imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megnéztük a Jobs filmet – utáltuk!


Tegnap premier előtt néztük meg a legújabb Steve Jobs filmet, most pedig megírjuk a véleményünket a filmről. Spoileres lesz, de olvasd el nyugodtan, úgysem fogod megnézni a filmet.

Handras

 

Viszonylag alacsony várakozással ültem be a Jobs filmre, de azért reménykedtem, hogy nem lesz rossz, mert lehetett olvasni jó kritikákat is, és a forgatókönyv is kapott egy Golden Globe díjat. Gondoltam arra is, hogy Sorkin nagyon jól megírta a Facebook filmet, biztos ezt is sikerült jól összeraknia. A Variety például ezt írta:

… az író Aaron Sorkin, a rendező Danny Boyle és a főszereplő Michael Fassbender olyan briliáns, felzaklató, zseniálisan megtervezett és rettenetesen felemelő filmet készített róla, amilyet megérdemelt.

Hogy mi??? Nagyjából a film tizedik perce körül láttam, hogy az összes jó kritika szerzője egy zsák pénzt kaphatott, hogy valami jót írjanak a filmről. Ugyanis ez a Jobs film (is) szar! Nem kicsit szar, nagyon szar. És akkor még finoman fogalmaztam. Talán még sosem történt velem olyan, hogy baromi idegesen és szitkozódva jövök ki egy filmről. Most megtörtént. Lacival vagy egy órán keresztül beszéltük át, hogy mennyi mindent rontottak el ebben a filmben.

jobs3

Nem értem hogyan kaphat egy olyan forgatókönyv díjat, amit egyértelműen olyan valaki írt, akinek semmi köze nincs az Apple-höz, vagy Steve Jobshoz. Mintha valami Facebookról előkeveredett troll írta volna meg a forgatókönyvet, anélkül, hogy bárminek is utána nézett volna. Ja, ja, Jobs mondott valamit a cukros vízről, tegyük be ide. Wozniakról most találtam egy képet a neten, valami vicces órával, azt is szúrjuk be valahova, nem számít, hogy abban az időben még nem is létezett az óra. Ja, meg volt ez a Lisa lánya, az legyen ott mindenhol. Jobs meg legyen egy igazi köcsög, mert tegnap olvastam egy fórumon, hogy az volt. Kész is a film, juhú!

Ebben a filmben semmi nincs a helyén. Ez azért is nagy baj, mert ha egy laikus megnézi a filmet, azt fogja hinni, hogy az Apple ellopta a Xeroxtól az oprendszert. Ezt Wozniak kijelenti a filmben, miközben pontosan tudjuk, hogy a Xeroxnak nem kellett se a rendszer, se az egér, ezért az Apple megvásárolta. Nem ellopta!

jobs2

Tíz perc azzal telik el a filmből, hogy Sculley arról beszél Jobsnak, hogy nem ő rugta ki az Apple-től. Közben a film visszamegy az időben, és megmutatja ahogy Sculley kirúgja Jobsot. Mi a-????

A Macintosh bemutatásakor Jobs arról beszél, hogy az első három hónapban egy millió darabot terveznek eladni, aztán havonta húszezer darabot. Aztán ugyanezt elmondják az iMac bemutatója előtt is. Az előrejelzések szerint egy millió fogy majd az első negyedévben, aztán havi húszezer. Kétszer is elsütötték ezt az kurva nagy baromságot. Milyen üzleti terv az amiben azt tervezik, hogy három hónap alatt eladunk egy csómót, aztán meg szinte nullát?

jobs1

Ugyancsak az iMac bemutatóján Jobs azt mondja Lisának, hogy milyen gagyi a Walkman amit használ, de ő majd beletesz 1000 dalt a zsebébe. Az iPod akkoriban még kósza gondolat sem volt, de azért ezt is beleírták, mert hát miért ne.

