leggyorsabb böngészését eredményezik. Az Apple böngészője AutoPlay blokkolást kapott, így nem fognak elindulni maguktól a végtelenül idegesítő videós tartalmak. A gépi tanulás elérte a Safarit is, az Intelligent Tracking Prevention segítségével biztonságosabb böngészést biztosít mostantól az Apple. Még egy indok a Safari mellett. Papíron amúgy is 80%-kal gyorsabb Macen a Chrome-nál, erre nagyon kíváncsiak leszünk a hétköznapi használat mellett.

Apple-fájlrendszer

A dokumentumok, alkalmazások, fényképek, videók és e-mailek mostantól okosabban gazdálkodnak majd a tárterülettel, ugyanis a régi, még a fizikai meghajtókhoz készült fájlrendszert az APFS váltotta fel. Ennek köszönhetően az üzenetek például 35%-kal kevesebb helyet foglalnak a macOS High Sierrát használó Maceken. Fejlett, szélsebes, és biztonságos. Már csak ezért is megéri frissíteni.

HEVC

A HEVC tömörítést a macOS High Sierra már alapértelmezettként használja, amely a 4K-s és HDR tartalmak korához igazodik. A HEVC a H.264-hez, a jelenleg legjobban elterjedt videótömörítési szabványhoz képest akár 40%‑kal nagyobb hatékonyságra képes. A HEVC-vel gördülékenyeb a videók streamelése, és azonos képminőség mellett is kevesebb helyet foglalnak a számítógépen a tartalmak.

Metal 2 és VR-élmény

Nem csak hardveresen, de szoftveresen is komoly fordulatott vett az Apple fejlesztési iránya: a Metal 2 lehetővé teszi, hogy a grafikus kártya a lehető legtöbbet hozzá ki önmagából. A SteamVR és a HTC Vive is támogatott macOS High Sierra alatt. Emellett új játékmotorok is elérhetővé váltak.

Kompatibilis Macek

  • 2010 vagy annál újabb MacBook Prók
  • 2009 végi vagy annál újabb MacBookok
  • 2010 vagy annál újabb MacBook Airek
  • 2009 végi vagy annál újabb iMacek
  • 2010 vagy annál újabb Mac Minik
  • 2010 vagy annál újabb Mac Prók

Röviden ezek a legfontosabb újdonságok a macOS High Sierrában. A frissítés a Mac App Store-ból tölthető le ingyenesen a Frissítések fül alatt (ha esetleg még nincs ott érdemes visszanézni később, türelmetlenebbek használhatják ezt a linket is). A szerverek terheltségétől függően a letöltés elég lassú lehet az első órákban. A várakozás időt pedig okosan is eltölthetitek, pl. biztonsági mentés készítésével adatitokról, ha bármi probléma adódna updatelés közben.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!