imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Meglepő dolgok derültek ki Tim Cookról


A héten hozta nyilvánosságra a Fortune magazin a „World’s Greatest Leaders” listát, melyben második éve a világ 50 legjobb vezetőjét nevezik meg. Idén Tim Cook lett az első, ennek kapcsán készített vele az újság egy hosszabb riportot. Ebből több meglepő, részben eddig nem ismert dolog derült ki az Apple vezérigazgatójáról.
Nem érdeklik a kritikák

Tim Cook valószínűleg hatalmas stresszt élt át, amikor ő váltotta Steve Jobsot az Apple élén. Vezetésének elején rengeteg kritikát fogalmaztak meg vele kapcsolatban, sokan úgy gondolták, az Apple számára innen csak a hanyatlás jöhet. A cég azonban tovább szárnyalt, sőt, olyan magasságokba vezette Cook, amilyen még nem volt a történelemben: az Apple lett az első cég, mely elérte a 700 milliárd dolláros piaci kapitalizációt. A Fortune-nek elárulta, hogy egyáltalán nem foglalkozik a kritikákkal, fontosabbnak tartja figyelmen kívül hagyni azokat, mint válaszolni rájuk:

Nem versenyzem a pozícióért. Nincs szükségem a szavazataikra. Azt kell éreznem, hogy jól csinálom. Ha elfogadom, hogy én döntök, ahelyett, hogy figyelek valami emberre a TV-ből, vagy valakire, aki egyáltalán nem ismer, szerintem sokkal nyugodtabban élhetek.

Tim Cook, iPhone 6, Apple Watch
Nem olyan mint Steve, és nem is törekszik rá

Rengetegszer hallani a kritikusoktól azzal kezdődő mondatokat az Apple jelenlegi ténykedésével kapcsolatban, hogy „Bezzeg, ha Steve még élne…” Tim Cook nem Steve Jobs, nem azt a vezetési stílust képviseli, mint az Apple társalapítója, és nem is akarja utánozni – erre buzdította egyébként maga Jobs is nem sokkal halála előtt. Eddy Cue így nyilatkozott erről:

Soha nem akart Steve lenni, mindig is saját magát adta. Nagyon jó abban, hogy hagyja, hadd csináljuk a dolgunkat. Magasabb szinten folyik csak bele a dolgokba, pont annyira, amennyire kell. Steve »pixelszinten« volt jelen mindenben.

Néhány további különbség a két vezető között: Steve-et nem érdekelték a nagyvállalati eladások, Tim stratégiai partnerséget kötött az IBM-mel ebből a célból. Jobs idejében nem volt túlságosan jótékonykodó és emberbarát a cég, Cook fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, és az Apple is egyre több ezzel kapcsolatos programot támogat. Steve „ellopta a showt”, a rivaldafény szinte teljes egészében rá irányult. Mára ez sokkal megosztottabb. Jobsot nem érdekelték a befektetők, az Apple nem adott osztalékot a részvényei után, nem fektetett a saját papírjaiba. Cook alatt ez a hozzáállás teljesen megváltozott, az osztalékfizetés mellett masszív részvényvisszavásárlási programba kezdett a cég. Végül pedig, korábban nem igazán bonyolódott nagyobb felvásárlásokba az Apple. Most pedig? Beats, három milliárd dollár.

Tim Cook és Steve Jobs | Kép forrása: Huffington Post
Tim Cook és Steve Jobs | Kép forrása: Huffington Post
Tim Cook az egész vagyonát jótékony célokra fordítja

Szintén a Fortune cikkében jelentette be Tim Cook, hogy teljes magánvagyonát jótékony célokra kívánja fordítani – leszámítva azt a részt, amiből a jövőben finanszírozni kívánja a jelenleg 10 éves unokaöccsének egyetemi taníttatását. Ha a később beváltható részvényopcióit is számításba vesszük, ez nagyjából jelenleg 800 millió és egymilliárd dollár közötti összeget jelent – vagyis több mint 200 milliárd forintot oszt majd szét. Cook a nyilvánosságot kerülve eddig is sok jótékonysági célt támogatott pénzzel, a jövőben azonban kidolgoz egy átfogó stratégiát a jótékonykodásra, ahelyett, hogy koncepció nélkül írogatná a csekkeket.

Szeretnék a tóba dobott kavics lenni, ami elindítja a változás hullámait.

Az Apple hosszú távon gondolkozik

Az Apple stratégiáját több mint 15 éve a termékek által biztosított ökoszisztéma határozza meg. Az iTunes idővel megdobta az iPodok eladásait, ami aztán megdobta a Macek eladásait, és ugyanez volt a helyzet az iPhone-nal is. Cook elmondta, hogyan nézzék a befektetők az Apple-t:

Hosszú távú befektetőket keresünk, mivel így hozzuk meg a döntéseinket. Persze akkor is jogod van megvenni a részvényeket, ha rövid távon gondolkozol. Ez mindenkinek a saját döntése. De szeretném, ha mindenki tudná, hogy mi nem így visszük a céget.