A végtelenségig sorolhatnám ezeket az idegesítő hülyeségeket, de bár még nem olvastam, Laci is biztosan sok ilyet megírt a saját véleményében.

Oké tegyük félre, hogy a film 90 százaléka fikció, és a valóságban szinte semmi nem úgy történt ahogyan az a filmben látható. Ezt egyébként minden megkérdezett ember megerősítette aki ismerte Jobsot, de az is világosan láthatja, aki kettőnél több videót megnéz a Youtube-on Jobsról.

jobs4

Ez a film fikcióként sem jó. Nem izgalmas, nem jó nézni. Nem is értem kinek készült. A fanatikus Apple rajongók kiröhögik az egészet úgy ahogy van, az átlagos nézőnek meg fogalma sem lesz róla, hogy mi történik. Az átlagos néző azt fogja hinni, hogy Jobsnak egy gyereke volt, miközben valójában az iMac bemutatónál már négy gyereke volt és felesége. A film felépítése is teljesen el lett szúrva. Kezdődik a Macintosh bemutatásával, aztán jön a Next, aztán az első iMac. A Nextet teljesen felesleges volt belerakni a filmbe, elég lett volna az iMac bemutatásánál elmondani, hogy Jobs visszatért az Apple-höz. Én biztosan az iPhone bemutatásával zártam volna le a filmet. Egyrészt az iPhone-t mindenki ismeri, másrészt az iPhone volt Jobs életének legfontosabb terméke. Arról nem is beszélve, hogy Jobs jellemének a változását is sokkal jobban be lehetett volna mutatni, ha elmennek a történettel az iPhone bemutatásáig.

Összesen kettő darab pozitívumot tudok felhozni a filmmel kapcsolatban. Volt három viszonylag jó poén, illetve a film zenéje szerintem végig nagyon jó volt.

Nem is húzom hosszabbra, nagyon egyszerűen le tudom zárni a véleményem. Ez a film rosszabb mint az Aston Kutcher féle volt, pedig hát az sem volt nagy szám. Ha még nem vettél mozijegyet, ne is vegyél, ha meg már megvetted, add oda valaki olyannak akinek rosszat akarsz tenni. Inkább maradj otthon és nézd meg még egyszer a Szilicium völgy kalózait, mert az tényleg egy jó Jobs film. Ez meg egy nagy szar, és sosem lett volna szabad elkészülnie.

 

Red

 

Előre szeretném bocsátani, hogy nem vagyok filmkritikus, így alapvetően olyan szemmel néztem meg a Steve Jobs-filmet, mint egy átlagos Apple-rajongó, aki kicsit jobban otthon van a cég és a néhai vezérigazgató körüli történésekben. Nagy várakozásokkal ültem be a moziba. Reménykedtem benne, hogy talán azért volt bukás Amerikában a jegypénztáraknál, mert jól dolgozza fel a témát, csak az viszonylag kevés embert érdekel. Sajnos nem igazolódtak be a reményeim. Nagyon nem.

Nem is tudom hol kezdjem, a legjobban a mérhetetlen mennyiségű tárgyi tévedés tűnt fel, olyan érzésem volt, hogy az író még egy nyamvadt Wikipedia-oldalt sem nyitott meg, hogy az alap tényekkel nagyjából tisztában legyen. Olyan, mintha az átlag Facebook-kommentelő, aki hallott ezt-azt az Apple-ről fogná, és csinálna egy filmet Steve Jobs életéről, úgy, hogy totális homály van a fejében arról, hogyan, milyen sorrendben, mikor történtek a dolgok. Mintha valaki hallott volna mindenféle anekdotákat Steve Jobsról, és fogalom nélkül egymás után dobálta volna őket. Nem is akarom bő lére ereszteni, csak felsorolok pár dolgot, ami iszonyúan idegesített – elnézést, ha Handras már leírta ezeket, nem olvastuk egymás írását.

