imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Megnyitott a bolt, ahol “lopnod” kell a vásároláshoz


A mai napon élesben is elindult az Amazon Go, egy kísérleti jellegű szupermarket, ami teljesen újraértelmezi, mit jelent a vásárlás. Csak bemész, bedobálod a táskádba a termékeket, majd fizetés nélkül kisétálsz. Üdv, 2018-ban!

Emlékszem, amikor először meghallottam, hogy az Apple megszüntette a biztonsági kábeleket a cég a felújított márkaboltjaiban, erősen vonogattam a szemöldököm. Mégis, akkor hogy kerülhetik el a bolti lopásokat, amelyek még a régi rendszerben is előfordultak. Mindezt úgy, hogy még biztonsági kamerákat sem nagyon lehetett felfedezni (persze azért elrejtve akadnak).

Kiderült, a trükk egy speciális iOS verzióban rejlik. Ez nem engedi, hogy a betévedők jelkódolják a telefonokat, nem lehet kezdőlapot állítani, illetve a Macek egy újraindítás után maguktól visszaállnak a gyári állapotba. Ami a lopás szempontjából még fontosabb: minden termék azonnal használhatatlanná válik, amint egy bizonyos távolságra eltávolodtunk a bolttól. Van tehát egy beépített “kill switch”, ami rögtön aktiválódik, amint kiérünk a Store Wi-Fi hálózatának hatótávolságából.

Az eredménye egy nagyon barátságos, közvetlen vásárlási élmény, ahol az érdeklődők szabadon mászkálhatnak a készülékekkel, felpróbálhatják a tokokat, de még akár zsebre is vághatják őket, megnézve, mennyire kényelmes a viselet.

Az Amazon most valami nagyon hasonló vásárlási élménnyel kísérletezik első, kísérleti jellegű élelmiszerboltjában, az Amazon Go-ban. Az ezt lehetővé tévő technológia viszont valami elképesztően brutálisan király.

Az Amazon Go koncepciója, hogy a vásárlók csak beszaladnak az üzletbe, leveszik a tetszőleges termékeket a polcról, majd sorbanállás és helyi fizetés nélkül távoznak. Persze ez nem azt jelenti, hogy ingyen volt a mulatság, távozás után hamarosan érkezik a számla a bevásárlásról. Mégis hogyan lehetséges ez?

A jövő szupermarketjének bejáratánál beléptetőkapukat helyeztek el. Ezeknél belépéskor le kell csippantani az egyedi QR kódunkat, amit a dedikált app generál nekünk. Ezután többszáz a plafonra szerelt kamera figyeli majd minden mozdulatunkat. Látják, merre nézünk, mit és mennyit veszünk le a polcról, mit teszünk vissza. Mindehhez nagyon hasonló technológiára van szükség, mint amit az önvezető autók használnak. Computer vision, deep learning algoritmusok, sensor fusion, RFID és társaik. Az Amazon egyszerűen “just walk out technology”-nak nevezi.

Nyilván egy ilyen vállalkozásnál különösen fontos, hogy semmi hiba ne csússzon a gépezetbe: az sem szerencsés, ha túlszámláznak, és értelemszerűen a veszteség sem érdeke a vállalatnak. Éppen ezért az Amazon már közel 5 éve csiszolgatja a koncepciót, úgyhogy feltehetően mára már tényleg minden próbát kiállt a dolog.

Ettől függetlenül felvetődnek még olyan kérdések, hogy vajon a kimérős, lédig élelmiszereket (például gyümölcsök) miként tudják kiszámlázni, illetve hogy mi van akkor, ha a családdal megyünk vásárolni és a férj és feleség közös “kosárba” rakná a termékeket. Az Amazon Go a mai nappal éles üzemre váltott, így feltehetően hamarosan minden ilyen jellegű kérdés megválaszolásra kerül.

Egyelőre csak egyetlen ilyen üzlet létezik, az is Seattle-ben, úgyhogy nekünk marad a hagyományos, Kasszás Erzsikkel kikövezett megoldás. Reményre viszont van okunk. Feltehetően, ha beválik a technológia az Amazonnál, akkor azt más üzletláncoknak is “kölcsönbe adhatják”. Mérget vennénk rá, hogy a közeljövőben gombamód terjedni fognak az ehhez hasonló üzletek.

Forrás: Recode

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!