Kép forrása: Business Insider
Kép forrása: Business Insider
A munka a legnagyobb függősége

Amellett, hogy minden nap edz, Tim Cook igazi munkamániás. Minden nap hajnalban kel, korán beér az Apple-höz, majd estig dolgozik. A Fortune újságírója, Adam Lashinsky egy egész napon át elkísérte miközben az interjút készítette. Kicsivel délután fél négy előtt megnézhette Tim Apple Watch-át (ami egyébként egy ezüst Sport modell fehér fluoroelasztomer szíjjal), vagyis hogy mit mutat a napi aktivitásokkal kapcsolatban. Addigra 8139 megtett lépést rögzített, nagyjából 6 és fél kilométer megtett távolságot és egy 50 perces edzést. Mivel Cook nagyon korán kel, ekkorra már 12 órája talpon volt.

Nem szeretné egyedül learatni a babérokat

Tim Cook vezetése alatt sokkal nyitottabbnak tűnik az Apple, mint korábban – elég csak a legutóbbi fitneszlabor bemutatására gondolni, vagy arra, hogy újságírókat engedtek be az Apple Campus 2 építkezésére. Míg Steve Jobs erősen korlátozta, hogy az Apple-nél dolgozók nyilatkozzanak a sajtónak, Tim Cook a legutóbbi 16 ezer szavas New Yorker Jony Ive cikkel kapcsolatban elmondta:

Az a célom, hogy felhívjam a nyilvánosság figyelmét a felsővezetőkre és mindenki másra az Apple-nél. Szerintem ez végül jót tesz az Apple-nek.

Tim Cook és Jony Ive, valamint Dave Grohl és Nate Mendel a Foo Fightersből. | Kép forrása: 4cast
Tim Cook és Jony Ive, valamint Dave Grohl és Nate Mendel a Foo Fightersből. | Kép forrása: 4cast
Még nincs neve az új campusnak

Az Apple-nél még nem döntötték el, hogy minek fogják nevezni az épülő, hatalmas kör alakú, sokak által űrhajónak becézett, és jelenleg leginkább Apple Campus 2-nek hívott új főhadiszállást. Egyes épületrészek, vagy akár a teljes komplexum azonban majdnem biztosan – a családjától függően – valamilyen szinten emléket állít majd Steve Jobsnak. Főhadiszállásnak viszont tuti nem hívják majd:

Utálom azt a szót, hogy »főhadiszállás.« Itt igazi munka folyik. Nem valami felsőbb dolog, és nem vagyunk bürokraták sem.

Minden jövőbeni termékbemutató eseményt az Apple Campus 2-n rendeznek majd

Azt is tudjuk már, hogy egy méretes, 1000 főt befogadni képes föld alatti előadóterem is épül a Campus 2 területén. A tervek szerint – a fejlesztőknek szóló WWDC-konferencia kivételével – az összes jövőbeni Apple keynote-ot itt tartják majd, így nem kell semmilyen szinten külső tényezőktől függeni:

Végre nem kell hónapokkal korábban megszervezni mindent, vagy mások időbeosztásához igazodni.

Az előadókomplexum keresztmetszete. | Kép forrása: Obama Pacman.
Az előadókomplexum keresztmetszete. | Kép forrása: Obama Pacman.
Tim nem volt ideges, amikor nem jött össze a zafírgyártás

A múlt év egyik nagy Apple körüli „botránya” a GT Advanced nevű, zafírgyártással foglalkozó cég csődje volt. Az Apple több százmillió dollárt fektetett a projektbe, ami aztán végül dugába dőlt. Jeff Williams, az operatív igazgató így emlékszik vissza Tim Cook reakciójára az esettel kapcsolatban:

Amikor tájékoztattam Timet a problémáról, azt mondta, hogy »nézzük meg mit tanulhatunk az esetből. Nem lehetünk mindig tökéletesek. De továbbra is keressük majd a nagyszerű technológiákat a vevőink számára.

Másokon akart segíteni azzal, amikor először beszélt nyilvánosan arról, hogy meleg

Az Apple berkein belül, illetve Cookhoz közel állók körében egyáltalán nem jelentett meglepetést a hír, hiszen többé-kevésbé mindenki ismerte a szexuális orientációját. Az azonban, hogy a nagy nyilvánosság előtt is beszélt róla, Tim saját bevallása szerint hatalmas lépés volt számára, mivel alapvetően nagyon visszahúzódó személyiség. Nem is maga miatt csinálta:

Hogy őszinte legyek, ha végül nem jutok arra a következtetésre, hogy ezzel másokon segíthetek, akkor soha nem tettem volna meg. Egyáltalán nem élvezem a magánéletem nyilvános kiteregetését.

A hatalmas pozitív médiavisszhangot kiváltó, Bloomberg BusinessWeekben megjelent cikkel elsősorban azokon akart segíteni, akiket szexualitásuk miatt támadások érnek például az iskolában, és ezért akár az öngyilkosságot is fontolgatják, valamint azért, mert számos amerikai államban még mindig ki lehet rúgni valakit a munkahelyéről homoszexualitása miatt. Azóta az is felmerült, hogy egy nemi egyenlőséget célzó amerikai törvény Tim Cook nevét viselje.

Tim Cook
Kép forrása: Bloomberg BusinessWeek

Forrás: Fortune via Cult of Mac. Borítókép: NBC News.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!