Steve-Jobs-1

Nem időrendben írom ezeket, hanem ahogy eszembe jutnak. Steve Wozniak 1985-ben távozott az Apple-től, tehát már az is necces, hogy 1988-ban Apple-alkalmazottként megy a NeXTcube bemutatójára, de az, hogy az iMac 1998-as bemutatója előtt Steve Jobs azt mondja neki, hogy „örülj, hogy nem rúgtalak ki” teljes képtelenség, hiszen gyakorlatilag 13 éve nem dolgozott a cégnél. Nixie Watch biztos nem volt Woz kezén 1988-ban. Az is totális hülyeség, hogy Steve Jobs apja egy étteremben dolgozik, ahová titokban, magát nem felfedve eljár Jobs. A cukros vizes mondatot Sculley-nak akkor mondta, amikor átcsábította a Pepsitől, nem amikor kirúgják az Apple-től. A számítógép az elme kerékpárja mondása egy NeXT-időkből származó interjúból terjedt el. Hogy mi az a „Macintosh fájlszerver” amiről 1984-ben beszélnek és drága, ötletem sincs. Talán a külön kapható külső lemezmeghajtó? Az nem volt különösebben drága. Vagy a Hard Disk 20? De az meg csak későbbi modellekhez volt jó…

Steve Jobs előzetes

Az, hogy még a bemutató előtt tele vannak plakátolva a termékek képeivel az épületek, szintén totális hülyeség, ezt bárki tudhatja, aki picit is ismeri az Apple „módszereit”. Arról ne is beszéljünk hogy próba közben ki-be járkálnak az emberek a teremből, a vetítő képén totálban a szoftver, mintha nem a titkolózásról lenne híres a cég. Lisa hatalmas szerepét nem értem, mert bár nagy vonalakban a film követi a valóságot – először tényleg nem ismerte el lányaként Jobs, majd mégis – kizárt, hogy 2 perccel az iMac bemutatója előtt azon vitatkoztak volna, hogy Chrisann Brennan miért adta el a házat. De ha Lisának ekkora szerepe van, hová lett Jobs másik három gyereke (akik 1998-ra már mind megszülettek), illetve a felesége, Laurene Powell? Nem is folytatom, csak felidegesítem magam.

Steve Jobs-film

Michael Fassbender nagyon jó színész, de én egyszer sem éreztem azt, hogy valóban Steve Jobsot látnám a vásznon. Nem úgy beszélt, nem úgy mozgott, nem úgy gesztikulált mint Steve, akiről rengeteg képet és videót találhatunk, nem csupán úgy, hogy éppen egy színpadon szerepel. Hogy a személyiségét átadja-e, azt nem tudom, hiszen nem ismertem, de a fentiek alapján hiszek Walt Mossbergnek:

Mr. Sorkintől eltérően én 14 éven át ismertem az igazi Steve Jobsot – karrierjének és az Apple történetének legproduktívabb és legsikeresebb 14 évében. Számtalan órát beszélgettem vele négyszemközt ezekben az években, és sokszor készítettem vele interjút is különböző konferenciákon. Az a Steve Jobs, akit Sorkin filmje bemutat nem az az ember akit ismertem.

A filmmel az a fő probléma, hogy az Apple-rajongók idegbe jönnek a rengeteg pontatlanság és tévedés miatt, azok számára pedig akik nem ismerik a cég és Jobs történetét szerintem rendkívül kusza, sokszor követhetetlen, hogy mi történik. Nem lenne egyébként különösen rossz film, ha nem Steve Jobs lenne a címe, és nem az Apple-ről szólna, hanem egy kitalált karakter kitalált életéről.

A cápás és a kukás poén jó volt, de kb. ennyi pozitívumot tudok elmondani a filmről sajnos. Ennél még a Kutcher-féle jOBS is jobb volt, pedig az tényleg egy rossz film, a Szilícium-völgy kalózai pedig teljesen lealázza.

 

Azért ezúton is köszönjük a HVG-nek, hogy meghívtak minket a premier előtti vetítésre.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!